Το σκάφος Philae, που ανήκει στη διαστημική αποστολή Rosetta της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), προσεδαφίστηκε στον κομήτη Churyumov-Gerasimenko. Η προσεδάφιση σε κομήτη είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων.
Το σκάφος κυνηγούσε περισσότερο από δέκα χρόνια τον κομήτη, ο οποίος εξακολουθεί να περιπλανάται στο ηλιακό μας σύστημα. Όπως ανακοινώθηκε από την ESA, η Rosetta ολοκλήρωσε τον στόχο της, με την αποκόλληση της ακάτου Philae και την προσγείωσή της περίπου επτά ώρες αργότερα, λίγα λεπτά με τις 18:00 (ώρα Ελλάδας). «Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, είμαστε πολύ χαρούμενοι», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ESA.
Την Τετάρτη, ο τελικός έλεγχος της ESA επιβεβαίωσε πως όλα τα συστήματα της Rosetta δουλεύουν κανονικά και δόθηκε το πράσινο φως, ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αποστολής έχει ιστορική σημασία καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος που μια ανθρώπινη κατασκευή θα προσεδαφίζεται στην επιφάνεια ενός κομήτη. Ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko ταξιδεύει στο διάστημα με ταχύτητα περίπου 135.000 χλμ./ώρα και μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον ήλιο κάθε 6,45 χρόνια.
Σύμφωνα, πάντα, με την ESA, το ρομποτικό ανιχνευτικό σκάφος Rosetta θα αποδεσμεύσει το σκάφος προσεδάφισης Philae, που έχει μέγεθος όσο ένα πλυντήριο ρούχων και βάρος 100 κιλά, περίπου 22,5 χλμ. από το κέντρο του κομήτη.
Κατά τη διάρκεια της επτάωρης κατάβασής του προς την επιφάνεια, το σκάφος προσεδάφισης Philae, που έχει μέγεθος όσο ένα πλυντήριο ρούχων και βάρος 100 κιλά, τράβηξε φωτογραφίες του μικρού (μόλις τέσσερα χιλιόμετρα η διάμετρός του) κομήτη. Στόχος είναι να συλλέξει σκόνη, αέρια αλλά και πλάσμα που αναδύεται από το διαστημικό αυτό αντικείμενο.
Επιπλέον, το σκάφος θα μετρήσει εάν και κατά πόσον ο κομήτης περιβάλλεται από μαγνητικό πεδίο. Οι επιστήμονες ευελπιστούν να συγκεντρώσουν στοιχεία που θα αξιοποιηθούν ως πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.
[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=IiEjQSNUiG4″]
[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=u6UNbqq7hEY”]
Σημειώνεται πως οι επιστήμονες είχαν επισημάνει τις δυσκολίες τις προσεδάφισης, κάνοντας λόγο για μικρές πιθανότητες επιτυχίας, επειδή η επιφάνεια του κομήτη παρουσιάζει αρκετές ανωμαλίες, όπως κρατήρες, βάθρα και πλαγιές ύψους έως και 150 μέτρων με μεγάλα βράχια. H αποστολή της Rosetta κόστισε περίπου 1,6 δισ. δολάρια και ξεκίνησε το Μάρτιο του 2004 με την εκτόξευση του πυραύλου Ariane 5.
Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το «Rosetta»
Διαβάστε και ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο από την ιστοσελίδα popaganda.gr
- Το «Rosetta» είναι ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο που μελετάει κομήτες και αστεροειδής. Ξέρω πως αυτό μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό για κάποιον που δεν ασχολείται με ρομποτική αλλά για αυτό είμαστε εμείς εδώ για να σας κατατοπίσουμε. Η διαφορά ενός ρομποτικού διαστημόπλοιου από ένα απλό, κοινό διαστημόπλοιο είναι πως το ρομποτικό –αν μπορούμε να το θέσουμε μπακαλίστικα- δεν περιλαμβάνει αστροναύτες αλλά εκτελεί τις λειτουργίες του δεχόμενο εντολές από κάποιο επίγειο κέντρο. Προφανώς και σκέφτεστε πως πρόκειται για κάποιο είδος δορυφόρου όμως κάνετε λάθος αφού τα ρομποτικά διαστημόπλοια δεν περιορίζονται σε κυκλικές ή ελλειπτικές τροχιές γύρω από ένα συγκεκριμένο ουράνιο σώμα.
- Το όνομα προήλθε από τη λεγόμενη «Στήλη της Ροζέτας», μία πέτρινη πλάκα από γρανοδιορίτη που έφερε στην επιφάνεια της δύο συστήματα αρχαίας γραφής: Ελληνικά και Αιγυπτιακά. Η πέτρα στάθηκε αφορμή για έναν διάσημο τότε γλωσσολόγο, το Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν να αποκρυπτογραφήσει τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά βασισμένος στην τότε Ελληνική γλώσσα. Όπως λοιπόν η«Στήλη της Ροζέτας» αποτέλεσε τρόπο για την ανακάλυψη ενός ολόκληρου πολιτισμού αποφάσισαν να βαφτίσουν Ροζέτα και το ρομποτικό διαστημόπλοιο που θα γινόταν το κλειδί για να αποκρυπτογραφήσουμε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα.
- Συγκαταλέγεται στην οικογένεια της εταιρίας «Astrium». H αποστολή είναι της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρείας.
- Ο «αρχηγός» του εγχειρήματος είναι ο Gerhard Schwehm.
- Κρατήστε την ανάσα σας. Το κόστος του ταξιδιού έφτασε το 1 δις ευρώ.
- Το συνολικό του βάρος αγγίζει του τρεις τόνους.
- Ξεκίνησε το ταξίδι του στις 2 Μαρτίου του 2004 και ώρα 7:17 από τη βάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στη Γαλλική Γουιάνα.
- Η αποστολή θα διαρκέσει για 10 χρόνια 8 μήνες και 10 μέρες.
- Σκοπός της αποστολής είναι να εκτελέσει αποστάσεις πολύ πιο μακρινές από τον ήλιο για να συλλέξει πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα.
- Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ένα κομμάτι του συγκεκριμένα το ρομπότ Philae (Φίλαι) έπειτα από την αποκόλληση του αποπειράθηκε να προσεδαφιστεί στον πυρήνα ενός κομήτη (πιο συγκεκριμένα στο 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο). Και τα κατάφερε.