1.Εκτιμάτε ότι η πρώτη θέση που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι μη αναστρέψιμη; Γιατί η διαφορά με τη ΝΔ δεν είναι τόσο μεγάλη που να αποκλείει ανατροπή…
Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του δίνει αναμφίβολα προβάδισμα για τις εθνικές εκλογές χωρίς όμως να το διασφαλίζει αυτόματα σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον. Πρέπει όμως να δούμε αυτή την επιτυχία στην ιστορική της διάσταση. Εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής αναταραχής μετά το Μεσοπόλεμο ένα αριστερό κόμμα ήρθε πρώτο στη χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση και «τις θεραπείες» που έχουν επιλεγεί για την αντιμετώπιση της. Η πρωτιά αυτή καταχτήθηκε στο όνομα της προστασίας της συνοχής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της προώθησης των κρίσιμων εκείνων τομών εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και της βιώσιμης ανάπτυξης σε επίπεδο Ευρώπης. Ταυτόχρονα, εξαιτίας αυτής της επιτυχίας ευνοείται η συγκρότηση μιας νέας αριστεράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με βάση το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ.
2.Αν είστε πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία εκτιμάτε ότι θα πρέπει να εξαντλήσετε όλες τις δυνατότητες ή θα προσφύγετε εκ νέου σε εκλογές;
Στις επόμενες εκλογές το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους θα είναι αυτό της εκλογής κυβέρνησης. Αυτό το δεδομένο θα πρέπει να συνυπολογιστεί από όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων καθώς πηγαίνουμε προς την κάλπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προσφύγει εκ νέου στην λαϊκή ετυμηγορία με δική του πρωτοβουλία. Θα εργαστεί, είτε διαθέτει αυτοδυναμία είτε όχι, προς την κατεύθυνση της συγκρότησης της μεγαλύτερης δυνατής πολιτικής συμμαχίας για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα έρθει σε ρήξη με τις πολιτικές επιλογές της περιόδου των μνημονίων. Ωστόσο, θεωρώ ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απόλυτα εφικτός, με τις παρούσες συνθήκες και εφόσον ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ενδεδειγμένος.
3.Θεωρείτε ότι το νέο Μνημόνιο είναι αναπόφευκτο για την κυβέρνηση;
Κατά την άποψη μου η σύναψη μιας νέας δανειακής σύμβασης με τον χρηματοδοτικό μηχανισμό και η υπογραφή ενός νέου μνημονίου δεν είναι οικονομικά αναπόφευκτη. Υπάρχουν επί της παρούσης χρηματοδοτικοί θεσμοί και μηχανισμοί που μπορούν να καλύψουν τυχόν χρηματοδοτικό κενό. Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο επιβολής ενός τρίτου μνημονίου εναπόκειται στην πολιτική βούληση των εταίρων μας που έχουν λόγους να θέλουν το «πείραμα» της Ελλάδας να συνεχιστεί. Η προοπτική μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα συμβεί.
4.Το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» πόσο θα κρατήσει κ. Σταθάκη; Μήπως εκ των πραγμάτων επανέρχονται οι διαχωριστικές γραμμές «δεξιά-αριστερά»;
Οι πολιτικές επιλογές που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια έχουν εκ των πραγμάτων σημαδέψει την ελληνική κοινωνία. Σήμερα πλέον αποτυπώνονται τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά δύο στρατηγικές εξόδου από την κρίση. Η πρώτη είναι η μνημονιακή στρατηγική που εκφράζεται από την Ν.Δ. και τους διαφορετικούς δυνητικούς τις συμμάχους η οποία θεωρεί ότι η συνέχιση της σημερινής πολιτικής θα αποδώσει στο μέλλον. Η δεύτερη είναι η προοπτική βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη που εκφράζεται μέσα από την αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
5.Κόμματα και ανεξάρτητοι βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν θέση στο «νέο συνασπισμό εξουσίας» του ΣΥΡΙΖΑ;
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία για την διενέργεια εθνικών εκλογών που, μετά και από τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, είναι επιβεβλημένες. Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της «μικρής Δ.Ε.Η.» και των αιγιαλών καταδεικνύουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών. Υπό αυτές τις συνθήκες θα αποτύχει η κυβερνητική πρωτοβουλία για την συγκέντρωση των 180 βουλευτών.
6.Το κούρεμα αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους;
Το κούρεμα ενός μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους και η διαμόρφωση νέων ευνοϊκότερων όρων για την αποπληρωμή του είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, στο πλαίσιο μάλιστα ευρύτερων ευρωπαϊκών ρυθμίσεων για το δημόσιο χρέος και άλλων χωρών. Δεν είναι όμως από μόνη της ικανή για να υπερβούμε μια σειρά από διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αλλά και του ίδιου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αφενός με την προώθηση μιας αναπτυξιακής ατζέντα στην Ευρώπη και αφετέρου με την αλλαγή πορείας στην Ελλάδα.
7.Κατά κοινή εκτίμηση υπάρχει μεγάλη ασάφεια ακόμα στο Κυβερνητικό σας Πρόγραμμα. Τι πρέπει να γίνει;
Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές. Οι βασικοί του άξονες περιλαμβάνουν τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, την παραγωγική ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, την αναδιανομή εισοδήματος μέσα από ένα νέο και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα και τη δέσμη μέτρων μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.
8.Τι μπορείτε να υποσχεθείτε ότι θα επαναφέρεται στην προτέρα κατάσταση αν γίνει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκη;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπεί το παλιό, τον παλιό τρόπο με τον οποίο ήταν συγκροτημένος ο δημόσιος τομέας και τις παλαιές σχέσεις διαπλοκής μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα. Εκπροσωπεί την προοπτική συγκρότησης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.
Παρόλα αυτά στα πλαίσια των προγραμματικών του δεσμεύσεων επιδιώκει την κατάργηση πολλών κοινωνικά άδικων μέτρων της περιόδου των μνημονίων. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θέλει να επαναφέρει το αφορολόγητο όριο για τα κατώτερα εισοδήματα και για τους κάτοχους μικρής ακίνητης περιουσίας. Τέλος, επιδιώκει να αποκαταστήσει ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως νερό, ρεύμα, τροφή υγεία κ.ο.κ. προς τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας για αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.