12.8 C
Chania
Wednesday, January 8, 2025

Στο Ηράκλειο 596 φαρμακοποιοί και βοηθοί φαρμακείου για το 10ο Συνέδριο του ΣΥΦΑΚ

Ημερομηνία:

Πέντε στρογγυλά τραπέζια, ένα workshop και 18 ομιλίες επιστημονικού ενδιαφέροντος έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του 10ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ «Το Φαρμακείο στην Υγεία, Ομορφιά & Ευεξία», που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2023, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το συνέδριο διοργάνωσαν ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου & Κρήτης (ΣΥ.Φ.Α.Κ.) και η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε.), η οποία συνέβαλε κυρίως στην επιστημονική δημιουργία του προγράμματος, και τελούσε υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της Ελληνικής Εταιρείας Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.)

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με χαιρετισμούς φορέων και προέδρων επιστημονικών εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτριος Φιλίππου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Αλέξανδρος Πατριανάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Εμμανουήλ Κατσαράκης, ο Καθηγητής Νανοτεχνολογίας του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Δεμέτζος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΥ.Φ.Α.Κ. κ. Απόστολος Γενετζάκης.

Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου, με θέμα «Η επιστήμη ως Βάση ορθής λήψης αποφάσεων. Η Αντίσταση στη γνώση και η κοινωνική συνοχή», πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας & Νανοτεχνολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.

Το θέμα που ανέπτυξε αφορούσε στη συμβολή του φαρμακοποιού στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις σε σχέση με την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού στην εκλαΐκευση των επιστημονικών εξελίξεων που οδηγούν σε νέα φάρμακα και στην κατανόηση από την κοινωνία της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου προς όφελος της κοινωνικής υγείας. Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δεμέτζος τόνισε πως «Η βιοηθική και τα ηθικά διλήμματα αποτελούν σημαντικούς τομείς προς συζήτηση με βάση τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στις νέες τεχνολογίες που  σύντομα θα κληθούν οι φαρμακοποιοί να διαχειριστούν από το φαρμακείο τους».

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης αναφέρθηκε στη συνέχεια στον ρόλο των φαρμακοποιών στο σύστημα υγείας και παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας της θέμα «Ο (νέος;) ρόλος των φαρμακοποιών στο σύστημα υγείας: ερευνητικά ευρήματα», τονίζοντας την αποδοχή του φαρμακοποιού και του κοινοτικού φαρμακείου τόσο στην περίοδο της πανδημίας, όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν ενότητες που αφορούσαν στη φαρμακευτική πολιτική, στην αναβάθμιση των φαρμακείων, τα on line φαρμακεία, καθώς και τον συμβουλευτικό ρόλο του φαρμακοποιού και της συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακοθεραπεία. Επίσης οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά, η meta – covid εποχή  και τα μοντέλα συνεργασιών ΣΥ.ΦΑ. σε συνδυασμό με τους κρίκους αλυσίδας, συζητήθηκαν τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Τα στρογγυλά τραπέζια, δημιούργησαν το περιβάλλον για προβληματισμούς που αφορούν στη  βελτίωση της παρουσίας και του ρόλου του κοινοτικού φαρμακοποιού και του φαρμακείου, στις σύγχρονες εξελίξεις στην διεθνή αγορά. Η οργάνωση του φαρμακείου μέσω της μηχανογράφησης και η δημιουργία βάσης δεδομένων, η κατηγοριοποίηση προϊόντων και η συμβολή του φαρμακοποιού στην οργάνωση του σύγχρονου φαρμακείου, απετέλεσαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα.

Πιο συγκεκριμένα, ξεχωριστή στιγμή για το συνέδριο αποτέλεσε το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Οι Κρίκοι της Αλυσίδας του Φαρμάκου στη Νέα Εποχή» (Πολιτεία – Φαρμακοβιομηχανία – Χονδρεμπόριο – Φαρμακεία), το οποίο συντόνισε ο κ. Δημήτρης Αλιμπέρτης, Γενικός Διευθυντής Ομίλου ΣΥ.Φ.Α.Κ. και στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτριος Φιλίππου, Πρόεδρος ΕΟΦ, Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Hellas, Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ, Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου ΕΦΕΧ, Γενικός Διευθυντής Bausch+Lomb, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Βαλκάνια & Ν. Αφρική, και Απόστολος Γενετζάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΥ.Φ.Α.Κ.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, του χονδρεμπορίου και των φαρμακείων ανέπτυξαν την κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δίνοντας έμφαση στο επίκαιρο θέμα των ελλείψεων. Έθεσαν τα ερωτήματά τους στον Πρόεδρο του ΕΟΦ, ο οποίος επισήμανε πως σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις «στόχος μας είναι να γίνει το πρόβλημα διαχειρίσιμο. Τώρα, έχει αναλάβει ο υπουργός την πρωτοβουλία και χαράζουμε μια νέα πολιτική, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το θέμα ακόμη καλύτερα, να έχουμε πλήρη καταγραφή και εικόνα του συστήματος ανά πάσα στιγμή, σε real time». Τέλος, οι φορείς συζήτησαν και αντιπαρέθεσαν τις θέσεις τους πάνω στα φλέγοντα ζητήματα για το φάρμακο, από την παραγωγή μέχρι τη διάθεσή του στο κοινό, και κατέληξαν πως οι λύσεις μπορούν να αναζητηθούν μέσα από τον μεταξύ τους διάλογο.

Στο στρογγυλό τραπέζι για τη «Meta-Covid εποχή: Συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων στην Υγεία των πολιτών» συζήτησαν οι κ.κ. Σεραφείμ Ζήκας, Α’ Αντιπρόεδρος ΠΦΣ, Πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ, Αλέξανδρος Πατριανάκος, Καρδιολόγος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Χρήστος Μαρτάκος, Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Α. Corporate Affairs Director ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, και Απόστολος Καραμπίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Karabinis Medical. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Μιχάλης Πλακογιαννάκης, Πρόεδρος Φ.Σ. Λασιθίου, Ταμίας Δ.Σ. ΣΥ.Φ.Α.Κ.

Στο στρογγυλό τραπέζι για τα «Μοντέλα συνεργασιών ΣΥ.ΦΑ.» παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από συνεργασίες Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών που έχουν ήδη υλοποιηθεί από τους κ.κ. Αναστάσιο Τερζή, Πρόεδρο ΣΥΦΑ Έβρου, Αντιπρόεδρο ΟΣΦΕ, Σπύρος Νικολαΐδης, Πρόεδρο Δ.Σ. Ομίλου Επιχειρήσεων ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Κετσιμπάσης, Φαρμακοποιό, Γενικό Γραμματέα Δ.Σ. ΣΥ.Φ.Α.Κ. Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη και η Συνεργασία του ΣΥ.Φ.Α.Κ. με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Τρικάλων, παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. ΣΥ.Φ.Α.Κ. κ. Απόστολου Γενετζάκη και του προέδρου του Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Τρικάλων κ. Νίκου Μουργελά.

Η ενότητα με τις επιστημονικές ομιλίες και ειδικά τα θέματα που αφορούσαν στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού είχε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή. Αναπτύχθηκαν θέματα από ειδικούς επιστήμονες με έμφαση σε περιπτωσιολογικές μελέτες (case studies) και πώς ο φαρμακοποιός τις αντιμετωπίζει στο φαρμακείο του. Επίσης θεματολογία όπως, η αυτοφροντίδα των ασθενών, τα εμβόλια, κυρίως της γρίπης, τα συμπληρώματα διατροφής και η μετάφραση της έρευνας σε προϊόντα, βοήθησαν στην κατανόηση από τους συνέδρους της αλυσίδας ανάπτυξης και ελέγχου των νέων φαρμάκων. Επίσης φάρμακα φυτικής προέλευσης και οι νέες τεχνολογίες καθώς και η συμβολή της νανοτεχνολογίας στον τομέα της υγείας, είχαν μεγάλη αποδοχή από τους συνέδρους. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί και η παρουσίαση από ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του Εθνικού  και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, εργαστηριακού  σεμιναρίου (workshop) για την παρασκευή γαληνικού σκευάσματος που αφορούσε στην παρασκευή συστήματος διασποράς του φαρμάκου βενζοκαϊνη  (αναισθησίνη).

Στην επιστημονική ενότητα θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε τη σημαντική αποδοχή και συμμετοχή που είχε το στρογγυλό τραπέζι που αφορούσε τη φαρμακευτική κάνναβη και τα οφέλη των κανναβινοειδών στη διαχείριση  χρόνιων παθήσεων το οποίο συντόνισε η Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννα Χήνου. Τα συμπληρώματα διατροφής και η συμβολή της νανοτεχνολογίας είχε σημαντική απήχηση με συμμετοχή και ερωτήσεις των συνέδρων στις νέες τεχνολογίες που αφορούν προϊόντα, όπως τα συμπληρώματα διατροφής με βάση τη λιποσωμιακή τεχνολογία τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς από τον φαρμακοποιό. Οι νέες τεχνολογίες στο εργαστήριο του φαρμακείου παρουσιάσθηκαν επίσης με τρόπο που οδηγούσαν στην κατανόηση των εξελίξεων που έρχονται και τις κατευθύνσεις για την προσαρμογή του φαρμακοποιού στο αναδυόμενο περιβάλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως τόνισε η Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σοφία Χατζηαντωνίου.

Συνοψίζοντας, το συνέδριο είχε εξαιρετική επιτυχία, ενώ η θεματολογία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σύγχρονη και επίκαιρη τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επαγγελματικό πεδίο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ