Θολό είναι το τοπίο ακόμα για το πως θα κινηθεί η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα, καθώς βασικές χώρες που τροφοδοτούν τη χώρα με τουρισμό – όπως η Αγγλία, η Ρωσία και η Γαλλία, είναι ακόμα «κλειστές».
Ωστόσο, οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ότι ανάβει το “πράσινο φως” για ταξίδια εντός Ευρώπης – άρα και στην Ελλάδα – από τις 15 Ιουνίου, δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία στους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, μιλώντας στo web radio Livetalks χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη αλλά επεσήμανε ότι η “πραγματική (και θετική ανατροπή) θα ήταν να ανοίξουν τα περιφερειακά αεροδρόμια νωρίτερα της 1ης Ιουλίου”.
“Οι Γερμανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν σε ορισμένες χώρες δηλαδή, και στην Ελλάδα αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πρωτόκολλα και τις απαγορεύσεις που ισχύουν στην Ελλάδα έως την 1η Ιουλίου” εξηγεί και προσθέτει: ” Ακόμα και να θέλουν δηλαδή οι Γερμανοί τουρίστες να ταξιδέψουν στη χώρα μας υπάρχει μια σύγχυση, γιατί τα ταξίδια ισχύουν μόνο για πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη”.
Ο κ. Πελεκανάκης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διακρατική συμφωνία με την Γερμανία, τονίζοντας χαρακτηριστικά “Αν θέλουμε να μιλάμε για την ανάπτυξη της οικονομίας, πρέπει να ανοίξουν τα περιφερειακά αεροδρόμια, δηλαδή και της Κρήτης”!
Σχετικά με την εικόνα των κρατήσεων,ο κ. Πελεκανάκης, τόνισε ότι όσες υπάρχουν για τον Ιούλιο είναι πλασματικές και αυτό – όπως εξηγεί – “γιατί δεν υπάρχει ακόμα πλήρης εικόνα για το πτητικό πρόγραμμα των εταιρειών. Υπάρχουν μεν οι κρατήσεις αλλά οι πτήσεις δεν είναι ξεκάθαρες. Αν δεν υπάρξει πλήρης εικόνα για τον αριθμό των πτήσεων, πως θα ξέρουμε ότι είναι σε ισχύ οι κρατήσεις; Αν έχω κρατήσεις 60% από Μ. Βρετανία και δεν ανοίξουν οι πτήσεις, πως θα υλοποιηθούν οι πτήσεις; Δεν θα υλοποιηθούν!”.
Ο Γιώργος Πελεκανάκης, σημειώνει ακόμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα στήριξης τόσο για τους ξενοδοϋπαλλήλους, όσο και για τους επιχειρηματίες καθώς όπως είπε “διανύουμε μια υγειονομική κρίση η οποία δυστυχώς θα εξελιχθεί σε μια οικονομική κρίση το φθινόπωρο. Αν δεν λάβει μέτρα η κυβέρνηση θα γίνει και μια κοινωνική κρίση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και οι επαγγελματίες/ιδιοκτήτες θα περάσουν ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, εκτός από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που χρειάζονται στήριξη. Η κρίση συμπαρασύρει πολλούς κλάδους επιχειρηματιών που τώρα δεν φαίνονται και θα φανούν σε βάθος χρόνου, το φθινόπωρο”.