Tο ένα τρίτο σχεδόν των παιδιών στις χρεωμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα, ζουν στα πρόθυρα της φτώχειας εξαιτίας των αυστηρών μέτρων λιτότητας, υποστηρίζει η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, επικαλούμενη στατιστικές της Ε.Ε.
Στην Ιταλία και τις χώρες της ευρωζώνης που έχουν προσφύγει σε διεθνή δανεισμό δημιουργείται μία γενιά υποσιτιζόμενων νέων ανθρώπων με χαμηλό ηθικό και λιγοστές προοπτικές εξεύρεσης εργασίας, την ώρα που ο αριθμός των παιδιών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια εξακολουθεί να αυξάνεται. «Αυτό θα μπορούσε να ήταν μία συνταγή όχι απλώς για μία χαμένη γενιά στην Ευρώπη, αλλά για πολλές χαμένες γενιές», αναφέρει η Caritas.
Από το 2010 και μετά η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν λάβει δάνεια ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως αντάλλαγμα για περικοπές εξόδων και αυξήσεις φόρων. Μόνο η χρεωμένη Ιταλία δεν έχει λάβει ακόμη διεθνή βοήθεια.
Και στις πέντε αυτές χώρες, το αυξανόμενο ποσοστό των παιδιών που βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας συμπίπτει με την έξαρση της κρίσης χρέους το 2008 και παρουσίασε αύξηση κάθε χρόνο μέχρι το 2011. Για το 2012 δεν υπήρχαν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.
Η φιλανθρωπική οργάνωση αποδίδει το φαινόμενο στις μειώσεις των δαπανών στον τομέα της οικογενειακής πρόνοιας, στις μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας, στην αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και στην αύξηση των δασμών στα καύσιμα. «Είναι δεδομένο πλέον ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα», δήλωσε η Ντέιρντρε ντε Μπούρκα, εκπρόσωπος της Caritas.
Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το 2011, ποσοστό υψηλότερο του 30% των παιδιών στην Ισπανία και την Ελλάδα κινδύνευε από τη φτώχεια ή τον αποκλεισμό – αύξηση τεσσάρων μονάδων από το 2005. Στην Πορτογαλία το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 28,6%.
Το 2010, το 37,6% των παιδιών στην Ιρλανδία και το 28,9% των παιδιών στην Ιταλία κινδύνευαν από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Στοιχεία του 2011 για την Ιρλανδία και την Ιταλία δεν ήταν διαθέσιμα.
Τα παιδιά θεωρείται ότι απειλούνται από τη φτώχεια ή τον αποκλεισμό αν ζουν σε οικογένειες με εισόδημα στο 60% ή χαμηλότερο του μέσου όρου ή έχουν γονείς με περιορισμένη ή καθόλου απασχόληση ή δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεϊνες, σε θέρμανση και σε ρουχισμό.
Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά φτωχών οικογενειών είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο και μεγάλη δυσκολία στο να βρουν και να διατηρήσουν την εργασία τους.
Η Caritas ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλογιστούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του προβλήματος για τα παιδιά.