17.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Πρόεδροι Εργατικών Κέντρων Κρήτης: Φοβόμαστε την κοινωνική έκρηξη, φοβόμαστε την πείνα

Ημερομηνία:

Φόβος, αγωνία, αγανάκτηση και αλλαγές στην αγορά εργασίας και της Κρήτης. Για κοινωνική έκρηξη, πείνα , ανθρωποφαγία και περαιτέρω έκρηξη της ανεργίας μιλούν στο Ράδιο 98.4 οι Πρόεδροι των Εργατικών κέντρων της Κρήτης. Εξίσου οδυνηρά και τα συμπεράσματα έρευνας της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας.

Περίπου 6 στους 10 εργαζόμενους (59%) δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στο μισθό τους, ενώ περίπου 4 στους 10 εργαζόμενους (39%) δηλώνει ότι δεν νιώθει ασφάλεια διατήρησης της θέσης εργασίας του. Ειδικά, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, διερευνήθηκαν οι μεταβολές της σχέσης εργασίας, μετά την πανδημία, η σχέση της τηλεργασίας με το χρόνο εργασίας, καθώς και την εργασία στην περίοδο της αναστολής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, στα βασικά ευρήματα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

-Το 33% των εργαζομένων δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας, μετά την πανδημία.

-Το 19% των εργαζομένων δήλωσε ότι, μετά την πανδημία, συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 14% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

-Κατά το διάστημα της τηλεργασίας, το 35% των απασχολουμένων που εργαζόταν με αυτήν τη μορφή, δήλωσε ότι εργαζόταν περισσότερο χρόνο σε σχέση με το ωράριό του.

-Το 18% των εργαζομένων δήλωσε ότι, κατά το διάστημα που η σύμβασή του ήταν σε αναστολή, ο εργοδότης του ζητούσε να εργαστεί.

-Περίπου 4 στους 10 εργαζόμενους (39%) δήλωσε ότι δεν νιώθει ασφάλεια διατήρησης της θέσης εργασίας του.

– Ο δείκτης ασφάλειας της απασχόλησης, από τον Μάρτιο του 2020, έχει επιδεινωθεί κατά 17 μονάδες, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω τη μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους.

-Περίπου 6 στους 10 εργαζόμενους (59%) δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στο μισθό τους, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη αισιοδοξίας τους για την εξέλιξη των αμοιβών τους. Ο δείκτης εξέλιξης των αμοιβών έχει επιδεινωθεί κατά 12 μονάδες, από τον Μάρτιο 2020.

Όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ:

“Είναι ξεκάθαρο πως η εργασία και οι εργαζόμενοι χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη και πως οι σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας θα εντείνονται, όσο επιλέγονται η ημιαπασχόληση, η εργασιακή ευελιξία και οι μειωμένες αμοιβές, ως μέσα αύξησης της ανταγωνιστικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας. Χρειάζεται η πλήρης επαναφορά και ενεργοποίηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κοινωνικού διαλόγου και η διαμόρφωση ενός πλέγματος ουσιαστικής ενίσχυσης και προστασίας της εργασίας. Τέλος, χρειάζεται η ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της τηλεργασίας, μετά από εξειδικευμένο κοινωνικό διάλογο, με στόχο την αποτύπωση και ανάδειξη των θετικών και των “γκρίζων” περιοχών της, πριν μετατραπεί από ευκαιρία σε ακόμη μία αρνητική παράμετρο για την εργασία” .

Μιλώντας στον 98.4 οι Πρόεδροι των Εργατικών κέντρων της Κρήτης είπαν πως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν δείχνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που επικρατεί και στην Κρήτη με τους ιδίους να κάνουν συνεχώς παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και προς την κατεύθυνση της λήψης μέριμνας και ενίσχυσης της εργασίας, με μεγάλους αδικημένους τους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού – επισιτισμού.

Την κοινωνική έκρηξη με ορίζοντα Οκτωβρίου είπε ότι φοβάται ο Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής παρουσιάζουν πολλά κενά και δεν καλύπτουν το σύνολο των εργαζόμενων. Αβεβαιότητα, ανασφάλεια, αλλαγή προς το χειρότερο των εργασιακών σχέσεων συνθέτουν ένα εκρηκτικό, πρωτόγνωρο σκηνικό προσθέτει ο ίδιος.

Η απορύθμιση στην αγορά εργασίας είναι δεδομένη με ευθύνη της Κυβέρνησης. Οι διαφορετικές εξαγγελίες Υπουργών – Φορέων, και η δυσλειτουργία στην εφαρμογή τους έχουν προκαλέσει σύγχυση, φόβο, ανασφάλεια σε τουρισμό, επισιτισμό, εμπόριο, οικοδομή, όπως σημειώνει ο Γιώργος Λιολάκης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στο Ρέθυμνο.

Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στο Λασίθι κρατά παγωμένα τα πάντα αναφέρει ο Μανόλης Πεπόνης από το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, παράλληλα με τις απώλειες που καταγράφουν οι παραγωγοί της Ιεράπετρας. Αναφέρεται στις λανθασμένες αποφάσεις – κινήσεις και συνεχείς αλλαγές αυτών που ζημιώνουν αντί να στηρίζουν την εργασία και σημειώνει τις καθημερινές προσπάθειες των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης – Ρόδου για να ξεμπερδέψουν το κουβάρι, όπως και να στηριχτούν στο σύνολο τους οι εργαζόμενοι.

Θα έρθει μεγάλη πείνα. Την ανθρωποφαγία  φοβάμαι στο τέλος, με όλα αυτά που βιώνει ο κόσμος της αγοράς και της εργασίας, επισημαίνει στον 98.4 ο Πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Χανίων Γιάννης Μανολικάκης. Επισημαίνει την συνεχή προσπάθεια βοήθειας και στήριξης των εργαζόμενων για τους οποίους η μέριμνα της Πολιτείας δεν έχει φθάσει σε αυτούς και ζητά από την Πολιτεία να σπεύσει τις ενέργειες της προς την κατεύθυνση αυτή.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ