Με μια απλή εξέταση αίματος και μέσα σε μια ώρα θα μπορεί να γίνεται έγκαιρη ή πρόωρη διάγνωση του καρκίνου, με βάση πρωτοποριακή επιστημονική μέθοδο που ερευνά το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα από την Ισπανία και το Βέλγιο. Μάλιστα σε πειραματικό στάδιο ήδη η μέθοδος εφαρμόζεται σε ασθενείς στο νοσοκομείο της Γρανάδας στην Ισπανία, ενώ οι έρευνες θα διαρκέσουν συνολικά 3 χρόνια και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Μάλιστα στις 7 και 8 Ιουλίου πρόκειται να γίνει μια αποτίμηση του προγράμματος σε συνάντηση των εταίρων στο Ηράκλειο.
Από την πλευρά του ΙΤΕ συμμετέχουν, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλέκτρα Γκιζελή, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και οι συνεργάτες της στο ΙΜΒΒ, Δρ. Γιώργος Παπαδάκης και Δρ. Αχιλλέας Τσορτός.
Η μέθοδος προβλέπει τη χρήση μιας βιοφυσικής μεθόδου που βασίζεται σε ακουστικά κύματα συνδυασμένης με αντίστοιχη μικροσυσκευή για την ανίχνευση γενετικού υλικού (DNA) σε ανθρώπινα δείγματα ή τρόφιμα. Η χρηματοδότηση στο χώρο της υγείας αφορά στην ανίχνευση κυκλοφορούντος DNA του όγκου (ctDNA). Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με δύο Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) (Acoustic Wave Sensors, Ισπανία και Destina Genomics, Αγγλία), μια ΜΜΕ σε Innovation Management (BEABLE, Ισπανία), ένα κλινικό εταίρο (San Cecilio University Hospital, Spain) και ένα ερευνητικό εργαστήριο (Catholique Univ. of Leuven, Βέλγιο).
Η εξέταση θα μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου και καθώς η διαδικασία είναι σχετικά απλή, θα μπορεί με τον ίδιο τρόπο να γίνεται τακτική και συνεχής παρακολούθηση του ασθενή.
Candianews με πληροφορίες από granadahoy.com και ΙΜΒΒ