Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός στις δύο ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, με τον εμφύλιο στη χώρα να είναι όπως όλα δείχνουν προ των πυλών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη.
Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS), μια ΜΚΟ προσκείμενη στην αντιπολίτευση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Κατά μια δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπος El Pitazo, που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας.
Μεταβατικός πρόεεδρος της Βενεζουέλας αυτοανακηρύχθηκε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης
Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό στάθηκε ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους, κρατώντας στα χέρια το σύνταγμα της Βενεζουέλας και αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. Οι κυβερνήσεις πολλών κρατών της περιοχής τον αναγνώρισαν αμέσως ως τον προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους αυτές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, της Γουατεμάλας, της Παραγουάης και της Κόστα Ρίκα.
Απόπειρα πραξικοπήματος από τις ΗΠΑ καταγγέλλει ο Νικολάς Μαδούρο
Από την πλευρά του πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσινγκτον.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στις προηγούμενες, πολύμηνες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Μαδούρο, το 2017, συνολικά είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 125 άνθρωποι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να καλεί τον πρόεδρο Νικολάς Μαδουρό να παραιτηθεί, ενώ παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Διακόπτει τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ η Βενεζουέλα
Με τηλεοπτικό του διάγγελμα από το προεδρικό παλάτι, ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αποπειράται να προβεί σε πραξικόπημα με την στήριξη των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας την απόφασή του να διακόψει τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με την «ιμπεριαλιστική κυβέρνηση των ΗΠΑ»
Στο πλευρό Μαδούρο ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες
Ο αριστερός πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες επανεπιβεβαίωσε την μακρά του συμμαχία με τον πρόεδρο Μαδούρο και με tweet του προσφέρθηκε να σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας ενάντια στην ανάμιξη των ΗΠΑ, όπως τόνισε, στις υποθέσεις των χωρών της Νοτίου Αμερικής.
«Η αλληλεγγύη μας είναι με το λαό της Βενεζουέλας και τον αδερφό μας Νικολάς Μαδούρο, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες στις οποίες οι δαγκάνες του ιμπεριαλισμού επιδιώκουν ξανά να πληγώσουν θανάσιμα την δημοκρατία και την αυτοδιάθεση των λαών της Νοτίου Αμερικής» είπε ο Μοράλες.
Και η Κούβα στηρίζει τον Μαδούρο
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε την Τετάρτη τη «σθεναρή υποστήριξή» της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, μετά την απόφαση του Χουάν Γκουαϊδό, του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης — του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση — να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος.
Οι Κουβανοί εκφράζουν «υποστήριξη και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο μπροστά στις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες να δυσφημιστεί και να αποσταθεροποιηθεί η μπολιβαριανή επανάσταση», ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες είχε επίσης εκφράσει τη «σθεναρή υποστήριξη» της Αβάνας στον Μαδούρο, σύμμαχο της Κούβας, βλέποντας στην ανακοίνωση του Γκουαϊδό μια «απόπειρα πραξικοπήματος» στη Βενεζουέλα.
Η στάση των χωρών της Λατινικής Αμερικής
Η Γουατεμάλα σύμμαχος των ΗΠΑ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών, Σάντρα Ζόβελ, έγινε το πρώτο κράτος της Κεντρικής Αμερικής που αναγνώρισε εντός λίγων ωρών τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Η Αργεντινή, δια του προέδρου της Μαουρίσιο Μάκρι, ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκερ, ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα, ο Παραγουανός πρόεδρος Μάριο Αμπντο αναγνώρισαν επίσης τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας επίσης αναγνώρισε τον 35χρονο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως και το υπουργείο Εξωτερικών του Περού τονίζοντας ότι θα στηρίξει την ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση εξουσίας στην Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατό.
Από την πλευρά του το Μεξικό ανέφερε δεν βλέπει μια αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Βενεζουέλα “προς το παρόν”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος του προέδρου του Μεξικού ανέφερε ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ουρουγουάης ανέφεραν ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Στάση αναμονής κρατά η Γαλλία
Η Γαλλία πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με ευρωπαίους εταίρους για την κατάσταση στην Βενεζουέλα, ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας στο πρακτορείο Reuters. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», τόνισε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ελπίδα ότι η Ευρώπη, ενωμένη, θα στηρίξει τις «δημοκρατικές δυνάμεις» στην Βενεζουέλα.
Προστασία των Αμερικανών διπλωματών στη Βενεζουέλα ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, μετά την ανακοίνωση του Καράκας ότι η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να διευθετήσει την αποχώρησή τους από την επικράτεια.
«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.
«Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (…) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae», πρόσθεσε ο Πομπέο.
«Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Πομπέο τόνισε ακόμη πως ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν την υποχρέωση να «συνεχίσουν να προστατεύουν (…) όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς και αυτούς των ΗΠΑ και τους άλλους ξένους υπηκόους» στο έδαφος της χώρας.
«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.
«Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας», διεμήνυσε ακόμη ο Μάικ Πομπέο στην ανακοίνωσή του.
Στο πλευρό Μαδούρο οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας
Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας απέρριψαν την απόφαση του προέδρου του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, του Χουάν Γκουαϊδό, να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Βλαδίμιρ Παντρίνο.
«Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.
Ρωσία: Αυτή είναι η αληθινή στάση της Δύσης
Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν ποια είναι η αληθινή στάση της Δύσης έναντι του διεθνούς δικαίου, έκρινε σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μαρία Ζαχάροβα.
«Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ’ αλήθεια το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες, αποπειρώμενη αλλαγή κυβέρνησης με τα δικά της χέρια εκεί», σχολίασε δηκτικά η Ζαχάροβα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, χωρίς όμως σε αυτό το στάδιο να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Βουλής, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας.
«Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος των 28.
Έκκληση για ελεύθερες εκλογές απευθύνει η ΕΕ.
«Η ΕΕ απευθύνει έκκληση να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε ανακοίνωσή της.
Αντίθετα με τις ΗΠΑ και τους κυριότερους συμμάχους τους στη Λατινική Αμερική — τη Βραζιλία και την Κολομβία — οι Ευρωπαίοι απέφυγαν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ως τον μεταβατικό πρόεδρο. «Τα δικαιώματα, η ελευθερία και η ασφάλεια όλων των μελών της Εθνοσυνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Χουάν Γκουαϊδό, πρέπει να τύχουν (…) απόλυτου σεβασμού», ανέφεραν απλά.
Στην ανακοίνωσή τους, οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να αναφερθούν ονομαστικά στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ή στην κυβέρνηση του.
Για την ΕΕ, «η βία και η καταφυγή στη δυσανάλογη χρήση ισχύος από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας είναι εντελώς απαράδεκτες και ασφαλώς δεν επιλύουν την κρίση».
«Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, να επιλέγει ελεύθερα τους ηγέτες του και να αποφασίζει το μέλλον του», επιμένει η ανακοίνωση που υπογράφει η Μογκερίνι.
Το κείμενο δεν επαναλαμβάνει τις προηγούμενες εκκλήσεις της ΕΕ να γίνει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, και περιορίζεται να εκφράσει τη βούληση των Βρυξελλών να «υποστηρίξουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους του δικαίου στη Βενεζουέλα με μια πολιτική διαδικασία ειρηνική και αξιόπιστη».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, δήλωσε από την πλευρά του: «αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε παρά να απευθύνουμε έκκληση να υπάρξει ηρεμία, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν συγκρούσεις στους δρόμους. Θέλουμε να αποφευχθεί το ξέσπασμα βίας, το να υπάρξουν τραυματίες. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και θέλουμε να αποφύγουμε οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει να υπάρξει κλιμάκωση».