Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
ΟΛΑ στο «σφυρί», ακόμη και η πρώτη κατοικία, υπό προϋποθέσεις, αυτή φαίνεται να είναι η γραμμή της κυβέρνησης, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει αποδεδειγμένα περιουσιακά στοιχεία (πάνω από ένα όριο), διαθέτει λόγου χάρη, οικόπεδα, καταθέσεις, σε αυτή την περίπτωση η πρώτη κατοικία του θα μπορεί να πληστειριαστεί.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως με το νέο πλαίσιο θα διασφαλίζεται η προστασία από τους πλειστηριασμούς της κύριας και μοναδικής κατοικίας των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων πολιτών με εισοδηματικά κριτήρια.
Πράσινο φως
Αλλά και όσων οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, βάζοντας έτσι πλαφόν στους πλειστηριασμούς για χρέη μικρότερα αυτού του ποσού. Επί της ουσίας, από τις αρχές του 2014 «ανάβει το πράσινο φως» για να βγουν σε πλειστηριασμό εξοχικά, δεύτερες κατοικίες, εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα.
Παράλληλα, όμως, στήνεται ένα πλέγμα προστασίας για το σπίτι των οικονομικά και κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Είναι προφανές πως το τελευταίο που θέλει η κυβέρνηση είναι να πάει στις εκλογές του Μαΐου 2014 με ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο, πόσω δε μάλλον όταν πρόκειται για την πρώτη και μοναδική κατοικία. Θέμα που έχει ανεβάσει πολύ ψηλά στην ατζέντα της η αντιπολίτευση και το συντηρούν με συχνές επερωτήσεις τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Καρχαρίες-funds ψαρεύουν «κόκκινα» δάνεια
ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη, διαχειριστές εταιρειών που επενδύουν σε «κατεστραμμένες περιουσίες» (distress funds) πυκνώνουν από την άνοιξη τις επισκέψεις και τις συναντήσεις τους στην Αθήνα με ανθρώπους της κυβέρνησης, με τραπεζικούς παράγοντες και με μεγαλομεσίτες.
Είναι ενδεικτικό πως από τον Ιούνιο και μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank) πηγαινοέρχονται στελέχη των Apollo Capital, της Monarch Alternative Capital, του Oaktree Capital Management, της York Capital, του Marathon Asset Mana-gement και του Fairfax. Με ανάλογες βλέψεις βρέθηκαν στην Ελλάδα και στελέχη των Blackstone, KKR και του Third Point.
Το Third Point του Daniel Lemb έγινε γνωστό στη χώρα μας όταν κέρδισε 500 εκατ. δολάρια (σε μία εβδομάδα) από τα ελληνικά ομόλογα.
Αγοράζουν σε χαμηλές τιμές
Ολα αυτά τα χαρτοφυλάκια ειδικεύονται στο να αγοράζουν σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές δάνεια και διάφορα περιουσιακά στοιχεία που βαρύνονται με χρέη, ποντάροντας στην ενδεχόμενη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και στην προοπτική να εισπράξουν τα δάνεια ή να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία σε τιμές υψηλότερες από αυτές που τα αγόρασαν.
Η σπουδή για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης αλλά και άλλων βαρών που θα διευκολύνει το πέρασμα σπιτιών από τους δανειολήπτες σε χέρια ξένων ενδιαφερόμενων «πονηρεύει» κάποιους στην αγορά.
Οι τραπεζίτες τηρούν ώς τώρα επιφυλακτική στάση και στο θέμα των πλειστηριασμών και σε αυτό της εκχώρησης χαρτοφυλακίων σε distress funds.
Από τη μία δεν θέλουν να στρέψουν πάνω τους την αγανάκτηση του κόσμου και από την άλλη προσπαθούν να διακανονίσουν τα οφειλόμενα με τους δανειολήπτες.
Είναι προτιμότερο για μία τράπεζα να συμφωνήσει σε έναν συμβιβασμό και να εισπράξει σε εύλογο χρόνο το 40%-50% της οφειλής, παρά να εκχωρήσει ένα «κόκκινο δάνειο» στο 20% της αρχικής αξίας του. Αλλωστε, το αν οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν τα δάνεια είναι συνάρτηση των κεφαλαίων που διαθέτουν (καθώς τα ποσά των δανείων που δεν εισπράττονται αφαιρούνται από τα κεφάλαια) και των προβλέψεων που έχουν πάρει στα χαρτοφυλάκια δανείων.
Πάντως μέχρι τώρα οι περισσότεροι εκπρόσωποι αυτών των εταιρειών επιδιώκουν και συναντώνται με στελέχη της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς επειδή έχουν τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και έχουν το περιθώριο να διαγράψουν δάνεια.
Επιπλέον, τα χαρτοφυλάκια δανείων που απέκτησαν (Εμπορική, Geniki, Τράπεζα Κύπρου) έχουν περισσότερες προβλέψεις άρα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο εξυγίανσης.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η υποχώρηση στην κτηματαγορά ακινήτων, που ειδικά στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων έχει προσλάβει διαστάσεις κραχ. Στο 37,9%, σε πραγματικούς όρους, φτάνει η πτώση στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, ενώ σε ποσοστό 45%-55% υποχωρούν οι τιμές στα επαγγελματικά ακίνητα, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που παρουσίασε ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας κτηματαγοράς Θεόδ. Μητράκος.