Στην Χανιώτισσα Αναστασία Αϊλαμάκη θα δοθεί το Βραβείο Νέμιτσας 2018 στην Πληροφορική.
Η κ. Αϊλαμάκη είναι Καθηγήτρια και μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου (EPFL) της Ελβετίας στη Λωζάνη.
Σε δελτίο Τύπου του Ιδρύματος Νέμιτσα αναφέρεται ότι η η διεθνής Επιτροπή Κριτών αποτελείτο από τους:
- Ιωσήφ Σηφάκη (Joseph Sifakis) Πρόεδρο, Καθηγητή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Grenoble
- Tony Hey, Καθηγητή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge
- Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής καθ. Ιωσήφ Σηφάκης θα μεταβεί στην Κύπρο για να παρουσιάσει το έργο της κ. Αϊλαμάκη κατά την τελετή που θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, 2018 στις 7μμ. Το Βραβείο θα απονέμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Η Αναστασία Αϊλάκη κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης. Σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της προσελήφθη στο Carnegie Mellon University, ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών .
Έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Ειδικότερα , το 2007 της απονεμήθηκε το βραβείο του Νέου Ερευνητή από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών. Η έρευνα της στη διαχείριση των μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε επιστημονικές εφαρμογές βοήθησε να φέρει την επιστήμη των υπολογιστών, και πιο συγκεκριμένα την έρευνα σε βάσεις δεδομένων, πιο κοντά σε άλλες επιστήμες όπως η αστρονομία.
Πολλές επιστημονικές εφαρμογές περιορίζονται από την πολυπλοκότητα του χειρισμού μεγάλων συνόλων δεδομένων. Επιστήμες βασισμένες στην παρατήρηση, όπως η αστρονομία, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τοποθέτηση των δεδομένων, ενώ η προσομοίωση βασίζεται σε επιστήμες, όπως η μοντελοποίηση σεισμών, πρέπει να ασχοληθεί με την πολυπλοκότητα. Η αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων μέσω της αυτοματοποιημένης τοποθέτησης δεδομένων και υπολογιστική υποστήριξη μπορεί να ωθήσει τα σύνορα της ικανότητας των επιστημόνων να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τεράστιες επιστημονικές βάσεις δεδομένων. Αυτό είναι το αντικείμενο έρευνας της Αϊλαμάκη.