Τον “κώδωνα” του κινδύνου κρούουν τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης, κάνοντας λόγο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία μπορεί να φέρει ύφεση της τάξης μέχρι και του 12% στην εθνική μας οικονομία. Σε περίπτωση που επαληθευτεί ένα τέτοιο δυσοίωνο σενάριο, θα υπάρξει σωρεία προβλημάτων όπως στους μισθούς και στις συντάξεις, ενώ θα υπάρξει πρόβλημα επιβίωσης για μια μεγάλη μερίδα των ανθρώπων που ζουν από την οικονομία του τουρισμού.
Ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων Κρήτης, Δημήτρης Κουμπαράκης, μίλησε για την κατάσταση που θα επικρατήσει στην “ατμομηχανή” της εθνικής μας οικονομίας, τον τουρισμό φέτος. «Η κατάσταση είναι δραματική. Το 2020 είναι ένα έτος δύσκολο για τον ελληνικό τουρισμό. Το ζήτημα είναι πως, εάν δε βρεθεί το φάρμακο για τον ιό και ένα γρήγορο τεστ που θα εφαρμόζεται στα αεροδρόμια, μη νομίζουμε πως θα “ανοίξει” η τουριστική περίοδος. Και εδώ θέλει προσοχή… Αυτά πρέπει να γίνουν συνδυαστικά. Η εύρεση ενός αποτελεσματικού φαρμακευτικού σκευάσματος πρέπει να γίνει συνδυαστικά με τεστ στα αεροδρόμια. Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη.
Η ευχή όλων των τουριστικών παραγόντων είναι να ξεκινήσει η σεζόν στα μέσα Ιουλίου. Αλλά αυτό το σενάριο δε θα επιτευχθεί εάν δε συντρέξουν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έπειτα, πρέπει να γίνει γνωστό πως η συγκεκριμένη κατάσταση όπως βιώνεται από το σύνολο της ανθρωπότητας έχει να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα: αφενός το μεγάλο πρόβλημα της σωματικής υγείας των ανθρώπων και αφετέρου το θέμα της εθνικής μας οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουμπαράκης έκανε σαφές πως η κρίση δε θα πλήξει μόνο τον τουρισμό αλλά και άλλους παραγωγικούς τομείς, όπως τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια του 50-60% του συνολικού τουριστικού προϊόντος. Και την κρίση θα την πληρώσουν όλες οι ομάδες ανθρώπων, ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι. Θα την πληρώσει και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής. Πώς θα πληρώσει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος την τροφή των ζώων που έχει; Το “μάρμαρο” θα το πληρώσουν όλοι εκτός από τις τράπεζες, που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνουν τη σημασία της κατάστασης που ζούμε.
Η ελληνική οικονομία είναι ήδη ευάλωτη εάν σκεφτούμε πως έχουμε περάσει μια δεκαετή οικονομική κρίση. Η εθνική οικονομία είναι διαλυμένη. Προτείνω να “παγώσουμε” το 2020 και να γίνει start-up το 2021. Πολλές αεροπορικές εταιρείες ετοιμάζονται για ένα start- up του χρόνου».
Ο κ. Κουμπαράκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην ύφεση που θα υποστεί η εθνική μας οικονομία σε ό,τι αφορά άλλους τομείς. Λέγοντας ύφεση εννοούμε αύξηση κοινωνικών παθογενειών (φτώχια, ανεργία κ.τ.λ.) αλλά και μείωση εισοδημάτων. Με δεδομένο πως η υγειονομική κρίση θα πλήξει τους μισθούς και τις συντάξεις μεσοπρόθεσμα, ο κ. Κουμπαράκης ως φορέας τουρισμού αναφέρθηκε στην επερχόμενη ύφεση. «Θα χρειαστεί χρόνος ώστε να ξαναγυρίσουμε σε μια κανονικότητα. Η ύφεση όπως θα λάβει χώρα σημαίνει πως οι άνθρωποι θα περιορίσουν τα έξοδά τους. Θα υπάρξει περικοπή εξόδων. Υπολογίζω πως η ύφεση θα αγγίξει το 6-7% εάν το δούμε με μια αισιόδοξη προσέγγιση. Και με μια απαισιόδοξη ματιά, μπορεί να φτάσει το 10-12%».
Ξενοδοχοϋπάλληλοι – «Είναι θέμα επιβίωσης»
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης μίλησε για ζήτημα επιβίωσης για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που ζει εξαιτίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. «Το ερώτημα τι θα γίνει μετά την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης όπως τη ζούμε είναι εύλογο. Όπως εύλογη είναι η αγωνία των ανθρώπων που ζουν από την οικονομία του τουρισμού. Όσον αφορά το Σωματείο από το οποίο προέρχομαι και εκπροσωπώ εδώ και χρόνια, τίθεται θέμα επιβίωσης εδώ και χρόνια. Γίνομαι αποδέκτης πολλών τηλεφωνημάτων από ξενοδοχοϋπαλλήλους, που με ρωτάνε είτε για παράταση του ταμείου ανεργίας είτε για ερωτήματα που σχετίζονται με την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Υπάρχει μια γενικευμένη αβεβαιότητα. Το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα αφήσουμε ως Σωματείο να πληρώσουν το “μάρμαρο” οι ξενοδοχοϋπάλληλοι», έκανε σαφές ο κ. Κοκολάκης.
Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης για πάρα πολλές οικογένειες. Και η επιβίωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων αφορά τον αριθμό των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν φέτος. Είναι σχεδόν σίγουρο πως πολλά ξενοδοχεία δε θα ανοίξουν φέτος. Και υπάρχει μια πληθώρα ερωτημάτων: Θα υπάρχει επέκταση του ταμείου ανεργίας; Θα συνεννοηθεί το κράτος με τις τουριστικές μονάδες (ξενοδοχεία, μαγαζιά κ.τ.λ.) ώστε να υπάρξει επέκταση της τουριστικής περιόδου; Ο ξενοδοχοϋπάλληλος είναι ένας ταλαιπωρημένος άνθρωπος και πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το κράτος ώστε να μη μείνουν αυτοί οι άνθρωποι ξεκρέμαστοι. Ας ελπίζουμε πως στο τέλος θα βγούμε όλοι νικητές από αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση».
“Economist”
Ο τουρισμός, το μεγάλο θύμα της κρίσης του κορωνοϊού, είναι και αυτός που θα επιφέρει μεγαλύτερη ζημιά στην ελληνική οικονομία από ό,τι θα υποστούν οι οικονομίες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Economist”.
Συγκεκριμένα, «ο κορωνοϊός “χτυπά” την Ελλάδα πιο σκληρά από άλλες οικονομίες στην Ευρωζώνη», γράφει ο Economist, εστιάζοντας κυρίως στην εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον κλάδο του τουρισμού.
Το άρθρο κάνει ανασκόπηση στην πορεία της οικονομίας από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 μέχρι σήμερα, ενώ επισημαίνει ότι το 2020 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την οικονομία της χώρας. Θεωρεί ωστόσο ότι ο τουρισμός, που είναι το μεγάλο θύμα της κρίσης του κορωνοϊού και παίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, θα επιφέρει και τη μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Παράλληλα αναφέρεται στις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η χώρα έχει «περισσότερα όπλα» για την προστασία της οικονομίας, αφού ομόλογα περίπου 12 δισ. ευρώ κρίθηκαν επιλέξιμα και συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι επίσης ίσως ένα μήνυμα ότι η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να πιστέψει στην ανάκαμψη της Ελλάδας μόλις ξεπεραστεί η κρίση της πανδημίας», γράφει ο “Economist”.
neakriti.gr