Χάος επικρατεί στη Βενεζουέλα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης αποφαίνονται τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και τα συστημικά μίντια της Δύσης. Δεν αναφέρονται πστις αιτίες της κρίσης, απλώς περιγράφουν τις συνεχείς διακοπές ρεύματος και τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Για το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή στη χώρα του μακαρίτη Τσάβες και του νυν προέδρου Μαδούρο απολύτως καμία κουβέντα. Μόνο εικόνες από τα άδεια ράφια των καταστημάτων και τις τεράστιες ουρές για την αγορά τροφίμων καθώς και τις μάχες σώμα με σώμα μεταξύ. Σύμφωνα με το Forbes, η χώρα δεν έχει καν χρήματα για να κόψει χαρτονομίσματα.
“Η οικονομία της χώρας που ήταν έτσι κι αλλιώς σε κακή κατάσταση επιδεινώθηκε από την ενεργειακή κρίση”, μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και εξηγούν ότι αυτή “προέκυψε καθώς η υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι η πηγή των δύο τρίτων της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έχει υποστεί πλήγμα από την χειρότερη ξηρασία με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα από το 1969”. Καμία αναφορά στη χειραγώγηση της τιμής του πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ που έχουν φέρει τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Όπως έχουμε ξαναγράψει «Η μείωση των τιμών εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας» επισημαίνει ο Thomas Friedman, αρθρογράφος των «New York Times», και προσθέτει ότι πρόκειται για έναν «πόλεμο με άλλα μέσα» εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν αλλά και της Βενεζουέλας. Κι αυτό γιατί η υλοποίηση των προϋπολογισμών των χωρών αυτών εξαρτάται κατά πολύ από τα έσοδα των εξαγωγών πετρελαίου (60% του Ιράν, πάνω από 50% της Ρωσίας) και έναν υπολογισμό της τιμής του πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ένας ανάλογος οικονομικός «πόλεμος» με τη σύμπραξη Αμερικανών και Σαουδαράβων έλαβε χώρα, σύμφωνα με ρωσικές εφημερίδες, τη δεκαετία του 1980, προκαλώντας την κατάρρευση της οικονομίας της Σοβιετικής Ενωσης και καθιστώντας τις ΗΠΑ νικήτριες του ψυχρού πολέμου.
Σήμερα, η Ρωσία φαίνεται ότι θα πληγεί λιγότερο, επειδή έχει τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία στρέφει πλέον προς την ασιατική αγορά. Επίσης είναι γνωστή η συμφωνία ύψους 400 δισ. δολαρίων για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω αγωγού και την παράδοση 38 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως από το 2018. Υπάρχει επίσης συμφωνία για τη συνεργασία μεταξύ της Gazprom, της ομάδας Rosneft και της κινεζικής CNPC.
Σε κάθε περίπτωση, ο ιδιότυπος αυτός πόλεμος με τη μείωση των τιμών ενέργειας μπορεί θεωρητικά να αποβεί «θετικός» για την Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς το κόστος παραγωγής θα μειωθεί. Ομως σ’ έναν πόλεμο μεταξύ ελεφάντων την πληρώνουν συνήθως τα… βατράχια. Οπως συνέβη με τα ρωσικά αντίποινα εναντίον των ελληνικών γεωργικών προϊόντων μετά τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από τους δυτικούς.
Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη αν η Μόσχα συμπράξει με το Πεκίνο, διαταράσσοντες τις δυτικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Είναι γνωστό ότι η Κίνα κατέχει τεράστια ποσά αμερικανικών ομολόγων. Οι αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν πως αν συμβεί κάτι τέτοιο η οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα είναι ανάλογη εκείνης του 2008.