Σε καλό κλίμα και με διαφαινόμενη σύγκλιση απόψεων ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στις 120.000 το επικρατέστερο νέο όριο προστασίας, εντός Φεβρουαρίου η ψήφιση του διάδοχου σχήματος του ν. Κατσέλη.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η σύσκεψη έγινε σε καλό κλίμα, και ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δείχνει να προσεγγίζει και να κατανοεί τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει οι τράπεζες και εκφράζεται αισιοδοξία ότι τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.
Επικρατέστερο σενάριο για την επίτευξη συμφωνίας ως προς το όριο προστασίας της α’ κατοικίας, είναι ότι αυτό θα κυμαίνεται μεταξύ των 120.000 και 130.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, με τη μικρότερη τιμή εκ των δύο να συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες.
Στη σύσκεψη, πέραν του πρωθυπουργού, μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.
Από την πλευρά των τραπεζών στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Φ. Καραβίας Eurobank, X. Μεγάλου Πειραιώς, Π. Μυλωνάς ΕΤΕ, Β. Ψάλτης Alpha Bank), καθώς επίσης και ο αν. διευθύνων σύμβουλος, Troubled Assets Group της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης.
Τραπεζικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για την πρόοδο και την σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στην σύσκεψη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Στη διάρκεια της συνάντησης σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές σημειώθηκε σύγκλιση αναφορικά με τα όρια προστασίας καθώς και με τα επιμέρους αλλά και τα κριτήρια βάση των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας.