Όλα έχουν αρχίσει να θυμίζουν Ψυχρό Πόλεμο… Ανοιχτά της Κρήτης πλέουν από την αρχή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, πολεμικά πλοία της Ρωσίας. Παρακολουθούν προφανώς την κίνηση από και προς Σούδα.
Τα ρωσικά πλοία παρακολουθούνται κι αυτά.
Σύμφωνα με φωτογραφία σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το ρωσικό καταδρομικό “Varyag”, έχει στοχοποιηθεί σε περισκόπιο υποβρυχίου ή πολεμικού πλοίου χώρας του ΝΑΤΟ, άγνωστη ποια, στέλνοντας μήνυμα στην Μόσχα ότι το συγκεκριμένο πολεμικό πλοίο θα μπορούσε να έχει την τύχη της ρωσικής ναυαρχίδας της Θάλασσας, “Μοσκβά’.
“Το ρωσικό καταδρομικό “Varyag” στον περισκόπιο υποβρυχίου του ΝΑΤΟ στα ανοιχτά της Κρήτης”, αναφέρει η ανάρτηση.
Δεν γνωρίζουμε την αυθεντικότητα της συγκεκριμένης φωτογραφίας, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλά πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών πλοίων και υποβρυχίων ευρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, παρακολουθώντας τις κινήσεις των ρωσικών πλοίων.
Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και ο ρωσικός στολίσκος στην Κρήτη
Η ουσία είναι ότι σε επιφυλακή έχει τεθεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και οι νατοϊκές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο, μετά και την αυξημένα και συνεχώς κλιμακούμενη δραστηριότητα ρωσικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων στην περιοχή.
Ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που αφορούν επί του παρόντος 3 αεροπλανοφόρα διαθέσιμα στην κεντρική/ανατολική Μεσόγειο είναι οι εξής:
1) Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Truman (CVN-75) και το CSG (Combat Strike Group) πλέουν τώρα ανατολικά της Κρήτης. 2) Το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour (C550) βρίσκεται στον Τάραντα.
2) Το ιταλικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο Garibaldi (C551) έφτασε χθες στον Τάραντα μετά την ανάπτυξή του στη Νορβηγία για την άσκηση Cold Reponse 22.
3) Η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και ελληνικού πολεμικού πλοίου.
4) Η Μόνιμη Ομάδα ΝΑΤΟ SNMCMG2 βρίσκεται στην Αδριατική Θάλασσα.
Την ίδια περίοδο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας απογειώνονται από την Σικελία, και πετούν στην περιοχή συνεχώς, δείχνοντας ότι υπάρχει μια ένταση ανάμεσα σε μονάδες επιφανείας του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Η Ελλάδα, λόγω του κόμβου της Αλεξανδρούπολης και της βάσης στη Σούδα της Κρήτης, έχει γίνει το επίκεντρο της νέας ψυχροπολεμικής αναμέτρησης, καθώς η εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας πυροδοτεί εκτιμήσεις για κινδύνους που δυνητικά μπορούν να απειλήσουν τη χώρα μας.
Σημειώνουμε ότι τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής, τα ρωσικά πλοία βγήκαν από τη βάση τους στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς και υπό την «ομπρέλα» μαχητικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας κινήθηκαν δυτικότερα, προσπαθώντας να απασχολήσουν αεροπλανοφόρα δυτικών δυνάμεων, το αμερικανικό «Truman», το γαλλικό «Charles De Gaulle» και το ιταλικό «Cavour».
Μάλιστα, από τα δύο πρώτα απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη Hornet και Rafale σε πτήσεις που έφθασαν μέχρι και τον Εύξεινο Πόντο.
Πλέον, οι Ρώσοι δραστηριοποιούνται και στο Ιόνιο Πέλαγος, αναφέρει το δημοσίευμα, πλέοντας στα ανοιχτά της Καλαβρίας με το καταδρομικό «Varyag» και το αντιτορπιλικό «Tributs».
Την ίδια στιγμή, ανατολικά της Κρήτης εξακολουθούν να πλέουν το καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ», το αντιτορπιλικό «Κουλίκοφ» και η φρεγάτα «Κασατάνοφ».
«Αθόρυβα και σύγχρονα, οπλισμένα με πυραύλους Κρουζ Kαλίμπρ»
Συντάκτης της Repubblica παρατηρεί ότι «η μακροχρόνια απουσία από τη Ρωσία προξένησε προβλήματα συντήρησης στα ρωσικά πλοία», έτσι ισχυρίζεται ότι ένα υποβρύχιο τύπου «Κίλο» αναγκάστηκε να αναδυθεί στις ανατολικές ακτές της Κύπρου και «να συλληφθεί» από τους αμερικανικούς δορυφόρους. Αυτό ήταν κάτι το εξαιρετικό, σημειώνει, επειδή «σκάφη υποβρυχιακού πολέμου σαν αυτό παραμένουν πάντα υπό την επιφάνεια της θαλάσσης κατά τη διάρκεια των αποστολών τους».
Είναι «αθόρυβα και σύγχρονα, οπλισμένα με πυραύλους Κρουζ Kαλίμπρ, σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται για να βομβαρδίζουν τις ουκρανικές πόλεις».
Για τη Repubblica, τα συγκεκριμένα ρωσικά υποβρύχια «αντιπροσωπεύουν το καλύτερο αποτρεπτικό εργαλείο της Ρωσίας στη Μεσόγειο, όπου τουλάχιστον τρία δραστηριοποιούνται προς το παρόν».
H ιταλική εφημερίδα αναλύει τις ρωσικές κινήσεις στη Μεσόγειο ως εξής: «Η Κρήτη σχετίζεται με την -ανέφικτη προς το παρόν- πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο. Η περιοχή του Ιονίου και της Αδριατικής είναι η πλησιέστερη (σ.σ. θαλάσσια θέση) στην Κριμαία και στην περιοχή των συγκρούσεων. Θέση που επιτρέπει την εκτόξευση Κρουζ».
Και αποφαίνεται ότι πρόκειται για «επίδειξη δύναμης, όχι μακριά από τις ακτές μας».
Με πληροφορίες από militaire.gr, pentapostagma.gr, in.gr