Αλλαγές στο σύστημα της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να επιφέρει ο νόμος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα κρατήσει ως την Παρασκευή.
Πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι οι οπλίτες (στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες) να υπηρετούν τους πρώτους τέσσερις μήνες της θητείας τους μετά τη βασική εκπαίδευσή τους στις παραμεθόριες περιοχές ή σε πλοία και υπηρεσίες εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να μετατίθενται στους τόπους που επιθυμούν. Η μετάθεση θα γίνεται με μόρια τα οποία θα προκύπτουν βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της οικογένειας του οπλίτη.
Αφού ο οπλίτης παραμείνει στη μονάδα για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, στη συνέχεια θα μπορεί να μετατεθεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του ή όπου έχει επιλέξει. Παράλληλα οι μεταθέσεις θα μπορούν να υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενώ πρόκειται να καθιερωθεί και το «γραφείο οπλίτη» όπου και θα υποβάλλονται παράπονα για τις μεταθέσεις. Ακόμη στο νομοσχέδιο προβλέπεται για όσους κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου είναι ανυπότακτοι να διαγράφεται το πρόστιμο των 6.000 ευρώ εφόσον έχουν ήδη καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή τις εκπληρώνουν ακόμη ή θα καταταγούν προς εκπλήρωσή τους ως την 31η Δεκεμβρίου του 2016.
Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα παρέχεται κίνητρο προκειμένου κάποιος που έχει καταστεί ανυπότακτος είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού να εξαλείψει τις συνέπειες της πράξης του και να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία διαγράφοντας το αναλογούν πρόστιμο.
Οι δικογραφίες μάλιστα για τις ανυποταξίες θα τίθενται στο αρχείο με απόφαση του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου. Εντούτοις το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρόστιμο των 6.000 ευρώ να παραμείνει για όσους δεν καταταγούν ως το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με συνέπεια το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» να επιτίθεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν το κατάργησε.