11.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Ποια θα είναι τα πρώτα πανεπιστήμια με «Ομάδα Προστασίας» – Περιπολία και ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για ζητήματα βίας

Ημερομηνία:

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης θα είναι τα πρώτα ιδρύματα που θα αποκτήσουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Επίσης, εξετάζεται εάν το Πανεπιστήμιο Πατρών θα συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα.

Αυτό αναφέρει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, βάσει του οποίου τα μέλη της ΟΠΠΙ θα εγκατασταθούν στα ιδρύματα με καταγεγραμμένα προβλήματα παραβατικότητας, βίας και ανομίας.

Από την άλλη, κάθε ίδρυμα θα έχει και υπηρεσία φύλαξης, τα μέλη της οποίας θα έχουν αρμοδιότητα για την εποπτεία και φύλαξη των χώρων του, ελέγχου των εισόδων, τα οποία ευρύτερα αποτελούν ένα πρώτο «μάτι» για τα γεγονότα και τα απρόοπτα στην καθημερινή λειτουργία κάθε ΑΕΙ καθώς και για τον έλεγχο της χρήσης των χώρων τους.

«Ο τρόπος που τα ΑΕΙ θα οργανώσουν την υπηρεσία φύλαξής τους –με υπαλλήλους τους, με εταιρεία security ή όπως αλλιώς– είναι δικό τους θέμα», ανέφερε στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, τα μέλη της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα έχουν αστυνομικές αρμοδιότητες. Θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, θα φορούν ειδική στολή. Θα περιπολούν μέσα στον χώρο των ιδρυμάτων και άρα σε περίπτωση περιστατικού βίας θα απευθύνονται αρμοδίως στην ΕΛ.ΑΣ., από όπου θα λαμβάνουν και τις εντολές για το πώς θα δράσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι κάθετη ότι τα μέλη της ΟΠΠΙ θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και όχι στα ΑΕΙ. Η ρύθμιση, η οποία είναι έτοιμη, προβλέπει την τοποθέτηση της ΟΠΠΙ –συνολικά 1.000 άτομα– μόνο στα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που έχουν προβλήματα με περιστατικά βίας. Βέβαια, ο αριθμός των ατόμων που θα διατεθεί σε κάθε ΑΕΙ μπορεί να ενισχύεται σε ειδικές χρονικές περιόδους, σε συνεννόηση με το ίδρυμα. Επίσης, μπορεί να αποχωρήσει η δύναμη της ΟΠΠΙ εάν κριθεί ότι τα προβλήματα βίας και παραβατικότητας έχουν αμβλυνθεί.

Τα ΑΕΙ θεωρούν ότι η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει τα περιστατικά βίας ως οφείλει. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στο πρόσφατο ψήφισμά της, αναφέρει ότι «η καταπολέμηση της παραβατικότητας ποινικής φύσεως ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στην αρμόδια δύναμη της πολιτείας, η οποία έχει το μονοπώλιο της συγκεκριμένης αρμοδιότητας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, στην οποία ανήκουν και τα πανεπιστήμια. Η έκκληση προς την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία του πανεπιστημίου από προσβολές ποινικού χαρακτήρα, τις οποίες αδυνατεί να αντιμετωπίσει το ίδιο με τις δικές του δυνάμεις, αποτελεί ιστορικά ένα πάγιο αίτημα όχι μόνο της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας, αλλά και της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας». Ερώτημα είναι, βέβαια, πώς οι καθηγητές και οι φοιτητές θα δεχθούν τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εντός των ιδρυμάτων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ