Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει. Ο μετασχηματισμός που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τις εκλογές και το άνοιγμα προς το κέντρο που υπονοήθηκε από κορυφαία στελέχη που κινούνται στο κύκλο του πρώην πρωθυπουργού, παίρνει πλέον σάρκα και οστά.
Η πολιτική διακήρυξη που εγκρίθηκε χθες από την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα γίνει η βάση για το κάλεσμα του κόμματος στους προοδευτικούς πολίτες, με σκοπό να συνταχθούν στο πλευρό του, να γίνουν μέλη του και να μεταφέρουν τις θέσεις του σε κάθε «γωνία» της ελληνικής κοινωνίας, έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας.
Ήταν όμως μία μικρή, αλλά εξαιρετικά σημαντική φράση που έφερε διαβουλεύσεις και ζυμώσεις, προβληματισμούς και συζητήσεις και που τελικά δείχνει πως το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Η διακήρυξη αναφέρει χαρακτηριστικά σε μία από τις πρώτες σελίδες της:
«Όλες και Όλοι εμείς που εμπνεόμαστε από τις πιο λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς στο τόπο μας. Από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 81».
Η αναφορά στο 1981, το οποίο έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον μεγάλο θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ, ήταν το σημείο τριβής μεταξύ των μελών της κεντρικής επιτροπής με εκείνους που κινούνται στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος να εκφράζουν έντονα τις αντιρρήσεις τους.
«Όχι μόνο το αναφέρουμε, ως ένα σημείο «κλειδί» στην πολιτική ιστορία της χώρας, αλλά το εξισώνουμε με γεγονότα όπως το Πολυτεχνείο, τον αντιδικτατορικό αγώνα, την δημιουργία του ΕΑΜ και της Εθνικής αντίστασης. Το 1981 δεν φέρνει στο μυαλό των ανθρώπων που το ακούν το τέλος της δεξιάς, αλλά τον θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα», σημείωναν χαρακτηριστικά τα μέλη της κεντρικής επιτροπής, που θεωρούσαν πως αυτή η αναφορά μπορεί να κάνει τον κόσμο που προέρχεται από την αριστερά να γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουν γραφτεί βιβλία από επιφανής αριστερούς για το ’81, το ΚΚΕ εσωτερικού και το ΚΚΕ εξωτερικού το έχουν αποκηρύξει. Ο κόσμος που ήρθε σε μας, ακόμα κι ο κόσμος που παλιότερα στήριζε το ΠΑΣΟΚ, ήρθε για να ξεφύγει από το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήρθε για να το βρει και πάλι μπροστά του» σημείωναν χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η εξίσωση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν οδηγεί στο σωστό μονοπάτι.
Από την άλλη πλευρά αρκετοί από εκείνους που κινούνται στο στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα μέλη που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία σημείωναν πως η πλειοψηφία του 31,5% του κόσμου που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου προέρχεται από την Σοσιαλδημοκρατία και πως ήρθε η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να στρέψει το βλέμμα του στον κόσμο που τον στήριξε και να ανοίξει τις πόρτες του σε αυτούς.
«Το 1981 αποτέλεσε μια ημερομηνία σταθμό, όχι για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για την κεντροαριστερά» σημείωναν χαρακτηριστικά. «Ο κόσμος αγκάλιασε την μεγάλη αλλαγή, έφερε την κεντροαριστερά στην εξουσία, ξορκίζοντας τα φαντάσματα της δεξιάς που κυριαρχούσαν για δεκαετίες. Η ημερομηνία δεν αποτελεί σταθμό για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για ένα προοδευτικό κεντροαριστερό κίνημα που άλλαξε τους συσχετισμούς στην πολιτική της χώρας. Ας είμαστε ρεαλιστές για το ποιοι είναι οι πολίτες που μας στηρίζουν» έλεγαν.
Σημείωναν επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον το αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο αναμφισβήτητος αντίπαλος πόλος και πως πρέπει να σταθεί ως τέτοιος, λαμβάνοντας τη θέση που του αρμόζει στο πολιτικό σκηνικό.
Ανεξάρτητα με το ποια από τις δύο πλευρές έχει «δίκιο», το βέβαιο είναι πως η πολύωρη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τις βάσεις για τον μετασχηματισμό του κόμματος και πως η συγκεκριμένη φράση της πολιτικής διακήρυξης (η οποία φράση δεν ανήκει στον Νάσο Ηλιόπουλο, που συνέγραψε την διακήρυξη πέρα από τις τρεις πρώτες σελίδες) φέρνει το κόμμα της Κουμουνδούρου ένα βήμα πιο κοντά στην Σοσιαλδημοκρατία.
Η Διακήρυξη
Ειδικότερα, στο κείμενο-κάλεσμα διακηρύσσεται η πρόθεση όλων όσοι συμφωνούν με τα προτάγματα της, «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας» και καλούνται όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Και στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο τομή, του ΣΥΡΙΖΑ, να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας».
«Υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος των πολλών», υπογραμμίζεται και τονίζεται ότι «η Αριστερά, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο σε κάθε της εκδοχή, υπήρξε από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της δύναμη προοδευτικής αλλαγής», ενώ σημειώνεται η κεντρική επιδίωξη: «Να δημιουργήσουμε δηλαδή μια μεγάλη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία με στόχο μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση».
«Εμείς, η Προοδευτική Συμμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική Αριστερά, θέλουμε να διακηρύξουμε ότι: Η ιστορία δεν έχει τελειώσει!», τονίζεται και διατυπώνεται το «βασικό δίλημμα» στη νέα εποχή: «Ή ο γερασμένος κόσμος του ύστερου καπιταλισμού θα εξακολουθεί να καταστρέφει εκατομμύρια ανθρώπους, κοινωνίες, λαούς, το κλίμα, την ίδια τη γη, το κοινό μας σπίτι. Ή οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ενός νέου διαφωτισμού, ενός νέου ανθρωπισμού και πολιτισμού, μιας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας και αντίστασης, με την Αριστερά σε θέση ευθύνης και μάχης ανάμεσά τους, θα βάλουν φραγμό στην καταστροφή, θα αλλάξουν τη ροή της ιστορίας προς τη κοινωνική χειραφέτηση».
Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο «ιστορικό ορόσημο» της δημιουργίας για πρώτη φορά μιας κυβέρνησης μέσα στην ΕΕ με πυρήνα ένα κόμμα της Αριστεράς, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται και στην πολιτική συγκυρία τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.
«Τώρα είναι η σειρά μας να εμπιστευτούμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε. Όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη προοδευτική παράταξη, που θα εκφράζει τα όνειρα και τις ανάγκες του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου {…) που μέσα από τον συνδυασμό της κυβερνητικής ευθύνης και της ζωντανής συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών θα μετασχηματίσει την Ελλάδα σε μια χώρα με ισότητα και αλληλεγγύη».
Μια εκ των ενοτήτων της διακήρυξης είναι αφιερωμένη στην «επιστροφή της πολιτικής οργάνωσης» και στο «κόμμα που χρειαζόμαστε». «Η κρίση μας έχει αλλάξει όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και αυτός». Ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται, «οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των “φωτισμένων”. Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας».
Σε αυτόν τον δρόμο «συναντηθήκαμε με συντρόφους και συντρόφισσες που συγκρότησαν την Προοδευτική Συμμαχία. Αριστεροί, σοσιαλιστές, οικολόγοι, ακτιβιστές και ακτιβίστριες της κοινωνίας των πολιτών. Μια νέα κατάσταση, που βάζει μπροστά σε όλους μας νέα καθήκοντα», σημειώνεται, μαζί με την επισήμανση ότι «για να εναρμονιστούμε με τις ανάγκες της εποχής μας χρειαζόμαστε έναν πολιτικό φορέα ανοιχτό σε όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς, ανήσυχους πολίτες…», έναν φορέα που λειτουργεί δημοκρατικά, συλλογικά, «με βάση τις αποφάσεις της πλειοψηφίας αλλά σέβεται και προστατεύει τις μειοψηφίες», που «λειτουργεί πλουραλιστικά, και είναι ανοιχτός στην ύπαρξη ιδεολογικών και ιστορικών ρευμάτων σκέψης». «Έναν φορέα», τονίζεται, «που θα εκφράζει διαφορετικές παραδόσεις αριστερών, σοσιαλιστών, κομμουνιστών, σοσιαλδημοκρατών, ελευθεριακών, καθώς και αυτές του οικολογικού και φεμινιστικού κινήματος».
Ένα κόμμα, μεταξύ άλλων, μαζικό, «που εγκαταλείπει την ασφάλεια του πρωτόκολλου, της επετηρίδας, και της ρουτίνας, και γίνεται εργαστήρι πειραματισμού δομών, ιδεών, μεθόδων», «που ανοίγει την πόρτα του χωρίς αποκλεισμούς σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους», «ένα κόμμα που θα μπορεί να συμπυκνώνει από την σκοπιά του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας».
«Κάνουμε όλοι μαζί το αποφασιστικό βήμα. Κάνουμε δική μας υπόθεση την συγκρότηση της σύγχρονης μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης που θα εκφράζει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία. Αυτή και μόνο αυτή είναι που μπορεί να γίνει ηγεμονική δύναμη και να αλλάξει την Ελλάδα στην κατεύθυνση της ισότητας και της αλληλεγγύης, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία», καταλήγει η Διακήρυξη.