Όταν μεταφέρονται νεκροί και τραυματίες Παλαιστίνιοι στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, οι γιατροί κοιτάζουν τον καρπό των θυμάτων. Γιατί είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να εξακριβώσουν την ταυτότητά του.
Το φαινόμενο άρχισε να παρατηρείται μόλις ξέσπασε ο πόλεμος και τις πρώτες μέρες εκατοντάδες θύματα ήταν αδύνατο να αναγνωριστούν. Πολλοί νεκροί μεταφέρονταν στα νοσοκομεία διαμελισμένοι. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα πέρα από το να σημειώσουν απλά αν ήταν άνδρας ή γυναίκα, κοριτσάκι ή αγοράκι.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν ταφεί σε ομαδικούς τάφους και το μόνο στοιχείο που υπάρχει για τους νεκρούς είναι η ένδειξη «άρρεν» ή «θήλυ».
Ο Αχμέντ Αμπού Σάμπχ, είναι πατέρας τριών παιδιών στην Σίφα. Ο Αχμέντ Αμπού Σάμπχ έγραψε τα ονόματα των παιδιών του στα χεράκια τους. «Γράφουμε τα ονόματά μας και τα ονόματα των παιδιών μας στον καρπό, ώστε να μπορούν να μας αναγνωρίσουν αν σκοτωθούμε από τις βόμβες των ισραηλινών αεροπλάνων», λέει στο Al Jazeera
«Ο θάνατος είναι ο κανόνας»…
Όταν ο ρεπόρτερ του Al Jazeera έκανε αυτό το ρεπορτάζ δεν είχε βομβαρδιστεί το νοσοκομείο Αλ Αχλί. Μετά την επίθεση, εκατοντάδες παιδιά μεταφέρθηκαν νεκρά ή τραυματισμένα στο μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο της Γάζας, στο Αλ Σίφα, και ο μόνος τρόπος για να αναγνωριστεί η ταυτότητά τους, ήταν το όνομα που ήταν γραμμένο στον καρπό, όπως μεταδίδει το The Palestine Chronicle.
Τα παλαιστινιακά νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, λειτουργούν χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τα απαραίτητα εφόδια. Γύρω από τα νοσοκομεία βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες άμαχοι. Οι Ισραηλινοί προειδοποίησαν ότι πρέπει να εκκενωθούν, αλλά οι άμαχοι δεν έχουν που να πάνε και οι γιατροί αρνούνται να υποκύψουν στις απειλές.
«Η ζωή είναι η εξαίρεση, ο θάνατος είναι ο κανόνας», λέει ένας πρόσφυγας, που βρίσκεται έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στο The Palestine Chronicle.
Από την 7η Οκτωβρίου ως σήμερα το Ισραήλ έχει σκοτώσει 3.800 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει 13.000. Τουλάχιστον το 70% των νεκρών και των τραυματιών είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Κάθε 15 λεπτά σκοτώνεται κι ένα παιδί στην Λωρίδα της Γάζας…