12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Στα 15 χιλιάδες στρέμματα μπορεί να φτάσει η καλλιέργεια αβοκάντο

Ημερομηνία:

To Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά και τις Ομάδες Παραγωγών Χανίων οργάνωσε σχετική εκδήλωση υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
To Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά και τις Ομάδες Παραγωγών  Χανίων οργάνωσε εσπερίδα με θέμα ‘Παραγωγή και Εμπορία του αβοκάντο – Προβλήματα και Νέες Τάσεις’ υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στο Πολιτιστικό Κέντρο ‘Ιουλιανός Τσιράκης’ στο Σκινέ στις 18.00 την Δευτέρα 30/1/2012.Στόχος της εσπερίδας ήταν η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και η ανάδειξη των νέων παγκόσμιων τάσεων στην παραγωγή και διάθεση του αβοκάντο. Επιπλέον, να αποτελέσει και μια αφορμή για συνάντηση και συζήτηση των εμπλεκόμενων στην παραγωγή και διάθεση του αβοκάντο καθώς και για την διερεύνηση της δυνατότητας συντονισμού μεταξύ έρευνας και παραγωγής.

Την εσπερίδα παρακολούθησαν πολλοί αγρότες, φυτωριούχοι, γεωπόνοι και έμποροι αβοκάντο. Παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκης που στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η καλλιέργεια του αβοκάντο είναι ελπιδοφόρα για τα Χανιά και κάλεσε όλους του φορείς να συνεργασθούν για ένα νέο ξεκίνημα, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που θα παίξει το Ινστιτούτο. Την εκδήλωση χαιρέτησαν από το Δήμο Πλατανιά ο κ. Η. Χαλακατεβάκης, από το Δήμο Αποκόρωνα ο αντιδήμαρχος κ. Στ. Μιχελάκης, ο Γ.Γ. του ΓΕΩΤΕΕ/ΠΚρήτης κ. Ελ. Ντουντουνάκης και ο κ. Ευτ. Τρικουνάκης από την Ομάδα Παραγωγών ‘Κορμός’.

Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης ανέφερε ότι συγκεκριμένες εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κρήτης και ιδιαίτερα της περιοχής των Χανίων είναι ιδανικές για το αβοκάντο και δεν έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον στις υπάρχουσες δυνατότητες. Τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός γιατί σε ένα παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό σύστημα παραγωγής αγροτικών προϊόντων τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά, δηλαδή να είναι ποιοτικά και ασφαλή.

Γι αυτό απαιτείται τεχνογνωσία, έρευνα και εκπαίδευση και. πρέπει οι παραγωγοί να είναι πλήρως ενημερωμένοι. Το Ινστιτούτο, με τις δυνατότητες που έχει τα τελευταία 10 χρόνια (από το 2004 δεν υπάρχει ερευνητής για τα υποτροπικά-εσπεριδοειδή) με ημερίδες και εσπερίδες όπως αυτή προσπαθεί να μεταφέρει τα αποτελέσματα της έρευνας στους παραγωγούς και σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Η συμμετοχή στο στρογγυλό τραπέζι εκπροσώπων όλης της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας του αβοκάντο σηματοδοτεί πιθανό την αλλαγή πλεύσης.

Ο Δρ. Σπ. Λιονάκης, καθηγητής Δενδροκομίας στο ΤΕΙ Κρήτης αναφέρθηκε στις εδαφοκλιματικές απαιτήσεις του αβοκάντο και τις τελευταίες καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας (συστήματα φύτευσης, νέες ποικιλίες, κλάδεμα, κλπ) και ο Δρ. Νεκτ. Καβρουλάκης, ερευνητής του Ινστιτούτου αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα  σχετικά με το γενετικό υλικό (υποκείμενα και ανθεκτικότητα,) και τους τρόπους αντιμετώπισης ασθενειών του ριζικού συστήματος όπως η Phytopthora spp . Ο Δρ. Γ. Ψαρράς, και ο Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης, ερευνητές  του Ινστιτούτου, αναφέρθηκαν σε θέματα λίπανσης και άρδευσης του αβοκάντο αντίστοιχα, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής από τους παραγωγούς των κωδίκων ορθής γεωργικής πρακτικής.

Τέλος, ο κ. Νεκτ. Μαριανάκης της ΑΣΠΕΡΣΑ ΕΠΕ, που δραστηριοποιείται στην εμπορία και εξαγωγή βιολογικών οπωροκηπευτικών, παρουσίασε στοιχεία για την εμπορία του αβοκάντο τονίζοντας ότι υπάρχει προοπτική για το ελληνικό αβοκάντο τόσο στην εσωτερική όσο και την ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα παράγει 5-5500 τόνους αβοκάντο (το 85% στα Χανιά), εξάγει περίπου 2-2500 τόνους και καταναλώνει γύρω στους 7.000 τόνους, ενώ η κατανάλωση στην Ε.Ε. είναι σήμερα πάνω από 300.000 τόνους αβοκάντο. Υπήρξαν πολλές ερωτήσεις από τους παραγωγούς και ακολούθησε εποικοδομητικοί  συζήτηση και προτάσεις από εκπρόσωπους των φυτωριούχων, των παραγωγών και των εμπόρων αβοκάντο.

Τονίστηκε ότι η καλλιέργεια του αβοκάντο προσφέρεται ιδιαίτερα για βιολογική καλλιέργεια γιατί δεν αντιμετωπίζει σοβαρούς εχθρούς και ασθένειες, η πυκνότητα του φυλλώματος δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ζιζανίων και η συνεχής ανανέωση των φύλλων δημιουργεί συνεχώς οργανική ουσία στο έδαφος.

Τα βασικά συμπεράσματα της εσπερίδας μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

– Η επέκταση καλλιέργειας του αβοκάντο στην Κρήτη μπορεί να φτάσει τις 10 – 15.000 στρέμματα.
– Είναι αναγκαίος ο προγραμματισμός και έλεγχος νέων φυτεύσεων.
– Πρέπει να γίνει εισαγωγή και μελέτη προσαρμοστικότητας νέων ποικιλιών (όψιμων) και νέων ανθεκτικών υποκειμένων στη Phytopthora spp από το Ινστιτούτο πριν γίνει εμπορική διάθεση.
– Να εγκατασταθούν πειραματικές φυτείες με διάφορα υποκείμενα πυκνής φύτευσης.
– Να γίνονται ενημερωτικά προγράμματα για φυτωριούχους και να εξετασθεί η δυνατότητα σύμπραξης  φυτωριούχων και δημοσίων ιδρυμάτων (πχ πρόγραμμα Αλεξ. Μπαλτατζής) με σκοπό την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού το οποίο θα είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές της ελληνικής και ευρωπαϊκής  νομοθεσίας και παράλληλα θα μπορεί να ανταγωνισθεί το εισαγόμενο φυτωριακό υλικό.
– Να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς για επέκταση της καλλιέργειας και ένταξής τους σε συστήματα πιστοποίησης και βιολογικής καλλιέργειας.
– Συνεχή προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης των αγροτών στις νέες τεχνικές καλλιέργειας.
– Δημιουργία ισχυρής ομάδας παραγωγών «Αβοκάντο» και αναγνώριση του Χανιώτικου και Κρητικού αβοκάντο  ως ΠΟΠ με χαρακτηριστικό brand name είναι μονόδρομος.
– Ενίσχυση του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών με εξειδικευμένο προσωπικό
– Ενημερωτική καμπάνια για την βιολογική και θρεπτική αξία του αβοκάντο

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ