Καθημερινή Μαχητική
Εφημερίδα

"google ad"

20.5 C
Chania
Sunday, April 20, 2025

Πρίνος: Αντιδράσεις για την αποθήκευση CO₂ στον κόλπο της Καβάλας

Ημερομηνία:

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση για τη χρήση των κοιτασμάτων του Πρίνου στη Θάσο ως χώρο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO₂). Το σχέδιο της εταιρείας EnEarth, θυγατρικής της Energean, προβλέπει την αποθήκευση έως και τριών εκατομμυρίων τόνων CO₂ ετησίως με τη μέθοδο CCS (Carbon Capture & Storage).

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη δέσμευση CO₂ από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, μονάδες καύσης αποβλήτων, διυλιστήρια, εγκαταστάσεις παραγωγής πλαστικών, λιπασμάτων, τσιμέντου και χάλυβα. Το CO₂ θα μεταφέρεται μέσω αγωγών, πλοίων και φορτηγών από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ιταλία και άλλες περιοχές, πριν εισπιεστεί στα άδεια κοιτάσματα του Πρίνου.

Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

Η ανακοίνωση του έργου έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της Θάσου και της Καβάλας, ιδιαίτερα όσους δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Στις 12 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση στη Θάσο, με πρωτοβουλία της Πανθασιακής Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν τοπικοί σύλλογοι και ο Δήμος. Με βασικό σύνθημα «Όχι οι ρύποι στην αυλή μας», οι διαδηλωτές εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο έργο.

Όπως επισημαίνουν, η Θάσος είναι ένας τουριστικός προορισμός που βασίζεται στο φυσικό του τοπίο, και η μετατροπή της περιοχής σε χώρο αποθήκευσης βιομηχανικών ρύπων θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Η στάση της κυβέρνησης και της Energean

Η ελληνική κυβέρνηση και η Energean παρουσιάζουν το έργο ως πρωτοποριακή «πράσινη» επένδυση που θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO₂. Ωστόσο, οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που εξυπηρετεί κυρίως τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, χωρίς ουσιαστικό όφελος για το περιβάλλον.

Επιπλέον, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους διαρροής CO₂, την πιθανή οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων και την υποβάθμιση του τουριστικού προφίλ της Θάσου. Η περιβαλλοντική μελέτη της Energean υπολογίζει οικονομικό όφελος 9,3 δισ. ευρώ για τη βιομηχανία έως το 2050, όμως οι τοπικές κοινωνίες αμφισβητούν το κατά πόσο τα οφέλη αυτά θα επιστρέψουν στις τοπικές οικονομίες.

Αβέβαιο το μέλλον του έργου

Η δημόσια διαβούλευση έχει πλέον ξεκινήσει και οι αντιδράσεις πληθαίνουν. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής ζητούν διαφάνεια, σαφείς απαντήσεις για την ασφάλεια του έργου και σεβασμό στις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Θάσος θα παραμείνει ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός ή αν θα μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους αποθήκευσης CO₂ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτορεπορτάζ: Η φαντασμαγορική Ανάσταση στον Πύργο Κισσάμου – Ένα εκρηκτικό έθιμο από το 1958

Μια μοναδική πασχαλινή παράδοση στον Πύργο Κισσάμου, με σπίθες,...

Γιατί η ζωή ξεκινάει στα 46

Ρωτήστε έναν μέσο άνθρωπο πώς νιώθει για το γήρας...

Γάζα: Πάνω από 50 νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Άγνωση» η τύχη ισραηλινοαμερικανού ομήρου

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας,...

Τι σημαίνει η πασχαλινή εκεχειρία του Πούτιν

Της Νατάσας Στασινού  Η ανακοίνωση για πασχαλινή εκεχειρία από τον...