17.8 C
Chania
Monday, November 18, 2024

“Σταματήστε την εισαγωγή μαροκινού ελαιολάδου”: Και οι Ισπανοί ελαιπαραγωγοί αντιδρούν – Πρωτοβουλία και από Έλληνες ευρωβουλευτές

Ημερομηνία:

Το θέμα ξεκίνησε από την Κρήτη όταν αγροτοσυνδικαλιστές κατήγγειλαν τη στάση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Αποστόλου που υπέγραψε υπέρ της εισαγωγής 35.000 τόνων αδοσμολόγητου ελαιολάδου από το Μαρόκο. Oι αντιδράσεις ήταν και πολλές και έντονες, τόσο από το Επιμελητήριο Ηρακλείου όσο και από αγροτικούς φορείς.

Τώρα, τη σκυτάλη των αντιδράσεων παίρνει η Ισπανία δια της Ένωσης Αγροτών Ανδαλουσίας ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση εφαρμογή πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή των εισαγωγών ελαιολάδου από το Μαρόκο.

Η Ένωση εισήγαγε το ελαιόλαδο, μαζί με άλλα προϊόντα, χωρίς την επιβολή δασμών, στα πλαίσια εμπορικής συμφωνίας που είχε συναφθεί μεταξύ των δύο πλευρών το 2012. Οι Ισπανοί παραγωγοί επιθυμούν να σταματήσει η εισαγωγή του ελαιολάδου στην χώρα τους, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα μαροκινού λαδιού, που αντιστοιχεί στο 60% των εξαγωγών της αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της COAG Andalucia «η απελευθέρωση των αγαθών μαζί με την απουσία ελέγχων προέλευσης σε ό,τι αφορά στην τυποποίηση, δεν επιτρέπει μόνο την εισαγωγή ελαιολάδου από το Μαρόκο αλλά και από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής».

Αναφερόμενη στο ζήτημα,  η COAG υποστηρίζει ότι το Μαρόκο και οι υπόλοιπες χώρες δεν συμμορφώνονται με τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε όλα τα επίπεδα, είτε πρόκειται για εργασιακές συνθήκες, είτε για περιβαλλοντικούς όρους κ.λ.π., κάτι που αυτομάτως θέτει τους Ευρωπαίους παραγωγούς σε μειονεκτική θέση.

Πέραν των ανωτέρω, η COAG Andalucia θεωρεί ότι μια τέτοια συμφωνία όπως η ισχύουσα μεταξύ Ε.Ε – Μαρόκου δεν ωφελεί στην πραγματικότητα τους τοπικούς παραγωγούς του Μαρόκου, παρά μόνον τα καρτέλ του ελαιολάδου. Η ίδια ανησυχία εξάλλου έχει εκπεφραστεί και για την Τυνησία, με την οποία έχει προταθεί μια αντίστοιχη συμφωνία εισαγωγών αφορολόγητου ελαιολάδου στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει διατάξει την ακύρωση της αρχικής συμφωνίας με το Μαρόκο, κάτι που όμως δεν θα επηρεάσει άμεσα το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η Ένωση διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έφεση μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Πάντως οι Ισπανοί φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον για να σταματήσουν την εισαγωγή λαδιού όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Απορρίπτει την απόφαση του Ε.Δ το Μαρόκο, σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών

Η Mbarka Bouaida, υπουργός εξωτερικών του Μαρόκου απέρριψε με δηλώσεις της την δικαστική απόφαση της επίμαχης εμπορικής συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «ασύνδετη και ακατάληπτη».

«Η απόφαση είναι μη αποδεκτή και έρχεται σε σύγκρουση με το πνεύμα της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Μαρόκου και Ε.Ε που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και των οικουμενικών αξιών της δημοκρατίας», δήλωσε η κ. Bouaida σε μαροκινή εφημερίδα, τονίζοντας ότι η απόφαση δεν θέτει ζήτημα εφαρμογής της συμφωνίας.

Όπως ανέφερε, οι Μαρονικές εταιρίες θα συνεχίσουν να εξάγουν τα προϊόντα τους υπό τις ίδιες συνθήκες, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «καθαρά πολιτική». Μάλιστα η υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή της ότι είναι βούληση και της ευρωπαϊκής ένωσης, η εν λόγω συμφωνία να συνεχιστεί κανονικά.

Πρωτοβουλία Ελλήνων Ευρωβουλευτών για προστασία των ελαιοπαραγωγών από τις εξαγωγές αδασμολόγητου ελαιολάδου της Τυνησίας

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, συναντήθηκαν την Πέμπτη (17/12), στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, Έλληνες Ευρωβουλευτές για να συζητήσουν την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συζητήθηκε στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, σχετικά με την εφαρμογή έκτακτων εμπορικών μέτρων για την εξαγωγή ελαιόλαδου από την Τυνησία στην ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η χώρα μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιουνίου 2015. Όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο του ΑγροΤύπου, η Κομισιόν ζητά την εισαγωγή αδασμολόγητης επιπλέον ποσότητας 35.000 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία στην ΕΕ για δύο έτη (2016 και 2017).

Στη συνάντηση τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας στο ΕΚ Μανώλης Κεφαλογιάννης, το Ποτάμι ο Μιλτιάδης Κύρκος, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη συζήτηση και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Τη στήριξή της εξέφρασε και η Ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με την πρόταση Κανονισμού, 35 000 τόνοι ελαιόλαδου της Τυνησίας θα μπορούν να εξάγονται αδασμολόγητα στην ΕΕ για δύο χρόνια υπό τη μορφή αυτόνομου εμπορικού μέτρου, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει στρέβλωση στην ισορροπία της αγοράς ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωβουλευτές δήλωσαν ενήμεροι για την προσπάθεια που γίνεται και συμφώνησαν ότι δεν είναι αντίθετοι στο να στηριχθεί η οικονομία της Τυνησίας αλλά με την παράλληλη προστασία των Ελλήνων και Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών.

Ο κ. Στέλιος Κούλογλου ενημέρωσε για τις σχετικές τροπολογίες που έχει καταθέσει με στόχο την προστασία των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών, ενώ ταυτόχρονα ζητάει από την Επιτροπή να πραγματοποιήσει μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην αγορά η πρότασή αυτή και να λάβει θέση σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων για τους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Όλοι οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση και δεσμεύτηκαν για επαγρύπνηση και αλληλοενημέρωση στο θέμα αυτό και τις εξελίξεις στις πολιτικές τους ομάδες.

Το θέμα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τον Ιανουάριο του 2016.

Οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου

Τροπολογία 1
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προβεί σε μία ανεξάρτητη αποτίμηση των
επιπτώσεων και σε μία μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση, προκειμένου να αναλύσει τον
αντίκτυπο του μέτρου αυτού και οποιαδήποτε πιθανή στρέβλωση στην Ευρωπαϊκή
αγορά ελαιολάδου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να αποτιμήσει την
ανάγκη για αντισταθμιστικά μέτρα προς τους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Τροπολογία 2
Αν αυτό το μέτρο αντιπροσωπεύει μία απειλή για την Ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αναστείλει την αδασμολόγητη ποσόστωση των 35.000 τόνων εισαγωγής Τυνήσιου ελαιολάδου κα να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της στρέβλωσης. Η αναστολή θα πρέπει να διαρκέσει για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την επιστροφή της Ευρωπαϊκής αγοράς στις κανονικές συνθήκες.

agrotypos.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ