12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Στ. Γαβαλάς: Με τον κορωνοϊό φάνηκε η γύμνια της χώρας στην παραγωγή τροφίμων και η εξάρτηση που έχουμε – Η σταφίδα στην Κρήτη θα μπορούσε να διαγράψει μια άλλη πορεία

Ημερομηνία:

Κάποτε … ήταν η βασίλισσα της αγροτικής παραγωγής της Κρήτης, σήμερα δεν επαρκεί ούτε για να καλύψει την εσωτερική ζήτηση. Ο λόγος για την σταφίδα, χάρη στην οποία στήθηκαν σπίτια και δημιουργήθηκαν περιουσίες. Σήμερα η παραγωγή της σταφίδας έχει ελαχιστοποιηθεί, με χώρες όπως η Τουρκία και το Ιράν … να “παίζουν μπάλα” μόνες και στο κομμάτι των εξαγωγών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, προχωρώντας σε μια επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης αλλά και διαπιστώνοντας, εδώ και καιρό, το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί ο πρωτογενής τομέας του νησιού, διατυπώνει την πρότασή του για την αναγέννηση της καλλιέργειας της σταφίδας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η σταφίδα θα μπορούσε να διαγράψει μία νέα πορεία, καθώς είναι ένα προϊόν αναγνωρισμένο και ως προς τις ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητές του, μέρος της κρητικής διατροφής, που ολοένα και κερδίζει έδαφος παγκοσμίως.

“Ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό φαίνεται η γύμνια της χώρας στην παραγωγή τροφίμων και η εξάρτηση που έχουμε από τις άλλες χώρες. Φανταστείτε να έκλειναν τα σύνορα και για τις μεταφορές αγαθών και τροφίμων… Η χώρα μας και τα παιδιά μας θα λιμοκτονούσαν καθώς σχεδόν όλα τα εισάγουμε! Ποιοι… μια χώρα με κατεξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή” – σημειώνει χαρακτηριστικά!

Ο Σταύρος Γαβαλάς προτείνει για τη σταφίδα –  που πλέον έχει και την σφραγίδα της ευρωπαϊκής ένωσης ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης – η ΚΣΟΣ, που γνωρίζει καλά το προϊόν, να … αναλάβει δράση!

“Δεκάδες χιλιάδες τόνους παρήγαγε το Ηράκλειο, ενώ τώρα – ζήτημα είναι – αν παράγονται 500 με 600 τόνοι το χρόνο αν και υπάρχουν ακόμα αρκετά σταφιδάμπελα που καταλήγουν στη στοίβα και γίνονται κρασί. Και καλά οι εξαγωγές … είναι όνειρο θερινής νυκτός, όταν η Τουρκία το Ιράν και άλλες χώρες παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνους και σε χαμηλότερες τιμές αλλά τουλάχιστον στην ντόπια αγορά που χρειάζεται το χρόνο πέντε με έξι χιλιάδες τόνους πρέπει να τρώμε τούρκικες;” – αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει:

“Μήπως είναι μια μεγάλη ευκαιρία οι ιδιώτες έμποροι και η ΚΣΟΣ η μοναδική συνεταιριστική οργάνωση που ασχολείται με την σταφίδα να βγουν από τώρα και να παρακινήσουν τον κόσμο να βγάλει σταφίδα, δίνοντάς τους το ερέθισμα με την ανακοίνωση αξιοπρεπών τιμών;

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να παράξει σταφίδα αλλά χρειάζεται το δέλεαρ. Και αυτό μπορούν να το δώσουν μόνο αυτοί που ξέρουν την αγορά της σταφίδας και τον τρόπο διάθεσης της και πώλησης της στην εγχώρια αγορά.

Ας κάνει την αρχή η ΚΣΟΣ μα για αυτό δημιούργηθηκε, έχοντας ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην βιομηχανική περιοχή και είμαι σίγουρος ότι και οι έμποροι θα ακολουθήσουν. Απλά πρέπει να βάλει κάποιος το νερό στο αυλάκι που στην προκειμένη περίπτωση το νερό είναι η σταφίδα και το αυλάκι η ΚΣΟΣ”.

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ