Κ. Διευθυντή
Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, είχαμε συζητήσει στην τότε Νομαρχία Χανίων, πως θα μπορούσαμε να συνδέσομε τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία), με τον τριτογενή τομέα (τουρισμό).
Σκοπός ήταν, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος συνεχώς συρρικνωνόταν για να φτάσει σήμερα να προσφέρει μόνο το 5,5% του προϊόντος της Κρήτης, ενώ ο τουρισμός έχει ανέβει στο 80,6%.
Η σύνδεση αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα μέρος των κρητικών προϊόντων να καταναλώνετε στο νησί μας και οι φιλοξενούμενοι ξένοι τουρίστες, να δοκιμάζουν και να μαθαίνουν την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της κρητικής γης.
Έγιναν δύο προτάσεις: η πρώτη ήταν να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών μία για κάθε προϊόν (λάδι, πορτοκάλια, κρασί και άλλα), που να έρχονται σε άμεση επαφή με τους επιχειρηματίες του τουρισμού προσφέροντας τις δυνατόν χαμηλότερες τιμές.
Σημειωτέον, ότι κατά την τουριστική περίοδο στην Κρήτη, λειτουργούν περίπου 4.200 μονάδες εστίασης, μέσα και εκτός ξενοδοχείων.
Η πρόταση δεν προχώρησε για διάφορους λόγους.
Εγώ επειδή την είχε βρει σωστή, την πρότεινα σε συνέδριο της Δημ. Συμμαχίας στο Ηράκλειο και τελευταίο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης κατά την συζήτηση για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.
Τώρα που στην Μακεδονία ξεκίνημα η «κίνηση της πατάτας» δηλαδή η άμεση επαφή των παραγωγών με τους καταναλωτές, αξίζει να ξανασκεφτούν οι παραγωγοί της Κρήτης, οι οποίοι εκτός των ντόπιων καταναλωτών, έχουν κοντά τους και τις εκατοντάδες χιλιάδες ξένους, που έρχονται κάθε χρόνο για διακοπές στην Κρήτη.
Η δεύτερη πρόταση ήταν η δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Δρ. Ε.Μ. Παπαδάκης
Ιατρός – Αντιπρόεδρος
Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης