21.8 C
Chania
Thursday, September 19, 2024

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί ξαναμπήκε στο τραπέζι η συζήτηση για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Ημερομηνία:

Εδώ και χρόνια το Παλαιστινιακό και ιδιαίτερα το θέμα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, έδειχνε να έχει ξεχαστεί από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ηγέτες.

Το Ισραήλ δεν έδειχνε καμία διάθεση να συζητήσει κάποια βιώσιμη λύση και οι δυτικοί ηγέτες δεν ασκούσαν καμία πίεση στο Τελ Αβίβ για ειρηνική διέξοδο από το καθεστώς της κατοχής και του απαρτχάιντ στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ωστόσο, η συζήτηση επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου και την άνευ προηγουμένου επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στην Γάζα, αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Μόσχα, το Πεκίνο, η Άγκυρα, κάποιες αραβικές χώρες και οι περισσότερες χώρες από την ομάδα των BRICS μιλούν πλέον για την ανάγκη λύσης δύο κρατών ώστε να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας.

Ωστόσο Παλαιστίνιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δυτικοί ηγέτες που βάζουν στο τραπέζι το θέμα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους δεν εκκινούν από την ανάγκη να βρεθεί επειγόντως μία λύση, ούτε από την υπεράσπιση του Δικαίου, αλλά μάλλον από φόβο ότι η αναζωπύρωση της παλαιστινιακής αντίστασης μπορεί να οδηγήσει σε ριζική αλλαγή του πολιτικού πεδίου και σε μαξιμαλιστικούς στόχους από την πλευρά των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Γιατί ανησυχεί ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στις 20 Νοεμβρίου, μετά την επίσκεψή του στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι «η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους». Προσθέτοντας μάλιστα ότι «παρά τις τεράστιες προκλήσεις, οφείλουμε να εστιάσουμε στην σταθεροποίηση στην Γάζα και στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν έκρυψε τις έντονες ανησυχίες των Βρυξελλών για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή και στις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά για όλη τη Μέση Ανατολή. Είναι ίσως η πιο σαφής τοποθέτηση από δυτικό αξιωματούχο, ως προς τους λόγους για τους οποίους μπαίνει και πάλι στο τραπέζι η λύση των δύο κρατών- ο στόχος είναι η στήριξη του Ισραήλ. Ίσως μάλιστα και η προστασία του κράτους αυτού, από τον ίδιο του τον εαυτό.

Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική εποικισμού που ακολουθεί το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν αποφέρει τις εγγυήσεις για «ειρηνικό εποικισμό», αλλά τροφοδοτεί εξτρεμιστικές θέσεις σε όλες τις πλευρές. Και αυτό σε τελική ανάλυση αποτελεί κίνδυνο για τη δυτική κυριαρχία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι Παλαιστίνιοι και το Παλαιστινιακό επιστρέφουν στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο, έχουν ταράξει την βαλτώδη κατάσταση που επικρατούσε και έστειλαν το μήνυμα ότι κανένα κράτος- ούτε καν το Ισραήλ- δεν είναι άτρωτο. Ο Ζοζέπ Μπορέλ φαίνεται πως έχει καταλάβει πολύ καλά το διακύβευμα και ανησυχεί πρωτίστως για το ίδιο το Ισραήλ.

Το θέμα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους  θα συζητείται ολοένα και περισσότερο, όσο σιωπούν τα όπλα και επικρατούν πιο νηφάλιες φωνές. Το κατά πόσο η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις θέσεις του Μπορέλ και άλλων διπλωματών είναι άλλο ζήτημα. Ίσως προηγηθεί η «εκκαθάριση» του πολιτικού πεδίου, στο εγγύς μέλλον, ώστε να διευκολυνθούν οι περαιτέρω διεργασίες.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ