Οι εγκεφαλικές εξετάσεις στο παιδί, έδειξαν έναν εμβρυακό όγκο, καθώς είχε «απορροφήσει» το δίδυμό του κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του
Ένα έμβρυο αφαίρεσαν οι γιατροί από το κεφάλι ενός παιδιού μόλις ενός έτους.
Το παιδί παρουσίαζε καθυστέρηση στην ανάπτυξη των κινητικών του δεξιοτήτων, η περίμετρος της κεφαλής του ήταν μεγαλύτερη από το συνηθισμένο ενώ παρατηρήθηκε και συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλό του.
Οι εγκεφαλικές εξετάσεις στο παιδί, έδειξαν έναν εμβρυακό όγκο, καθώς είχε «απορροφήσει» το δίδυμό του κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του.
Το έμβρυο – ξενιστής, φάνηκε στην εξέταση πως είχε σπονδυλική στήλη και δύο οστά ποδιών (το μηριαίο και την κνήμη) και δισχιδή ράχη, ένα γενετικό ελάττωμα κατά οποίο ένα μέρος της σπονδυλικής στήλης είναι εκτεθειμένο, λόγω της προβληματικής ανάπτυξής του. Στην εξέταση που έγινε μετά την αφαίρεση του εμβρυακού όγκου από το παιδί, οι γιατροί διαπίστωσαν πως είχε ακόμα ένα άνω άκρο και εξογκώματα που έμοιαζαν με δάχτυλα, σύμφωνα με το livescience.
Η ιατρική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology, δεν αναφέρει λεπτομερείς σχετικά με την κατάσταση του παιδιού μετά το χειρουργείο.
Η εμβρυακή αυτή μάζα προήλθε από ένα «μονοχοριακό διαμνιακό δίδυμο». Αυτό σημαίνει πως μέσα στη μήτρα της μητέρας τους, τα έμβρυα είχαν τον ίδιο πλακούντα, αλλά βρίσκονταν σε διαφορετικούς αμνιακούς σάκους. Αυτού του τύπου τα δίδυμα, προέρχονται από το ίδιο γονιμοποιημένο ωάριο και είναι πανομοιότυπα.
Σε σπανιότατες περιπτώσεις, το ένα από τα έμβρυα απορροφάται από το άλλο και σταματά να αναπτύσσεται.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε μόλις μια στις 500.000 γεννήσεις.
Συνήθως το έμβρυο που δεν αναπτύσσεται δημιουργεί ογκίδιο στο υπογάστριο του άλλου εμβρύου, σφηνώνει δηλαδή πίσω από τους ιστούς που καλύπτουν το κοιλιακό τοίχωμα.
Σε αυτή την εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, ο όγκος δημιουργήθηκε στο κεφάλι καθώς απορροφήθηκε πολύ νωρίς, σε ένα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του που ονομάζεται βλαστοκύστη.
Η συγκεκριμένη επιπλοκή είναι εξαιρετικά σπάνια και έχουν αναφερθεί λιγότερες από 20 περιπτώσεις παγκοσμίως.