15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Σοκ από Μπαρνιέ: Με σχέδιο νόμου φόρος στις καταθέσεις της Ευρωζώνης

Ημερομηνία:

Αλλαγές στην κοινοτική οδηγία για την εγγύηση καταθέσεων για κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά και για τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται οι άνω των 100.000 ευρώ καταθέσεις σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών εξετάζει η ΕΕ.Συγκεκριμένα η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική, η κατάστασή της ειδική και δεν συνιστά ιδανικό μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί.
Ενα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δεν θα πλήττονται όμως οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ, όπως είπε την Τρίτη εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Δεν είναι επ’ ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον», δήλωσε η εκπρόσωπος του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ.
«Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον», είπε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Σαντάλ Χιουζ.
Κληθείσα να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, η κυρία Χιουζ τόνισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική, η κατάστασή της ειδική και δεν συνιστά ιδανικό μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί.
«Δεν λέμε ότι είναι ένα μοντέλο διότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον», υπογράμμισε η κυρία Χιουζ, και τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών. Στη συνέχεια, η ίδια εξήγησε ότι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση θα έχουμε μια πραγματική εποπτεία των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως είπε, είναι θετικό ότι έχει ήδη εγκριθεί η εποπτεία ενώ οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Παράλληλα, υπάρχει ένα πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζών που βρίσκεται στο Συμβούλιο και δίνει απαντήσεις.

Πιο σκληροί οι Φινλανδοί
Οπως αναφέρει και το tovima, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν ακολούθησε πιο σκληρή γραμμή υποστηρίζοντας μιλώντας σε σεμινάριο πως «οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές να αναλάβουν ζημίες σε περιπτώσεις χρεοκοπίας τραπεζών», σύμφωνα με το Reuters.
«Η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γενική ιδέα της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στο σχέδιο διάσωσης, αν θέλει να ακολουθεί τους κανόνες περί δίκαιης οικονομίας της αγοράς. Η άποψή μου είναι ότι όλη η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει το σκεπτικό του bail-in».
«Ολη η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονική οικονομία της αγοράς, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές να αναλάβουν ζημίες σε περιπτώσεις χρεοκοπίας τραπεζών», υποστήριξε.

Τι έλεγε ο Ντάισελμπλουμ
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Κύπρο, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη και παράλληλα πρόσθεσε ότι και άλλες χώρες ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα.
«Αυτό που κάναμε την περασμένη νύκτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων», είχε δηλώσει στο Ρόιτερς και τους Financial Times ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
«Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, ‘τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι’ αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιηθείτε μόνοι σας;’. Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ».
«Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε, ”Κοίτα, εκεί όπου αναλαμβάνεις κιδνύνους, πρέπει και να τους αντιμετωπίζεις και, αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις, τότε δεν θα έπρεπε να τους είχες αναλάβει”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. Αυτή είναι μια προσέγγιση που πιστεύω ότι τώρα που βγήκαμε από την αιχμή της κρίσης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε», πρόσθεσε.

Πηγή:  iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντε Γκρες: Γιατί επέλεξαν αυτό το επώνυμο – Δηλώνουν συγκινημένοι για την ιθαγένεια

Ανακοίνωση εξέδωσαν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας για την ανάκτηση της ιθαγένειας και...

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: 18 κρούσματα της mpox μόνο το τελευταίο δίμηνο – Πώς μεταδίδεται ο ιός, τι να προσέξουμε, τα συμπτώματα

Αυξημένα είναι τα κρούσματα της mpox (Ευλογιάς των Πιθήκων) διεθνώς. Για το διάστημα...