14.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Στα Χανιά η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων

Ημερομηνία:

Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και η απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος των δικηγόρων χωρίς παρεμβάσεις από την κεντρική εξουσία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων που διεξήχθη το προηγούμενο διήμερο στα Χανιά. Κοινό ζήτημα του κλάδου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί η συσσώρευση υποθέσεων στα αστικά και διοικητικά δικαστήρια.

Στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης με την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης βρίσκεται η Ελλάδα. Στην συνεδρίαση της ολομέλειας των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, που κατά την χθεσινή δεύτερη μέρα φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, τονίστηκε ότι σε αστικό δικαστήριο της Αθήνας μπορεί να περάσουν έως και τέσσερα χρόνια μέχρι την έκδοση πρωτόδικης απόφασης, ενώ στα διοικητικά δικαστήρια υπάρχουν υποθέσεις που φτάνουν να τελεσιδικούν μετά από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια.

Ο κ. Παναγιώτης Περάκης, πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, σημείωσε πως «έχουμε πολλά προβλήματα ως προς την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος και θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, πολιτεία, δικαστές και δικηγόροι». Είπε χαρακτηριστικά πως «τίθεται ζήτημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδες και έχει να κάνει και με το χρόνο απονομής. Αν περάσουν δεκαπέντε – είκοσι χρόνια έχει χαθεί η υπόθεση, έχει κλείσει η επιχείρηση, έχει πεθάνει ο διάδικος».

Παρόλα αυτά ο δικηγορικός κόσμος μιλά για βελτίωση τα τελευταία χρόνια και μάλιστα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν που παρενέβη εξ αποστάσεως στις εργασίες του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, μίλησε για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η τεχνολογία στην αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων. Η Ελλάδα πάντως χαρακτηρίζεται από τη μη παρεμπόδιση στην απονομή της δικαιοσύνης από την κεντρική εξουσία , κάτι που αποτελεί ζητούμενο για χώρες όπως η Πολωνία και η Πορτογαλία.

Αυτή τη στιγμή από τους σημαντικότερους κινδύνους που απειλούν τον κλάδο είναι αυτός της απώλειας της ανεξαρτησίας του. «Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη έχει ως προϋπόθεση τη δυνατότητα του κάθε ενός να έχει πρόσβαση σε έναν ανεξάρτητο δικηγόρο. Αυτό δεν είναι προφανές παντού. Σήμερα για παράδειγμα στην Πορτογαλία υπάρχει μια καινούρια νομοθετική πρωτοβουλία, υπάρχουν παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο δικηγορικό σώμα το οποίο εμείς δεν δεχόμαστε. Υπάρχει μια πρόβλεψη για δυνατότητα παράστασης στα δικαστήρια νομικών συμβούλων από μη δικηγόρους, κάτι που είναι επικίνδυνο για τα δικαιώματα του πολίτη» εξήγησε ο κ. Περάκης, επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων επιχειρεί να αντιμετωπίσει από κοινού τα θέματα αυτά.

Την ίδια στιγμή ο κλάδος στην Ελλάδα φαίνεται να έχει κορεστεί καθώς σε αναλογία πληθυσμού καταγράφονται υπεράριθμοι δικηγόροι. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό δικηγόρων.

Το συμβούλιο των δικηγορικών συλλόγων της Ευρώπης είναι ο επίσημος φορέας των δικηγόρων και εκπροσωπεί περισσότερους από 1.100.000 δικηγόρους. Στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά εκπροσωπήθηκαν περισσότερες από σαράντα χώρες.

neakriti.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ