Άλλη μια επίθεση με χημικά όπλα, και με θύματα αμάχους, καταγγέλθηκε χθες στη Συρία. Με βάση τις καταγγελίες, τουλάχιστον 100 άνθρωποι στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι 400 αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Όσες είναι όμως οι καταγγελίες, πολλαπλάσια είναι τα ερωτηματικά.
Σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ, μιας συμμαχίας διεθνών οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και χρησιμοποιεί το Παρίσι ως έδρα) αρχικά επλήγη το χωριό Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας της Ιντλίμπ, πριν στοχοποιηθούν το κέντρο επειγόντων περιστατικών των Λευκών Κρανών στο Χαν Σεϊχούν και το νοσοκομείο αλ Ράχμα.
Η εμπλοκή στην όλη υπόθεση, πάντως, της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», της οποίας τα κίνητρα και ο ρόλος κάθε άλλο παρά αποκλειστικά ανθρωπιστικός είναι ενώ οι χρηματοδότες της κάθε άλλο παρά «απλοί φιλάνθρωποι», καθιστά πιο πολύπλοκη από όσο φαίνεται τη συγκεκριμένη ιστορία. Επίσης, όπως είχε επιβεβαιώσει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, το 2014, η Συρία παρέδωσε όλο της το χημικό οπλοστάσιο στον Οργανισμό και τον ΟΗΕ στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που διήρκεσε δεκάδες μήνες. Πόσο μάλλον που, σε κάποιες επιθέσεις με χημικά, που έχουν γίνει σε συριακές πόλεις τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται τέτοια σύνθεση της χημικής ουσίας «σαρίν» που ουδέποτε είχε στο οπλοστάσιό της η Δαμασκός.
Επίσης, τη σημασία του έχει ότι και πάλι το 2014, μετά από αλλεπάλληλες αντίστοιχες καταγγελίες για χρήση χημικών από το συριακό στρατό, ο ίδιος ο ΟΗΕ (που φιλο-Άσαντ δεν τον λες) παραδέχτηκε ότι εντοπίστηκαν κύλινδροι με αέριο «σαρίν» (αυτό που χρησιμοποιείται στις επιθέσεις) σε περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών. Έχει, δε, ενδιαφέρον ότι όλες αυτές οι επιθέσεις σημειώνονται σχεδόν πάντα τις στιγμές που ο συριακός στρατός είναι στα πρόθυρα ανακατάληψης κάποιας πόλης που βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών και από καθαρά προπαγανδιστικής άποψης, τουλάχιστον, αν όντως ευθύνεται για τις επιθέσεις, μάλλον «πυροβολεί τα πόδια του».
Οι αμφιβολίες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες ως προς το τι πραγματικά συνέβη και μόνο από το γεγονός ότι ως «πηγή» εμφανίζεται και το γνωστό πλέον Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, το οποίο έχει την έδρα του στο Κόβεντρι της Μ. Βρετανίας, όπου ζει ο ίδιος από το 2000 και διακηρυγμένος του στόχος είναι η ανατροπή Άσαντ. Σειρά στοιχείων και καταγγελιών που έχει προωθήσει το Παρατηρητήριο και έχουν αναπαράγει μαζικά μεγάλα ΜΜΕ έχουν διαψευστεί πανηγυρικά ή έχει αποδειχτεί ότι επρόκειτο για σκέτη προπαγάνδα αντικαθεστωτικών και συχνά ακόμη και των εξτρεμιστών των ISIS, al Nusra κ.λ.π.
Οι καταγγελίες συνεχίζονται από τον απεσταλμένο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος υποστηρίζει ότι βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο που δέχθηκε τα θύματα της χημικής επίθεσης. Ας σημειωθεί, και εδώ πάντως, ότι τα γαλλικά ΜΜΕ «πρωτοστατούν» γενικώς στις καταγγελίες για χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ όλα τα τελευταία χρόνια, έχοντας τον «μαγικό τρόπο», οι ανταποκριτές τους να βρίσκονται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Σχεδόν κανένα άλλο Μέσο δεν έχει καταφέρει να έχει τόσο πολύ 100% επιτυχία σε κάλυψη.
Προς το παρόν, ο συριακός στρατός αρνείται κάθε σχέση με την επίθεση με ανακοίνωση υψηλόβαθμου αξιωματικού. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας που έγινε η επίθεση, τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Ο ίδιος αξιωματικός, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, είπε πως οι αντικαθεστωτικοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τοξικά αέρια εναντίον αμάχων για να ενοχοποιήσουν τον συριακό στρατό και υποστήριξε επίσης πως οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως στην Ιντλίμπ ανατινάχθηκε μια αποθήκη χημικών όπλων που τους ανήκει.