17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Συνάντηση Στουρνάρα με Λαγκάρντ για τη βιωσιμότητα του χρέους

Ημερομηνία:

Συναντήθηκε με Λαγκάρντ και Τόμσεν για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η επιβεβαίωση της είδησης ήρθε από το ΔΝΤ εκθέτοντας τον έλληνα ΥΠΟΙΚ, που διαψεύδοντας τη συνάντηση ισχυρίστηκε «εγώ ψέματα δεν λέω»

Οι ελληνικές θέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι και το 2017 και θέματα σχετικά με το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής απασχόλησαν τη «μυστική» συνάντηση που είχαν στο Παρίσι στις 3 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Στ. Παπασταύρου, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος για το ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Η συνάντηση επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική από την ελληνική πλευρά, αλλά την επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράϊς. Μάλιστα, εξέθεσε τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ο οποίος μία ώρα νωρίτερα από την ανακοίνωση του ΔΝΤ είχε αρνηθεί στους δημοσιογράφους ότι συνάντησε την Κριστίν Λαγκάρντ. Μάλιστα, συνόδευσε τη διάψευση του ραντεβού με τη φράση «εγώ ψέματα δεν λέω».

Όπως αναφέρει το in.gr, η επιβεβαίωση του ραντεβού έγινε με προσωπική απόφαση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ και δεν ήταν σε γνώση του Πόουλ Τόμσεν (ταξίδεψε από την Ουάσιγκτον στο Παρίσι για να παραστεί στη συνάντηση) ο οποίος είχε συνεννοηθεί με τον κ. Στουρνάρα να μην γνωστοποιήσουν τη συνάντηση.

Σε δύο στρατόπεδα, γράφει η «Καθημερινή», φαίνεται να έχουν χωριστεί ΔΝΤ και Κομισιόν στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ΔΝΤ και Κομισιόν φαίνεται να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Οι πιο «σκληροπυρηνικοί» του Ταμείου ζητούν «κούρεμα» του χρέους καθώς πιστεύουν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να είναι βιώσιμο άμεσα, ενώ στην Κομισιόν τονίζουν ότι μόνος τρόπος για ελάφρυνση του χρέους είναι μέσα από επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, αλλά και μείωση των επιτοκίων. Ετσι και αλλιώς, η πρόταση για «κούρεμα» θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσει από την Ευρώπη, αφού εκτός από τους πολιτικούς λόγους υπάρχουν και συνταγματικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν μία τέτοια απόφαση σε ορισμένα κράτη-μέλη. Η ανησυχία του κ. Στουρνάρα είναι ότι οι πιθανές διαφωνίες για τον τρόπο χειρισμού της ελάφρυνσης του χρέους δεν θα πρέπει να οδηγήσουν την Ελλάδα στη μέση μιας διαμάχης με επίκεντρο την ίδια.

Το άλλο σημαντικό θέμα που υπάρχει ανοιχτό με το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή και ο υπουργός ήθελε να το συζητήσει κατ’ ιδίαν με την κυρία Λαγκάρντ είναι ο προγραμματισμός των δόσεων. Οπως λένε πηγές της Κομισιόν αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, η αξιολόγηση που αναμενόταν να κλείσει στο τέλος του καλοκαιριού είναι πιθανό να τραβήξει ώς το τέλος του 2014 ή ακόμη ώς τις αρχές του 2015, καθώς είναι σημαντικό να έχουν τελειώσει τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκεί θα φανεί αν το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες ή για το χρηματοδοτικό κενό που μπορεί να προκύψει. Χωρίς την αξιολόγηση δεν θα μπορούν να γίνουν και οι καταβολές των δόσεων συνόλου 7 δισ. που αναμένονται από την Ουάσιγκτον, έτσι η συζήτηση ήταν γύρω από το πώς θα μπορούσαν να χρονολογηθούν οι επόμενες δόσεις του ΔΝΤ.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ