11.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Πόλεμος στη Γάζα: Οι Ισραηλινοί ψάχνουν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα το στρατηγείο της Χαμάς – Δε βρίσκουν τίποτα… – Κίνδυνος λιμού

Ημερομηνία:

Παρά τις διεθνείς ανησυχίες ο ισραηλινός στρατός παραμένει στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στην Γάζαψάχνοντας για κρησφύγετα της Χαμάς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είναι βάσιμοι οι σχετικοί ισχυρισμοί.

Στο μεταξύ η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται, χιλιάδες Παλαιστίνιοι υποχρεώνονται να διαφύγουν πεζή προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και οι τηλεπικοινωνίες με τον παλαιστινιακό θύλακα έχουν διακοπεί. Ένταση επικρατεί και στη Δυτική Όχθη, με νυχτερινές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν καταλάβει το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Στην Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς ανακοίνωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες «κατέστρεψαν» τμήματα του κτιριακού συγκροτήματος του νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σε κτήριο που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του νοσοκομείου εντοπίστηκε η σορός μίας 19χρονης Ισραηλινής – μέλους των Ενόπλων Δυνάμεων, που είχε απαχθεί από την Χαμάς στην επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, η 19χρονη σκοτώθηκε από «ισραηλινό βομβαρδισμό».

Είναι το δεύτερο πτώμα ομήρου που εντοπίζει ο ισραηλινός στρατός το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα.

Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ο στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνες «από όροφο σε όροφο», σε κάθε κτήριο, ενώ στους διαδρόμους βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκατοντάδες ασθενείς και γιατροί.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι σε σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο βρίσκονται στρατηγικές υποδομές της Χαμάς, κάτι που η παλαιστινιακή οργάνωση διαψεύδει. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποστήριξε ότι «έχουμε ισχυρές ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι όμηροι κρατούνταν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μπήκαμε εκεί».

Τηλεπικοινωνιακό μπλακ-άουτ

Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, δήλωσε από τη Γενεύη ότι οι τηλεπικοινωνίες «έχουν διακοπεί τελείως» για άλλη μια φορά με τη Λωρίδα της Γάζας, λόγω έλλειψης καυσίμων.

«Όλες οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας είναι πλέον εκτός λειτουργίας διότι οι πηγές ενέργειας που τροφοδοτούσαν το δίκτυο έχουν εξαντληθεί και δεν έχει δοθεί άδεια εισόδου καυσίμου», ανακοινώθηκε από την παλαιστινιακή εταιρία τηλεπικοινωνιών.

Κίνδυνος λιμού

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Άσραφ αλ Κίντρεχ δήλωσε ότι στην περιοχή δεν υπάρχει υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, ούτε τρόφιμα«Χιλιάδες γυναίκες, παιδιά, άρρωστοι και τραυματίες κινδυνεύουν να πεθάνουν», προειδοποίησε ο Άσραφ αλ Κίντρεχ.

Εξάλλου το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) τόνισε ότι «καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, με τους αμάχους σε επισφαλή και γεμάτα καταφύγια και χωρίς πόσιμο νερό, υπάρχει άμεσος κίνδυνος λιμού».

Ανησυχίες για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα εξέφρασε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την εξάπλωση ασθενειών όταν φθάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Πρόσθεσε εξάλλου ότι περισσότερα από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 813.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι διαμένουν σε τουλάχιστον 154 καταφύγια που διαχειρίζεται η UNRWA, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ένταση στη Δυτική Όχθη

Στη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός έκανε επιχείρηση στην κατεχόμενη Τζενίν, όπου ανακοίνωσε ότι σκότωσε «πέντε τρομοκράτες».

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή δημοσιογράφος του AFP είδε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να εισβάλουν στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, όπου στοιβάζονται 23.000 άνθρωποι. Ισραηλινά drones πετούσαν πάνω από την περιοχή, ενώ Παλαιστίνιοι απάντησαν πετώντας πέτρες. Οι στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ εναντίον των Παλαιστινίων. Οι μάχες συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί.

Από την πλευρά της Χαμάς ανακοινώθηκε ο θάνατος τριών μαχητών «στη μάχη της Τζενίν».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας από την πλευρά του ανακοίνωσε «τρεις νεκρούς και 15 τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε κρίσιμη κατάσταση».

Μετά την επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός κάνει καθημερινά εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες Παλαιστίνιους που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με την Χαμάς. Ένας από τους κύριους στόχους των ισραηλινών είναι ο προσφυγικός καταυλισμός στην Τζενίν.

Από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί περίπου 200 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους.

 

Το Παλαιστινιακό στην ατζέντα Ερντογάν στο Βερολίνο

Η κατάσταση στην Παλαιστίνη είναι ένα από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και θα ακολουθήσουν οι ουσιαστικές πολιτικές συνομιλίες με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Βερολίνο και Άγκυρα έχουν αντιδιαμετρικά διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στη Χαμάς. Ο τουρκικός Τύπος δίνει την εικόνα ενός Ερντογάν που ετοιμάζεται να αντιπαρατεθεί με την Ευρώπη σε σχέση με τη στάση της έναντι του δράματος των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα. Παράλληλα, όμως, θα επιδιώξει να προβάλει τον διαμεσολαβητικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει.

Στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί επίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Μεταναστευτικό.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...