13.8 C
Chania
Saturday, January 4, 2025

Σκουρλέτης: Ακόμη και άρση της εμπιστοσύνης Καμμένου, δεν θα δημιουργήσει ανατροπές

Ημερομηνία:

«Ακόμη και μια ενδεχόμενη άρση της εμπιστοσύνης εκ μέρους του κ. Καμμένου στη σημερινή κυβέρνηση, δεν θα δημιουργήσει ανατροπές. Διότι και πάλι φαίνεται ότι εξασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου»: αυτό υπογραμμίζει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, ο οποίος όμως, μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαβεβαιώνει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι «αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτά τα οποία έχει πει και μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες θα δουν, πράγματι, αλλαγές στην ίδια τους τη ζωή».

Όπως σημειώνει άλλωστε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του προς το Πρακτορείο ο Πάνος Σκουρλέτης, «ζούμε τα σημάδια ανάταξης της οικονομίας αλλά και της ζωής των μεσοστρωμάτων και μεγάλων κοινωνικών κατηγοριών», χωρίς να παραγνωρίζει, όπως αναφέρει, τις δυσκολίες τις δυσκολίες που ζουν συμπολίτες μας.

Με αφορμή δε, την πρόσφατη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Η άλλη πλευρά έκανε πράξη όσα είχε δεσμευτεί να κάνει» και οι τελευταίες αλλαγές «βάζουν τέλος στους αλυτρωτισμούς, λύνουν μια διελκυστίνδα αρκετών δεκαετιών και, νομίζω, όλοι μαζί μπορούμε να βαδίσουμε στο δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημερινή εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνει ότι «είναι μια πρωτοβουλία, η οποία πάρθηκε από στελέχη που κατά καιρούς βρέθηκαν στο χώρο της Κεντροαριστεράς και με ένα σαφή τρόπο αντιλαμβάνονται την ανάγκη να κάνει αυτό το αποφασιστικό βήμα προς τη συνανάπτυξη και την ειρηνική συνύπαρξη στα Βαλκάνια». Πρωτοβουλία που, όπως αναφέρει ο Π. Σκουρλέτης, έρχεται σε αντιδιαστολή με την ασυνέπεια που επιδεικνύουν Κεντροαριστερά και ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ακόμη και στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων του 2015 τασσόταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Σκουρλέτη.

Ερ.: Κύριε Σκουρλέτη, το «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας είναι, κατά την άποψή σας, μια ιστορική απόφαση;

Απ.: Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην επομένη μιας ιστορικής, πράγματι, απόφασης, ενός ιστορικού βήματος, το οποίο ανοίγει μια νέα προοπτική στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας. Βεβαίως αυτό το βήμα πρέπει να ολοκληρωθεί με την υπερψήφιση της Συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η άλλη πλευρά έκανε πράξη όσα είχε δεσμευτεί να κάνει. Έχουμε λοιπόν αλλαγές, οι οποίες ως προς το περιεχόμενό τους βάζουν τέλος στους αλυτρωτισμούς, λύνουν μια διελκυστίνδα αρκετών δεκαετιών και, νομίζω, όλοι μαζί μπορούμε να βαδίσουμε στο δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης.

Ερ.: Υπάρχουν, όμως, οι προϋποθέσεις για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο;

Απ.: Και ως προς αυτό το θέμα που ρωτάτε, τα πράγματα είναι σαφή. Οι μέχρι τώρα δημόσιες δηλώσεις χώρων, βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει πλέον αυτή η απαιτούμενη πλειοψηφία έτσι ώστε να επικυρωθεί αυτή η Συμφωνία και από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ερ. Να έρθουμε όμως και στα των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Έχουμε μια κυβέρνηση υπό αίρεση; Υπό προθεσμία; Στον «αέρα»; Λέω πράγματα που διαβάζω…

Απ.: Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα. Διότι ό,τι τελικά και αν συμβεί, και αναφέρομαι στη στάση που θα επιλέξει να κρατήσει ο κ. Καμμένος όχι απέναντι στη Συμφωνία -διότι ούτως ή άλλως διαφωνεί ως προς το περιεχόμενό της-, αλλά απέναντι στην κυβέρνηση, θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση είναι σαφές τι ακριβώς θα ακολουθήσει μετά. Εγώ πιστεύω ότι ακόμη και μια ενδεχόμενη άρση της εμπιστοσύνης εκ μέρους του κ. Καμμένου στη σημερινή κυβέρνηση, δεν θα δημιουργήσει ανατροπές. Διότι και πάλι φαίνεται ότι εξασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση εκείνη που δεν εξασφαλιστεί, θεωρώ ότι αυτά τα οποία είναι να γίνουν και αφορούν την ολοκλήρωση εκείνων των πολύ σημαντικών μέτρων, τα οποία στην πράξη ανοίγουν ένα διαφορετικό δρόμο για τη χώρα μετά από πάρα πολλά χρόνια, (μέτρα) που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην τελευταία Έκθεση Θεσσαλονίκης, πρέπει να ολοκληρωθούν. Για αυτό σας είπα, ο κόσμος -ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου και οι οποίες, επαναλαμβάνω, πιστεύω ότι δεν θα είναι τέτοιες που θα δημιουργήσουν θέμα κυβερνητικής ανατροπής- (ο κόσμος) πρέπει να είναι βέβαιος ότι αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτά τα οποία έχει πει και μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες θα δουν, πράγματι, αλλαγές στην ίδια τους τη ζωή. Απομένει η ψήφιση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η ψήφιση των μέτρων για την ενίσχυση επιδότησης του ενοικίου για τα νέα ζευγάρια, οι 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, και μια σειρά άλλα μέτρα.

Ερ.: Πιστεύετε -γιατί ακούγεται και αυτό- ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει «επιθετικές» πρωτοβουλίες, να ζητήσει, για παράδειγμα, ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης, ανεξαρτήτως δηλαδή του τι θα πράξει ο κυβερνητικός σας εταίρος;

Απ.: Είναι μια δυνατότητα, την οποία περιέγραψε με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση που έκανε την εβδομάδα που πέρασε, σε τηλεοπτικό σταθμό. Το αν τελικά και πώς θα γίνει, είναι κάτι που θα αποφασιστεί, μετά και τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Ερ.: Και, άρα, ανασχηματισμός μετά, κ. γραμματέα; Και αν ναι, με κεντροαριστερό… άρωμα;

Απ.: Νομίζω ότι τρέχετε θεωρώντας πως θα γίνουν έτσι τα πράγματα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, προφανώς οποιαδήποτε αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης απαιτεί να υπάρξουν κάποιες αντικαταστάσεις. Άρα, με την έννοια αυτή, θα υπάρξουν κάποια νέα πρόσωπα στις θέσεις των Υπουργείων. Σε λίγες ημέρες η παρούσα κυβέρνηση κλείνει τέσσερα χρόνια από τον Ιανουάριο του 2015 που βρέθηκε στο «τιμόνι» της χώρας. Αυτός ο απολογισμός είναι πυκνός με γεγονότα με μεγάλη ένταση, καταστάσεις απρόβλεπτες, καταστάσεις οριακές που ζήσαμε όλοι μας. Μπορούμε πλέον να αισιοδοξούμε βάσιμα. Έχει ανοίξει ένας άλλος δρόμος, τον οποίο βαδίζουμε. Δεν είναι μια αισιοδοξία που πατάει μόνο σε κάποιες γενικόλογες ή αόριστες εκτιμήσεις, είναι μια αισιοδοξία πια, της πράξης αυτήν την οποία ζούμε αυτή τη στιγμή. Μετά από χρόνια, με ένα σταθερό τρόπο πλέον βλέπουμε κάτι να αλλάζει. Ολοένα και περισσότερο θα γίνεται αντιληπτό από το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και θεωρώ ότι θα αποτυπωθεί τελικά και στις ίδιες τις πολιτικές εξελίξεις.

Ερ.: Πολιτικές εξελίξεις λοιπόν, και εθνικές κάλπες. Αλήθεια, Μάιος ή Οκτώβριος;

Απ.: Προφανώς μέσα στην έννοια των πολιτικών εξελίξεων είναι και οι εθνικές κάλπες. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης παραμένει όπως τον έχετε ακούσει και άλλες φορές: να εξαντλήσει την τετραετία ακριβώς για να μπορέσουμε πια με ένα ακόμη πιο εδραιωμένο τρόπο να εμβαθύνουμε, να προχωρήσουμε στο δρόμο που μας απομακρύνει από τις πολιτικές της λιτότητας. Άρα, η εξάντληση της τετραετίας έχει μια τέτοια σκοπιμότητα. Πάντοτε, όμως, προφανώς στην πολιτική υπάρχουν και καταστάσεις που μας ξεπερνούν. Στα χαρακτηριστικά της από εδώ και πέρα πορείας αλλά και των προθέσεων της κυβέρνησης είτε οι εκλογές γίνουν -που θεωρώ ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας- στο τέλος της τετραετίας είτε νωρίτερα αν χρειαστεί, είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης, είναι σαφή και τα διλήμματα τα οποία τίθενται στον ελληνικό λαό, ο οποίος τελικά θα κάνει τις επιλογές του.

Ερ.: Και ο πρωθυπουργός τις προάλλες είπε ότι η οικονομία είναι το μεγάλο ατού αυτής της κυβέρνησης, από την πλευρά της, ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία βλέπει, υποστηρίζει ότι η οικονομία σέρνεται, όπως λέει, σε μια κατάσταση παραλυτικής στασιμότητας. Εσείς τι απαντάτε;

Απ.: Δεν μπορεί να μιλάμε για παραλυτική στασιμότητα όταν τα προηγούμενα χρόνια επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαμε μια, χωρίς προηγούμενο, απώλεια θέσεων εργασίας, χωρίς προηγούμενο μείωση εισοδημάτων καθώς και το τσάκισμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεσοστρωμάτων. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο ανακόπηκε, αλλά τώρα πια ζούμε τα σημάδια της ανατροπής της, της ανάταξης της οικονομίας αλλά και της ζωής των μεσοστρωμάτων και μεγάλων κοινωνικών κατηγοριών. Προς επιβεβαίωση αυτών, σας θυμίζω ότι η ανεργία έχει αποκλιμακωθεί στο 18% περίπου, όταν την παραλάβαμε, αν δεν κάνω λάθος, ήταν γύρω στο 27%. Σας θυμίζω ότι η φετινή χρονιά κλείνει με έναν αξιόλογο ρυθμό ανάπτυξης, που τελικά θα αγγίξει το 2%, ενώ θα περάσει το 2,5% την επόμενη χρονιά. Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί, όλοι οι υγιείς δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και όταν μάλιστα αυτές σε ατομικό επίπεδο για πάρα πολλούς συμπολίτες μας ισχύουν. Καταλαβαίνουμε ότι ο καθένας στη ζωή του -και αυτό είναι το μέτρο αξιολόγησης για τον καθένα χωριστά- είναι αντιμέτωπος με μεγάλα προβλήματα. Αλλά, σημασία έχει να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, να δίνουμε ευκαιρίες στον καθένα αλλά και σε μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες να μπορέσουν να βελτιώσουν τη ζωή τους και οριστικά να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές λιτότητας.

Ερ.: Σήμερα όμως το απόγευμα γίνεται μια εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη Συμφωνία των Πρεσπών με προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, μια εκδήλωση στην οποία θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός, από όσο γνωρίζουμε. Τι ακολουθεί μετά την εκδήλωση αυτή; Ποια βλέπετε να είναι η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με κομμάτια της Κεντροαριστεράς;

Απ.: Είναι μια πρωτοβουλία, η οποία πάρθηκε από στελέχη που κατά καιρούς βρέθηκαν στο χώρο της Κεντροαριστεράς και με ένα σαφή τρόπο αντιλαμβάνονται την ανάγκη να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία η χώρα μας και να κάνει αυτό το αποφασιστικό βήμα προς τη συνανάπτυξη και την ειρηνική συνύπαρξη στα Βαλκάνια. Ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το ίδιο το κύρος της χώρας και το ρόλο ιδιαίτερα της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Έχει λοιπόν μια πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Δεν είναι ανακόλουθοι όσοι παίρνουν αυτήν την πρωτοβουλία. Διότι φαίνονται συνεπείς τη στιγμή που οι πολιτικοί χώροι είτε της Κεντροαριστεράς είτε ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας είναι απόλυτα ασυνεπείς γύρω από αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα της ονομασίας της FYROM, και από σήμερα Βόρειας Μακεδονίας. Διότι θα θυμάστε καλά -και μπορεί να ανατρέξει οποιοσδήποτε στη συζήτηση που είχε γίνει πρόσφατα, το 2015, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης- ότι οι τοποθετήσεις της ΝΔ για παράδειγμα έκαναν λόγο ότι η ίδια θα κινηθεί σε σχέση με το ζήτημα αυτό, στο δρόμο της Συνόδου του Βουκουρεστίου, που ήταν ο δρόμος της σύνθετης ονομασίας, ο δρόμος που είχε υπηρετηθεί και από τον Κώστα Καραμανλή και από τον Γιώργο Παπανδρέου. Κατά συνέπεια αυτοί οι ανακόλουθοι, οι οποίοι για λόγους εθνολαϊκισμού, αλλάζουν θέση, είναι αυτοί και όχι όσοι που έχουν το σθένος, το θάρρος, να λένε τα πράγματα όπως είναι και με το όνομά τους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξενάγηση στη Βίλα Κούνδουρου από την Ένωση Σφακιανών Χανίων

Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025, η Βουλευτής Χανίων κ....

Νετανιάχου: Ζητά νέα αναβολή στη δίκη για διαφθορά

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητά περαιτέρω αναβολή δύο εβδομάδων για...