11.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Ποιο εμπάργκο; Η Ρωσία έβγαλε 100 δισ. από την ενέργεια σε 100 μέρες πολέμου

Ημερομηνία:

Σχεδόν σε 100 δισ. δολάρια ανέρχονται τα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας σε χώρες της Δύσης από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις τελευταίες προς τη Μόσχα.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου CREA, η Ρωσία κέρδισε 97 δισ. δολάρια σε εξαγωγές ορυκτών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στις πρώτες 100 μέρες του πολέμου, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Ιουνίου.

Η ΕΕ είχε το 61% αυτών των εξαγωγών, αξίας περίπου 59 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το BBC

Το CREA υπολογίζει πως κάθε μέρα πολέμου κοστίζει στη Μόσχα περίπου 876 εκατ. δολάρια.

Ακόμα, το ινστιτούτο αναφέρει πως η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπροσαρμόζει τις εξαγωγές πετρελαίου της, μετά και από το εμπάργκο της ΕΕ που θα αρχίσει προς το τέλος του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιo, οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας στην Ινδία έφτασαν στο 18% τον Μάιο έναντι του 1% που ήταν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που φθάνουν δια θαλάσσης μέχρι τα τέλη του 2022, γεγονός που θα μειώσει τις εισαγωγές κατά τα δύο τρίτα.

Το Μάρτιο, η ΕΕ δεσμεύθηκε επίσης να μειώσει τις εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία κατά τα δύο τρίτα μέσα σε ένα χρόνο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει σε πλήρη απαγόρευση.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Η έκθεση της CREA ανέφερε ότι το προγραμματισμένο εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Εκτός από την Ινδία, άλλες χώρες που αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων ήταν η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ανέφερε η έκθεση.

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η έκθεση περιέχει πολλά άσχημα νέα. Οι πωλήσεις ενέργειας εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις υψηλές τιμές να αντισταθμίζουν τις προσπάθειες μείωσης της ζήτησης.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναμένουν ότι ένα μερικό εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα μειώσει τα έσοδα κατά περίπου 36 δις δολάρια το χρόνο, για παράδειγμα. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου έχουν ήδη μειωθεί δραματικά – και υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ωστόσο, τα εμπάργκο πρέπει να είναι αποτελεσματικά. Η έκθεση επισημαίνει ότι όλο και περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο εξάγεται στην Ινδία για διύλιση. Και μερικά από αυτά τα εξευγενισμένα προϊόντα βρίσκουν το δρόμο τους πίσω στις ευρωπαϊκές αγορές.

Δεδομένου ότι τα εξευγενισμένα προϊόντα δεν καλύπτονται από την απαγόρευση της ΕΕ, αυτό αποτελεί σαφές δυνητικό κενό.

Και με το ρωσικό πετρέλαιο να εκτρέπεται από τους αγωγούς προς τα πλοία η Μόσχα αναζητά νέες αγορές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για πλοία να το μεταφέρουν. Ωστόσο, η πλειονότητα των πετρελαιοφόρων που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος ανήκουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Για να είναι πιο αποτελεσματική η πίεση προς τη Ρωσία, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως αυτά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...