Συναγερμό για τους κινδύνους που συνεπάγεται η καθυστέρηση της συμφωνίας με τους δανειστές κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, προειδοποιώντας ακόμη και για απειλή 4ου Μνημονίου.
Στην τριμηνιαία του έκθεση (για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016), το Γραφείο Προϋπολογισμού τονίζει ότι μια αποτυχία της διαπραγμάτευσης μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε νέο σοκ και να δοκιμάσει τα όρια των αντοχών της:
«Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί στα όρια της αντοχής της με μια ακόμα απότομη οικονομική διαταραχή («σοκ») που θα μπορούσε να προέλθει από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ή από μια ανοιχτή πλέον σύγκρουση ΕΕ και ΔΝΤ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
«Εφαρμόστε το πρόγραμμα, κλείστε την αξιολόγηση»
Η ίδια έκθεση αμφισβητεί έντονα τις αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2017, επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές υπόκεινται σε διάφορους ευμετάβλητους παράγοντες και επισημαίνει ότι μόνον «μια γενναία μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα δημιουργεί το κατάλληλο οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον, θέτει τις βάσεις για τη δυνατότητα ανοδικής πορείας».
Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από την ανοιχτή ακόμη αξιολόγηση, το Γραφείο Προϋπολογισμού καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις το πρόγραμμα, σημειώνοντας πως «αν το μνημόνιο υλοποιηθεί έως το τέλος, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τα σημερινά αδιέξοδα».
«Καθυστερήσεις, αδράνειες και αντιφάσεις στο μέτωπο υλοποίησης των δεσμεύσεων του μνημονίου και η χαμηλή εμπιστοσύνη, δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει», γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Ο κίνδυνος του 4ου Μνημονίου
Ως προς το ενδεχόμενο 4ου Μνημονίου, το Γραφείο Προϋπολογισμού σημειώνει ότι η Ελλάδα το 2018 θα χρειαστεί νέα δάνεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών. «Αυτά μπορούν να εξευρεθούν είτε από τις αγορές, εφόσον έχει καταφέρει να βγει σε αυτές, είτε από τον ESM» τονίζει, προσθέτοντας: «Ένα νέο αίτημα για δάνειο θα συνοδευθεί από ένα νέο, το τέταρτο μνημόνιο».
Σημειώνει, δε, ότι «οι δυσκολίες έγκρισής του από τους εταίρους, καθιστά επίφοβους τους όρους που θα το συνοδεύουν». Και προειδοποιεί ότι εφόσον η Ελλάδα δεν καταφέρει να διασφαλίσει την υποχρηματοδότηση του χρέους της, τότε κινδυνεύει με στάση πληρωμών προς του δανειστές, χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη.
Η ανάπτυξη και οι φόροι
Σε σχέση με την ανάπτυξη, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2016 οριακά γύρω από το μηδέν, ενώ διαπιστώνει ότι η μείωση της ανεργίας συνοδεύεται από σημαντική εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
Όσον αφορά τη φορολογία, επισημαίνει ότι «το επίπεδο της φορολογικής επιβάρυνσης είναι υψηλό, όχι αυτό καθ’ αυτό, αλλά σε συνδυασμό με τις λοιπές διαρθρωτικές υστερήσεις».
tvxs.gr