13.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Συνέδριο για το Κυπριακό στα Χανιά: Μια αναζήτηση για λύσεις

Ημερομηνία:

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου διοργανώνουν στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου στα Χανιά ένα συνέδριο αφιερωμένο στην 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Το συνέδριο, με τίτλο «Το Κυπριακό σε κρίσιμους καιρούς», συγκεντρώνει διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες και ειδικούς σε θέματα διεθνών σχέσεων, οι οποίοι θα αναλύσουν τις ιστορικές διαστάσεις του Κυπριακού, τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Οι ομιλητές θα εξετάσουν το Κυπριακό σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, αναλύοντας τις επιπτώσεις των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, θα εξεταστεί η σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ταυτότητας του Κυπριακού λαού στην αναζήτηση μιας λύσης. Οι διοργανωτές του συνεδρίου επιδιώκουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου και να προωθήσουν την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Διαβάστε τι αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – ‘Ιδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (ΕΠΟΦΕΚ), συνεπείς προς την πατροπαράδοτη σχέση αλληλεγγύης μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου, που στα δημοτικά τραγούδια αποκαλούνται «αδερφές», οργανώνουν στην πόλη των Χανίων, στο Αμφιθέατρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων (Ελευθ. Βενιζέλου 28), Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 17.30, και Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 18.00, εκδήλωση Μνήμης για τη θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα: «Το Κυπριακό σε κρίσιμους καιρούς. Συνάντηση – συζήτηση».

Στην εκδήλωση μετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι και ειδικοί ερευνητές:

Γεώργιος Αϊφαντής, Διπλωμάτης, τέως Πρεσβευτής σε Ιράν και Φιλανδία, πληρεξούσιος Υπουργός Α’ επί τιμή, Μέλος της Επιτροπής για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο (ΕΠ.Ε.Κ.Κ).                                                                                                                  

Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Διδάσκων στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διονύσης Δρόσος, Ομότ. καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Γιάννης Ιωάννου, Καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σταύρος Λυγερός, Δημοσιογράφος, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α, πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης και σχολιαστής σε ημερήσιο Τύπο, Ραδιόφωνο και Τηλεόραση, Διευθυντής στον ενημερωτικό Ιστότοπο SLpress.gr.

Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Συγγραφέας.

Νότης Μαριάς, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τέως Ευροβουλευτής ( 2014-2019), Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Κώστας Μουτζούρης, Φιλόλογος, Πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας

Θέμης Τζήμας, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης του Α.Π.Θ. και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Βασίλης Φούσκας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Νομική και Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου, ιδρυτής και αρχισυντάκτης της Journal of Balkan and Near Eastern Studies.

 

Οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο επαναφέρουν το Κυπριακό στην επικαιρότητα, όχι ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής αλλά ως μέρος γενικότερων διευθετήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Απέναντι σ’ αυτή τη συγκυριακή προοπτική, το Συνέδριό μας φιλοδοξεί να συνεισφέρει, μέσω διακεκριμένων ειδικών ερευνητών απ’ όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους, την προοπτική της πολιτισμικής διαχρονίας, της ιστορικής επιστήμης, του διεθνούς δικαίου, της εθνικής στρατηγικής και διπλωματίας˙ και πάνω απ’ όλα, τη θέση του πραγματικού Υποκειμένου της Ιστορίας, του ελληνικού Κυπριακού λαού, όπως αυτή διερμηνεύεται από την επιβλητική (λαϊκή και λόγια) ποιητική παραγωγή μιας ολόκληρης πεντηκονταετίας (1974-2024), όπου η κυπριακή τραγωδία δεν έπαψε ν’ αποτελεί το κεντρικό θέμα των Κυπρίων δημιουργών, ποιητών, συγγραφέων και καλλιτεχνών.

Στόχος μας να ξεκινήσομε, στο μέτρο που μας αναλογεί, έναν ουσιαστικό δημόσιο διάλογο ανάμεσα σε όλες τις παραμέτρους του Κυπριακού, από τον οποίο και μόνο μπορεί να προκύψει μια ευρύτερη διαλεκτική που να οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση, μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και των «κεκτημένων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η είσοδος και συμμετοχή στο Συνέδριο είναι ελεύθερη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ