Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ζητά να…έρθει στην πόλη το εντυπωσιακό σκηνικό της Λυρικής Σκηνής
Θα ξαναδούμε τον…Λέοντα της Βενετίας στο λιμάνι του Ηρακλείου; Θα κυριαρχήσει το πάλαι ποτέ έμβλημα της Γαληνοτάτης στον ενετικό Κουλέ;
Ναι, είναι πολύ πιθανό να δούμε το…Λέοντα έστω και ως σκηνικό στο λιμάνι αφού ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου επισήμως πλέον ζητά να…έρθει στην πόλη το εντυπωσιακό σκηνικό της Λυρικής Σκηνής με το σκεπτικό ότι είναι ευκαιρία να μην…χαθούν τα υπέροχα σκηνικά όπως χάθηκαν τα σκηνικά για τον Οθελλο στα γυρίσματα που έκανε εδώ ο Φράνκο Τζεφιρέλι το 1984!
Στα τέλη Ιουλίου η Λυρική Σκηνή ανέβασε στο Ηρώδειο τον εμβληματικό Οθέλλο του Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου .
Στο εντυπωσιακό σκηνικό κυριαρχούσε ο λέων της Βενετίας και τώρα ο πρόεδρος του ΟΛΗ ζητά να…σταλεί στο Ηρακλειο προς αξιοποίηση!
«Όσοι είδαν το σκηνικό κατάλαβαν ότι είναι μοναδικό. Και μπορεί να αξιοποιηθεί για την πόλη και το λιμάνι. Για την ανάδειξη της ιστορίας μας , αλλά και για λόγους τουριστικούς» λέει ο κ.Μπρας που ήδη έχει ζητήσει την παρέμβαση της κ. Γκερέκου.
«Αποφασίσαμε να στείλουμε μια επιστολή στην υφυπουργό Πολιτισμού για να βοηθήσει. Αλλά θα απευθυνθούμε και στους δύο Ηρακλειώτες, τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ.Μιχαηλίδη και τον κ.Γραμματικάκη που είναι αντιπρόεδρος στη Λυρική να βοηθήσουν» ανέφερε ο κ. Μπρας.
Στην επιστολή του προς την κ. Γκερέκου αναφέρει:
“Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε για τη βοήθειά σας στην Εθνική Λυρική Σκηνή και τον κ. Μιχαηλίδη, προκειμένου να υλοποιηθεί μία πρότασή μας, την οποία ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέρουσα.
Όπως γνωρίζετε στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου κάναμε αρκετές προσπάθειες με σκοπό την προβολή τόσο του λιμένα όσο και της πόλης του Ηρακλείου με πολλές καινοτομίες στηριζόμενες στην τεχνολογία χωρίς όμως να ξεχνάμε τον πολιτισμό και την ιστορία μας.
Και έτσι ερχόμαστε στον σκοπό της παρούσας επιστολής. Στα τέλη του προηγούμενου μήνα ανέβηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, η όπερα “ΟΘΕΛΛΟΣ”.
Μεταξύ των σκηνικών δέσποζε “ο Φτερωτός Λέοντας της Δημοκρατίας της Βενετίας” ή “Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου” όπως λέγεται. Ο Φτερωτός Λέοντας ήταν το έμβλημα της Βενετίας και βρίσκεται εντοιχισμένος στην πρόσοψη του φρουρίου Κούλες που βρίσκεται στην είσοδο του λιμένα μας και είναι και το “σήμα κατατεθέν” του.
Θεωρούμε λοιπόν ότι θα ήταν διδακτικό και συνάμα πολύ εντυπωσιακό εάν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το παραπάνω σκηνικό και να αναδείξουμε την ιστορία του προορισμού μας αλλά και την εξαιρετική δουλειά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Παρακαλώ για τη βοήθειά σας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ιωάννης Μπρας”
Ο Οθέλλος, είναι μία ιστορία γεμάτη έντονες αντιθέσεις και βίαια συναισθήματα, αυτή του δυνατού μαύρου στρατιώτη, που χάρη στις ικανότητες και στη γενναιότητά του έγινε στρατηγός μιας υπερδύναμης, της Γαληνοτάτης. Είναι επίσης η ιστορία ενός άνδρα που βιώνει την ανασφάλεια της καταγωγής και των «πιστεύω» του, με αποτέλεσμα να χειραγωγείται εύκολα από δόλιους αντίπαλους όπως ο Ιάγος και να οδηγείται στην καταστροφή.
Ο Βέρντι αποδίδει την ιστορία του σαιξπηρικού ήρωα με μουσική μεγάλης δύναμης και οικονομία εκφραστικών μέσων: μία και μόνον φράση αρκεί προκειμένου να σκιαγραφήσει τον ηρωισμό του Οθέλλου, το φθόνο του Ιάγου, την καλοπιστία της Δυσδαιμόνας.
Λίγα μουσικά μέτρα αποδίδουν με τρομακτική δύναμη την καταιγίδα που μαίνεται στη θάλασσα, ταυτόχρονα και στην ψυχή του κεντρικού ήρωα.
Θυμίζουμε ότι την όπερα Τζιουζέπε Βέρντι «Οθέλλος», βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ, μετέφερε στην οθόνη ο Φράνκο Τζεφιρέλι. Τα Γυρίσματα της ταινίας έγιναν το 1984, στην Μπαρλέτα της Ιταλίας και στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, αλλά και στα νεώρια. Είχαν στηθεί εντυπωσιακά σκηνικά, αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν.
cretalive.g