12.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Σκηνικό άγριας σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ: Με το ένα πόδι έξω Τσακαλώτος και «Ομπρέλα» – «Άναψαν τα αίματα» μεταξύ Πολάκη και Τσακαλώτου, Ξανθού, Σκουρλέτη

Ημερομηνία:

Σουρεαλισμός και πολιτικός διχασμός. Μόνον τέτοιοι χαρακτηρισμοί μπορούν να περιγράψουν όσα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία «έδωσε» ως ειδήσεις μία μειοψηφική πολιτική απόφαση, ένα προγραμματισμό συνεδρίου για τον Φεβρουάριο του 2024 κι έναν (προεδρικό) γάμο.

Όλα αυτά με τον Στέφανο Κασσελάκη να μετέχει -μέσω zoom από την Νέα Υόρκη- στην συνεδρίαση ενός πολιτικού οργάνου του οποίου δεν γνώριζε αν …είναι μέλος!

Η ψηφοφορία

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ξεκίνησε ακριβώς στις 17.00 το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε τις πρώτες ώρες της Πέμπτης.

Έκλεισε με μία ψηφοφορία στην οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – μόλις 20 από τα 43 μέλη του οργάνου υπερψήφισαν την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη που περιλάμβανε και την διενέργεια του Έκτακτου Συνεδρίου στις 23,24 και 25 Φεβρουαρίου του 2024.

Καταγράφθηκαν 10 «κατά» από τα 9 μέλη της «Ομπρέλας» και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο κι 8 λευκά στα οποία περιλαμβάνονται εκτός από τα στελέχη που στήριξαν προεκλογικά την Έφη Αχτσιόγλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Να σημειωθεί επίσης ότι στην ψηφοφορία δεν μετείχαν οι Θ.ΘεοχαρόπουλοςΓ.ΡαγκούσηςΣτ.Τζουμάκας και Δ.Κολτσίδα. Στελέχη που δεν λογίζονται στον πυρήνα της νέας ηγεσίας.

Τετράμηνο “τρόμου”

Η εικόνα αυτή είναι ενδεικτική της «ισορροπίας τρόμου» που θα υπάρχει για τους επόμενους μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν υποθέσει κανείς ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να φθάσει ενωμένο έως το συνέδριό του.

Εκεί όπου θα «αναμετρηθούν» δύο (η και περισσότερες) αντιλήψεις για την πορεία του κόμματος, που τίποτε δεν δείχνει ότι μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια πολιτική «στέγη».

Αυτά ενώ από την διαδικασία δεν έλειψαν και τα στελέχη του «ηγετικού πυρήνα» που αναζητούσαν τον πολιτικό καυγά. Με «πρώτο και καλύτερο» τον Παύλο Πολάκη που διαπληκτίστηκε, εντονότατα και με φωνές, σχεδόν με το σύνολο των στελεχών που δεν στήριξαν την προεδρική εισήγηση.

Οι διαφωνίες

Οι διαφωνίες που καταγράφθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία ήταν έντονες και …εφ’ όλης της ύλης. Μπορούν μάλιστα να εστιαστούν στα εξής σημεία:

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αμφισβητήθηκε έντονα η εκτίμηση της νέας ηγεσίας περί του ότι το αποτέλεσμα «κλείνει τον κύκλο της ήττας». Με στελέχη από τις περισσότερες «τάσεις» να διαπιστώνουν παράταση της «γαλάζιας» κυριαρχίας και το κυριότερο: Πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεχίζεται. Επισείοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ: Ήταν το σημείο όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε την πλέον σφοδρή κριτική. Με τους διαφωνούντες να τονίζουν πως επρόκειτο για μια δημόσια τοποθέτηση που βρέθηκε σε αντίθεση με θεμελιακές θέσεις της αριστεράς. Ιδίως η αντίληψη περί του ότι το κεφάλαιο είναι «εργαλείο ευημερίας» και η απουσία κάθε αναφοράς στην αναδιανεμητικού χαρακτήρα φορολογία επιχειρήσεων και σε αυξήσεις μέσω συλλογικών συμβάσεων.

Ενότητα: Τα στελέχη της «Ομπρέλας» αλλά και η τάση «6+6» επέκριναν σφοδρά τον Στέφανο Κασσελάκη για τις αναφορές του περί «υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης έγιναν επανελεγμένες αναφορές σε στενούς συνεργάτες του προέδρου, αλλά και στον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη για δημιουργία άκρως διχαστικού κλίματος.

Λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήθηκε κριτική για την περίφημη «αδιαμεσολάβητη σχέση» του προέδρου με την κοινωνία. Εκτιμώντας πως οδηγεί σε παραβίαση των καταστατικών και δημοκρατικών αρχών του κόμματος, «μεσσιανικές» λογικές και «παράκαμψη» των εκλεγμένων οργάνων.

Σουρεάλ

Αν όμως όλα τα παραπάνω κινούνται στην σφαίρα του «συνηθισμένου» για τους πολιτικούς σχηματισμούς όταν υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο για την εικόνα που παρουσίασε – σύμφωνα με πληροφορίες- στην συνεδρίαση ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πέραν φυσικά του γεγονότος πως επέλεξε την συγκεκριμένη αυτή διαδικασία προκειμένου να ανακοινώσει ότι πρόκειται να παντρευτεί με τον σύντροφό του Τάϊλερ Μάκμπεθ, σήμερα, στα περίχωρα Χάμπτονς, της Νέας Υόρκης.

Ειδησεογραφικό στοιχείο που – αντικειμενικά- κυριάρχησε χθες βράδυ στην επικαιρότητα, συγκριτικά με τα τεκταινόμενα στην Πολιτική Γραμματεία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά την έντονη κριτική που δέχθηκε εμφανίστηκε (συνδεόμενος μέσω του διαδικτύου) απρόθυμος να απαντήσει και κυρίως να «μπει» σε πολιτική συζήτηση.

Μάλιστα -σύμφωνα με μαρτυρίες- σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης δήλωσε πως «εγώ δεν είμαι μέλος του οργάνου». Αναγκάζοντας φίλα προσκείμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να του διευκρινίσουν ότι μετέχει στο όργανο, με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος!

Επίσης σε άλλη χρονική στιγμή δήλωσε πως «δέχομαι», ένα «πακέτο» τροπολογιών στο σχέδιο πολιτικής απόφασης που κατέθεσαν στελέχη τα οποία διαφωνούσαν με την εισήγηση του. Στο οποίο, όπως ήταν φυσικό, περιέχονταν οι διαφωνίες τους.

Αυτό προκάλεσε μία έντονα αμήχανη στιγμή στην συνεδρίαση. Τα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη έσπευσαν να παρέμβουν και ξεκίνησαν να επικοινωνούν μαζί του μέσω … SMS προκειμένου να «διορθωθεί» η κατάσταση.

Εν τέλει ο Στέφανος Κασσελάκης αποδέχθηκε να κάνει το λεγόμενο «κλείσιμο» της διαδικασίας. Εκεί επέμεινε στην θέση του περί τη μη φορολόγησης των επιχειρήσεων ενώ απευθυνόμενος προς τα στελέχη που άσκησαν κριτική αναρωτήθηκε «πώς γίνεται να διαφωνείτε με όσα είπα στον ΣΕΒ και ο ΣΕΒ να μου λέει ότι είμαι πολύ αριστερός».

Επίσης φέρεται να αντιμετώπισε την κριτική και με φράσεις όπως «αν δεν με θέλετε για πρόεδρο, εγώ δεν κρατάω κανέναν».

Η Δώρα Αυγέρη

Την συνολική εικόνα επιχείρησε –φιλότιμα- να καλύψει πολιτικά η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη. Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra σημείωσε για την συνεδρίαση της Π.Γ πως «η εισήγηση κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τα μέλη του οργάνουο στόχος όμως είναι να καλύπτει και τον κόσμο του κόμματος που δεν συμμετείχε στη σημερινή διαδικασία –και νομίζω ότι τον καλύπτει».

Αναφορικά με τον  πρόεδρο του κόμματος ανέφερε πως «αυτό που οδηγεί το λόγο του Στέφανου Κασσελάκη είναι το τι πραγματικά αισθάνεται ο ίδιος ο κόσμος, η μεγάλη πλειοψηφία που τον κατέστησε πρόεδρο του κόμματος»

«Άναψαν τα αίματα» μεταξύ Πολάκη και Τσακαλώτου, Ξανθού, Σκουρλέτη

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι πως τα όσα υποστήριξε ο Παύλος Πολάκης έφεραν την έντονη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Ανδρέα Ξανθού και του Πάνου Σκουρλέτη. Ο υπερσυντονιστής των Τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κατά την τοποθέτηση του στην Πολιτική Γραμματεία φέρεται να άσκησε έντονη κριτική στους προηγούμενους Τομεάρχες του κόμματος, αφήνοντας αιχμές για μετριοπαθή αντιπολίτευση κατά την προηγούμενη τετραετία.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να αντιδράσουν ιδιαίτερα έντονα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Πάνος Σκουρλέτης, οι οποίοι καταλόγισαν στον Παύλο Πολάκη πως με την συμπεριφορά του ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα έχασε πέντε μονάδες στις εκλογές. «Κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, από τα πέντε λεπτά που είχαμε, τα τρία απολογούμασταν» φέρεται να ειπώθηκε από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κατά του Παύλου Πολάκη.

Τσακαλώτος: «Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες»

Στην αντίπερα όχθη η εσωκομματική αντιπολίτευση, με σχετικό κείμενο κριτικής έδειξε τις προθέσεις της η «Ομπρέλα» λίγο πριν την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, επέμενε για άμεση διεξαγωγή του Συνεδρίου έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο εντός της Κουμουνδούρου. Στην εντονότατη κριτική που άσκησε η «Ομπρέλα» στις κινήσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ξεχώρισε η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ως προάγγελος εξελίξεων, μάλιστα, μπορεί να ερμηνευτεί η παρέμβαση του εκ των υποψήφιων στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος καθώς τόνισε πως η ενότητα του κόμματος θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας».

Η Αννέτα Καββαδία σημείωσε καταρχάς πως η ενότητα «δεν διασφαλιζεται με ρητορική περί “αριστερόμετρων” και “ξινίλας” ή με δημόσιες απειλές απέναντι σε στελέχη, 3 μέρες πριν το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών», ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στον πρόεδρο σημείωσε: «Η τοποθέτησή σου στον ΣΕΒ δεν έχει σχέση με καμία εκδοχή τη Αριστεράς».

«Θα πάω και στις 13 Περιφέρειες»

Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά την τοποθέτηση του, εισηγήθηκε την διεξαγωγή του Συνεδρίου του κόμματος το τριήμερο 23-25 Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο για ένα «Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός» και το οποίο «θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές».

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε, επίσης, τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων μέσα στον Νοέμβριο, τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο προκειμένου μετά το κόμμα να οδηγηθεί στο Συνέδριο. «Θα πάω και στις 13 περιφέρειες» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης» και υποστήριξε πως ήταν σωστή η προτροπή του για στήριξη των προοδευτικών υποψηφίων στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε στην ομιλία του πως δεν θα καταργηθούν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως ο i-syriza «θα εξασφαλιζει και θα προωθεί την αδιαμεσολάβητη, διαρκή, αμφίδρομη επαφή με τα μέλη. Δεν θα ενημερώνει απλώς, αλλά θα “ενημερώνεται” από τα μέλη, τα οποία θα τροφοδοτούν το κόμμα μας, με ιδέες, προτάσεις». Στην συνέχεια εξήγησε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τα όργανα του κόμματος, τα τμήματα, τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου. Αλλά θα πρέπει να βρούμε εκείνους τους τρόπους όπου τα μέλη θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή πολιτικής του κόμματος».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι πρέπει να «συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε», ενώ υπογράμμισε πως υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατ’ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς...

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor,...

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα...