Ο Χάινς Ρίχτερ θεωρεί εαυτόν αδικημένο.
Ο καθηγητής Χάινς Ρίχτερ ο οποίος αποκαλεί τον πόλεμο των Κρητικών ανταρτών «βρώμικο» και «κτηνώδη» και τους φασίστες Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, «νέους γεμάτους ενθουσιασμό, οι οποίοι γνώριζαν πως ανήκαν σε μια ελίτ», «ιππότες», που δρούσαν με «ιδεαλισμό», που περιγράφει την ένοπλη αντίσταση του λαού ως μια εγκληματική πράξη, ενάντια στη Συνθήκη της Χάγης και το Δίκαιο του Πολέμου, αντιδρά. Και μετά τα γεγονότα κατά την τελετή αναγόρευσής του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έδωσε συνέντευξη στις 26 Νοεμβρίου στη Griechenland Zeitung όπου εξιστορεί τα γεγονότα από τη δική του πλευρά.
Η Griechenland Zeitung είναι η εφημερίδα των γερμανόφωνων στην Ελλάδα. Με ένα τιράζ μερικών χιλιάδων φύλλων αλλά και με ειδησεογραφική ιστοσελίδα, ενημερώνει τον γερμανόφωνο πληθυσμό της Ελλάδας για τα γεγονότα στη χώρα μας. Σε αυτό το μέσο ο κ. Ρίχτερ επέλεξε να δώσει συνέντευξη. Και αυτά που είπε σίγουρα προκαλούν.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι την τελετή αναγόρευσής διέκοψε μία ομάδα νεοναζί.
Αποκαλεί μέλη της Χρυσής Αυγής, φασίστες δηλαδή, τους ανθρώπους που διαμαρτυρήθηκαν, άνθρωποι που έχουν χάσει συγγενείς τους στη Μάχη της Κρήτης, γνωστοί για το δημοκρατικό τους ήθος, με ιστορία και στους πρόσφατους δημοκρατικούς αγώνες του λαού. Προφανώς, αυτά είπαν στον κ. Ρίχτερ. Αυτά λέει και στην εφημερίδα.
Αναφέρει όμως επίσης και τη στήριξη που δέχθηκε από τους φοιτητές του πανεπιστημίου οι οποίοι διέκοψαν την κατάληψή τους, ζήτησαν συγνώμη για τη συμπεριφορά των «αγροίκων» και επέτρεψαν να γίνει η εκδήλωση στις 20 Νοεμβρίου σε κλειστό κύκλο ατόμων εντός του Πανεπιστημίου. Μεταξύ αυτών που του συμπαραστάθηκαν ήταν και ο Δήμαρχος Ανωγείων.
Σα σε μια επανάληψη της ιστορίας της Μάχης της Κρήτης, με τον τρόπο τον οποίο κατέγραψε στο βιβλίο του, αυτοί που αντιστάθηκαν ήταν αγροίκοι και βάρβαροι, και ο κ. Ρίχτερ ήταν ένας «ιππότης», που εμποδίστηκε από αυτούς που δεν ήξεραν και δεν έπρεπε να αντιδράσουν.
Κανείς δεν είπε στον κ. Ρίχτερ, ότι η μόνη στήριξη που βρήκε στην Ελλάδα, ήταν από λίγους, αλλά και από νεοναζί, που εξυμνούν τη δουλειά του καθηγητή, και δημοσιοποιούν άρθρα τους υπέρ των θέσεών του στα οποία αναφέρουν ότι: «η σβάστικα κυμάτιζε περήφανα στην Κρήτη».
Όμως, έχει ενδιαφέρον να δούμε αναλυτικά, τι είπε στη συνέντευξή του στη Griechenland Zeitung, τη φωνή των γερμανόφωνων της Ελλάδας:
Τίτλος συνέντευξης: «Πρέπει να ακούγεται και η άλλη πλευρά»
Η τελευτή βράβευσης σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ την περασμένη Τετάρτη ήταν επεισοδιακή.
Μία ομάδα διαδηλωτών κατηγόρησε τον καθηγητή ότι «πρόσβαλε την Κρητική παράδοση». Ο καθηγητής, που βραβεύτηκε την επόμενη ημέρα, μας έδωσε την ακόλουθη συνέντευξη για τα γεγονότα.
ΕΡ.: Τι συνέβη στο Ρέθυμνο και πως αντιληφθήκατε τα γεγονότα;
Ρίχτερ: Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών αποφάσισε να με βραβεύσει με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Στη τελετή βράβευσης στις 19 Νοεμβρίου συμμετείχαν μέλη του τμήματος καθώς και άλλοι καλεσμένοι. Επειδή το Πανεπιστήμιο βρισκόταν υπό κατάληψη από μαθητές, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο Ωδείο της πόλης, ενώ ανακοινώθηκε δημόσια.
Στις 19 Νοεμβρίου μία κρητική εφημερίδα δημοσίευσε την επιστολή του ανώτερου διοικητή της Κρήτης που ζητούσε να μη βραβευθώ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η συγκεκριμένη επιστολή ακολουθήθηκε από άλλες. Δεν άρεσε στον Στρατηγό η δήλωσή μου στο βιβλίο για τη σημασία της Μάχης της Κρήτης.
Εκεί γράφω για τον «μύθο των έξι εβδομάδων» σύμφωνα με τον οποίο ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο επειδή οι Έλληνες αντιστάθηκαν για έξι εβδομάδες. Οι έξι εβδομάδες αυτές, σύμφωνα με τον μύθο, οδήγησαν τον Χίτλερ να φτάσει στη Μόσχα χειμώνα και να χάσει τον πόλεμο.
Η Ελληνική καμπάνια ήταν 3 βδομάδες και άλλες 10 ημέρες η επιχείρηση στην Κρήτη. Στο βιβλίο μου «Η Ιταλο-Γερμανική επίθεση» υπάρχει ένα κεφάλαιο 40 σελιδών. Εκεί αποδεικνύεται ότι ο μύθος διαδόθηκε μέσω μίας ομιλίας του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Αγγλίας Άντονι Ίντεν.
Δε γνωρίζω αν οι διαδηλωτές είχαν διαβάσει το βιβλίο μου. Όπως μου είπαν, οι κατηγορίες βασίζονται σε αποσπάσματα που έχουν παρθεί έξω από το γενικό πνεύμα του βιβλίου.
Αρκετοί ήταν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που παρουσιάστηκαν στην τελετή βράβευση. Όμως σύντομα μετά την έναρξη της εκδήλωσης, μία ομάδα 25 μελών της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν και κατάφεραν να σταματήσουν την εκδήλωση. Μετά από όλα αυτά, το ξενοδοχείο όπου διέμενα φυλασσόταν από την αστυνομία.
Η εκδήλωση μεταφέρθηκε για την επόμενη ημέρα. Αυτή τη φορά θα γινόταν στο Πανεπιστήμιο αφού οι φοιτητές συμφώνησαν να σταματήσουν την κατάληψή τους για να πραγματοποιηθεί η βράβευση. Ζήτησαν συγνώμη για τα γεγονότα και εξήγησαν ότι δεν ήθελαν κάτι τέτοιο να συμβεί. Η τελετή έλαβε μέρος στις 20 Νοεμβρίου σε κλειστό κύκλο ανθρώπων.
ΕΡ.: Πιστεύετε ότι η διαμαρτυρία ενάντια στην αναγόρευσή σας σε επίτιμο διδάκτορα είχε πολιτικά κίνητρα;
Ρίχτερ: Υπήρχε ένα μείγμα άδικης κριτικής στο βιβλίο μου και αντιγερμανισμού. Ξεκίνησε από την επιστολή του Στρατηγού ο οποίος δεν είχε το θάρρος να παρουσιαστεί μπροστά μου.
Οι ιστορικοί έχουν την υποχρέωση να είναι αντικειμενικοί.
ΕΡ.: Γιατί δεν αντιλαμβάνεστε την αξιολόγηση των γεγονότων το 1941 ως μία «προσβολή» στην Κρητική ιστορία, όπως σας κατηγορούν;
Ρίχτερ: Επικαλούμαι το Δίκαιο του Πολέμου, καθώς κάνω την αξιολόγησή μου. Οι βαρβαρότητες έγιναν και από τις δύο πλευρές. Η ένταση δημιουργείται από μονόπλευρες θεωρήσεις της πραγματικότητας, κάτι που είναι ανθρώπινο, όμως, ως ιστορικός, που έχω το χρέος να είμαι αντικειμενικός, δε μπορώ να επιλέξω πλευρά.
Ποτέ δεν πρόσβαλα την κρητική ιστορία, ποτέ. Μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας μου στα κρητικά μέσα, ο δήμαρχος των Ανωγείων με πλησίασε και μου μίλησε πολύ φιλικά. Τα Ανώγεια είναι το μέρος όπου η Βέρμαχτ πραγματοποίησε ένα φρικτό φονικό.
Ακόμα και μετά την αποχώρησή μου, η επίθεση εναντίον μου συνεχίζεται. Με αποκαλούν ναζί, που είναι αστείο, γιατί εδώ και 40 χρόνια είμαι μέλος των Σοσιαλιστών Δημοκρατών της Γερμανίας. Πέρα από μία μικρή συνέντευξη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Ωδείο, κανείς δημοσιογράφος δε με πλησίασε για να του μιλήσω.
Σημείωση: Η Anna Varosyan βοήθησε στη μετάφραση από τα γερμανικά και την ευχαριστούμε.
Διαβάστε επίσης:
Ακυρώθηκε η αναγόρευση του Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης!
Ο κ. Ρίχτερ ανάμεσα στην Ιστορία και τη Γερμανία!