Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες τόνοι αδιάθετης γραβιέρας,βρίσκονται αυτή την ώρα στα τυροκομεία της Κρήτης, εξαιτίας του αποκλεισμού του προϊόντος από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η αγοραστική αξία του προιόντος έχει κατρακυλήσει, αφού πλέον δεν βρίσκεται ψηλά στην προτίμηση των καταναλωτών λόγω κόστους αλλά κυρίως λόγω φτώχειας των καταναλωτών.
Ειδικότερα, με κάθε μέσω κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι και συνεταιρισμοί προσπαθούν να βάλουν φρένο στον κατήφορο που έχει πάρει φέτος η γραβιέρα Κρήτης που είναι προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.
Χιλιάδες τόνοι κρητικής γραβιέρας παραμένουν αδιάθετοι στο νησί, αφού το προϊόν δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας.
Όμως, τα πλήγματα για τους παραγωγούς διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι καταναλωτές στα χρόνια της κρίσης γύρισαν για τα καλά την πλάτη τους στην γραβιέρα Κρήτης, λόγω τιμής…
Το κερασάκι στην τούρτα για τους παραγωγούς είναι οι δυσβάσταχτοι φόροι που θα τους επιβληθούν από τον επόμενο μήνα, με τους ίδιους να μιλούν πλέον ανοικτά για αφανισμό του κλάδου.
Οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και διάθεση της κρητικής γραβιέρας συνεχίζουν τις επαφές τους με κυβερνητικά στελέχη σε μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος.
Η ετήσια παραγωγή γάλακτος στο νομό Ρεθύμνου είναι περίπου 20 χιλιάδες τόνοι και αποτελεί το μισό της συνολικής παραγωγής του νησιού, ενώ παράγονται περίπου 3 χιλιάδες τόνοι γραβιέρας στο νομό σε 25 τυροκομικές μονάδες.
neatv.gr