Μαίνεται ο πόλεμος του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον πρόεδρο του, τον γαλάζιο Θανάση Εξαδάκτυλο να καταθέτει στη Βουλή ψήφισμα κατά του άρθρου που προβλέπει κυρώσεις στους ιδιώτες γιατρούς που δεν θα συνδράμουν το ΕΣΥ.
Οι κ.κ Γεωργιάδης και Εξαδάκτυλος είχαν κι ένα θερμό τετ α τετ στους διαδρόμους της Βουλής. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου φέρεται να είπε προς τον υπουργό Υγείας πως δεν θα επισκεφθεί ξανά το υπουργείο, προκαλώντας τον εκνευρισμό του. Αφορμή η αναφορά του Αδώνι Γεωργιάδη σε «συνδικαλιστικά λάθη», λόγω και του σημερινού ψηφίσματος στη Βουλή και της κινητοποίησης υγειονομικών έξω από το Κοινοβούλιο. Ο Θανάσης Εξαδάκτυλος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πως ήταν το κλίμα, σχολίασε: «Δεν μας βλέπεις, μεσ’ την τρελή χαρά».
Ο ΠΙΣ στο ψήφισμα του προς όλα τα κόμματα της Βουλής παρομοιάζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του Άδωνι Γεωργιάδη με «τη χρόνια οστεομυελίτιδα». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «με ιατρικούς όρους θα προκληθεί μια κατάσταση ανάλογη προς τη χρόνια οστεομυελίτιδα, τουτέστιν πάθηση με υφέσεις και εξάρσεις, καθημερινά ενοχλήματα, ρυπαρά τραύματα, πολλαπλές χειρουργικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις που ενίοτε καταλήγει σε ακρωτηριασμό».
Στην επιστολή/ψήφισμα προς τους βουλευτές ο ΠΙΣ αναφέρει ακόμη, ότι η νομοθέτηση του επίμαχου άρθρου 65 του νομοσχεδίου, όπως επισημαίνει και η Νομική Υπηρεσία της Βουλής, «θα πλήξει και θα δηλητηριάσει στο διηνεκές τις σχέσεις του συνόλου του ιατρικού κόσμου της χώρας με την ελληνική πολιτεία». Τονίζεται δε, ότι τυχόν ενεργοποίηση των προβλέψεων του άρθρου «θα επιφέρει την απόλυτη ανεπάρκεια υπηρεσιών υγείας».
Ο ΠΙΣ απευθύνει έκκληση να αποφευχθεί το λάθος.
Το ψήφισμα:
Προς
Τη Βουλή της Ελληνικής Δημοκρατίας
Αξιότιμες και αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Η νομοθέτηση του άρθρου 65 του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, πέρα από τις σοβαρές νομοθετικές ατέλειες, όπως επισημαίνει και η Νομική Υπηρεσία της Βουλής, θα πλήξει και θα δηλητηριάσει στο διηνεκές τις σχέσεις του συνόλου του ιατρικού κόσμου της χώρας με την ελληνική πολιτεία.
Θα αποτελεί διαρκές αντικίνητρο για την εγκατάσταση ιατρών ελλειμματικών αριθμητικά ειδικοτήτων σε νησιωτικές και περιοχές με δημογραφικό πρόβλημα, καθώς και αντικίνητρο επιλογής των ειδικοτήτων αυτών από νέους συναδέλφους. Θα προστεθούν στα αντικίνητρα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και το θεσμό του προσωπικού ιατρού. Τυχόν δε ενεργοποίηση τους θα επιφέρει την απόλυτη ανεπάρκεια υπηρεσιών υγείας στις εν λόγω περιοχές για τις συγκεκριμένες ειδικότητες.
Ο ιατρικός κόσμος της χώρας έχει αποδείξει την συνέπεια του στην αποστολή του, επιλύοντας το πρόβλημα που αναδείχθηκε επικοινωνιακά για ακατανόητο λόγο από τις 4 Ιουλίου, πάρα τις απειλές, ειρωνείες, προκλήσεις και ασυνέπεια του υπουργείου Υγείας.
Είχε προηγηθεί στο ακέραιο η υπεύθυνη άσκηση των καθηκόντων μας ως συμβούλου της πολιτείας, τόσο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου όσο και των τοπικών ιατρικών συλλόγων, με την έγκαιρη επισήμανση του προβλήματος (2022, 2023, Ιανουάριος 2024) και την υποβολή εφαρμόσιμων προτάσεων που αγνοήθηκαν. Άλλωστε το ίδιο περίπου πρόβλημα επιλύθηκε πέρυσι αθόρυβα και αποτελεσματικά μέσω της συνεργασία μας αρχικά με την τότε υπηρεσιακή υπουργό Υγείας και εν συνεχεία με τον «άπειρο σε θέματα υγείας», αλλά αποτελεσματικό, διάδοχο της.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα η διατάξεις αυτές, εκτός από επιβλαβείς, είναι και περιττές.
Η δήλωση μη έκδοσης σχετικών υπουργικών διατάξεων προκαλεί το εύλογο ερώτημα για τον σκοπό του νόμου. Όχι μόνον δεν μας καθησυχάζει, αλλά μας αποστερεί και από τη δυνατότητα προσφυγής στην Ελληνική Δικαιοσύνη και τα Ευρωπαϊκά όργανα και οργανισμούς.
Με ιατρικούς όρους θα προκληθεί μια κατάσταση ανάλογη προς τη χρόνια οστεομυελίτιδα, τουτέστιν πάθηση με υφέσεις και εξάρσεις, καθημερινά ενοχλήματα, ρυπαρά τραύματα, πολλαπλές χειρουργικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις που ενίοτε καταλήγει σε ακρωτηριασμό. Και μάλιστα θα προκληθεί στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζει την εξέλιξη χρόνιων δυσεπίλυτων προβλημάτων με εκρηκτικές διαστάσεις. Προβλήματα τα οποία είναι σαφές εκ των πραγμάτων ότι η Πολιτεία, χωρίς την ενεργή συμμετοχή του ιατρικού κόσμου δια των θεσμικών του οργάνων, αδυνατεί να επιλύσει.
Εντέλει, είναι κρίμα να λυθεί το αντίστοιχο πρόβλημα έλλειψης παθολόγων, ακτινολόγων, αναισθησιολόγων, εργαστηριακών ιατρών των ευρωπαίων εταίρων μας εις βάρος της πατρίδας μας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας κάνουμε έκκληση να αποφευχθεί αυτό το κρίσιμο λάθος. Άλλωστε το γόητρο γιατρών και πολιτείας κρίνεται στην επίλυση και όχι στην περιπλοκή των προβλημάτων.