9.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Ποντίκια κατατρώνε τις χαρουπιές

Ημερομηνία:

Σε κίνδυνο έχει τεθεί η χαρουπιά ένα από τα πλέον παραδοσιακά δένδρα τις Κρήτης, μετά τις ελιές, από τις επιδρομές ποντικών.

Δένδρα καταφαγωμένα στέκουν μαραζωμένα αλλά όρθια σε αρκετές περιοχές και ειδικά σε σημεία όπου υπάρχουν αιγοπρόβατα.

Όπως εξηγεί στο Flashnews.gr, ο κ.Παντελής Βογιατζάκης, από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Χανίων, το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν ζωοτροφές στις οποίες και συγκεντρώνονται πολλοί ποντικοί.

Τα τρωκτικά πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και στην καλοκαιρινή περίοδο τρώνε τους καρπούς, αλλά και όταν διψούν, τρώνε και τον φλοιό.
Όμως και όταν οι καρποί της χαρουπιάς είναι πράσινοι, δεν τους προτιμούν και κατατρώνε τον φλοιό του δένδρου.
Πάντως – μέχρι σήμερα – δεν έχει γίνει αναφορά στην Διεύθυνση για καταστροφές σε οργανωμένες καλλιέργειες χαρουπόδενδρων.
Όμως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και για τον λόγο αυτό σε όσους έχουν χαρουπιές συνιστώνται τα εξής:

Μέτρα πρόληψης

“(1) Διατηρήστε τα δέντρα σας κλαδεμένα, αφαιρώντας τους λαίμαργους βλαστούς. Aφαιρέστε κλάδους που ακουμπάνε στο έδαφος ή βρίσκονται σε πολύ χαμηλή απόσταση από αυτό.

(2) Οι βλαστοί από τα κλαδέματα θα πρέπει να απομακρύνονται και να μην παραμένουν κοντά στα δέντρα.

(3) Διατηρήστε τον χώρο σας απαλλαγμένο από σκουπίδια, άχρηστα υλικά και ζιζάνια.

(4) Γεωργικές αποθήκες καθώς και κτήρια και εγκαταστάσεις που υπάρχουν στον χώρο σας αποτελούν χώρους φωλιάσματος ποντικών. Βεβαιωθείτε ότι οι χώροι αυτοί είναι καλά

κλειστοί με τρόπο ώστε να μην επιτρέπουν την προσέλευση των τρωκτικών. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στις οροφές των υποστατικών και των κτηρίων.

(5) Μην αφήνετε τα προϊόντα εσοδείας καθώς και στις ελκυστικές τροφές σε ανοιχτούς ή απροστάτευτους χώρους.

Προστασία χαρουπόδεντρων από ποντίκια

Η περιτύλιξη μέρους του κορμού με λαμαρίνα ή άλλο υλικό, παρεμποδίζει την αναρρίχηση στις ποντίκας στα χαρουπόδεντρα και διασφαλίζει, σε ικανοποιητικό βαθμό, την προστασία της.

Περιγραφή Τεχνικής

(1) Κλαδέψτε το δέντρο κατά τρόπο ώστε οι κλάδοι να μην εφάπτονται ή να βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος, έτσι ώστε να μην αποτελούν σημεία αναρρίχησης ποντικών πάνω στα δέντρα.

(2) Περιτυλίξτε τον κορμό με λαμαρίνα, ξεκινώντας από ύψος γύρω στα 50-100 εκ. από το επίπεδο του εδάφους, έτσι ώστε να καλύπτεται πλήρως ο κορμός του δέντρου.

Χρησιμοποιήστε πολύ λεπτό φύλλο λαμαρίνας, έτσι ώστε να κάμπτεται εύκολα. Το φύλλο της λαμαρίνας θα πρέπει να έχει ύψος, τουλάχιστον, 50 εκ.

(3) Η λαμαρίνα στερεώνεται στον κορμό με μικρά καρφιά. Επιβεβαιωθείτε ότι η λαμαρίνα είναι καλά προσκολλημένη στον κορμό και δεν υπάρχουν χαραμάδες από στις οποίες μπορεί να περάσει το τρωκτικό.

(4) Συνεχίστε να διατηρείτε τα δέντρα στις σε καλή κατάσταση και ελέγχετε τη λαμαρίνα.

Περιορισμός των πληθυσμών ποντικών σε περιοχές με χαρουπιές

α) Προστατέψτε τους φυσικούς εχθρούς των ποντικών που είναι τα αρπακτικά πουλιά

Β) Χρησιμοποιήστε τρωκτικοκτόνα δολώματα, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορες μορφές (κόκκοι σιτηρών, κύβοι παραφίνης, πάστες, ταμπλέτες κ.ά).

Περιγραφή Τεχνικής

(1) Τοποθετήστε τα τρωκτικοκτόνα δολώματα, σε σταθμούς δολώσεως (είτε έτοιμους από το εμπόριο, είτε αυτοσχέδιους), με τρόπο ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση στα άγρια ή παραγωγικά ζώα.

(2) Οι αποστάσεις μεταξύ των σταθμών δολώσεως, μπορεί να έχουν ακτίνα από 100-300m ανάλογα με στις πληθυσμούς ποντικών

(3) Οι σταθμοί δολώσεως μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από θάμνους και άγρια βλάστηση, σε όχτους, πάνω στα δέντρα, κ.ά. Σε στις στις περιπτώσεις πρέπει να είναι σταθεροί και να μην κινούνται, καθότι αυτό μπορεί να εκφοβίσει το τρωκτικό να εισέλθει εντός του σταθμού.

(4) Ελέγχετε την κατανάλωση του τρωκτικοκτόνου δολώματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα και προσθέστε νέα δολώματα αναλόγως.

(5) Εάν σε κάποιο σταθμό ή σταθμούς δολώσεως δεν παρατηρείται κατανάλωση του δολώματος μετά από 2-3 ελέγχους, μετακινήστε τον/στις σε άλλη τοποθεσία.

(6) Η τοποθέτηση τρωκτικοκτόνων δολωμάτων στις σταθμούς σε μια τοποθεσία τερματίζεται όταν σταματήσει πλήρως ή μειωθεί δραστικά η κατανάλωσή στις, σε σχέση με στις πρώτες εφαρμογές.

Παροτρύνονται οι χρήστες των βιοκτόνων στις είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν όλα τα προστατευτικά μέτρα κατά τη χρήση στις και να ακολουθούν πιστά στις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες των σκευασμάτων.

Flashnews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...