13.8 C
Chania
Sunday, January 19, 2025

Συρία: Παραδοχή του CNN για τον «κρατούμενο» – «Ήταν πράκτορας του Άσαντ, όχι απλός πολίτης» – Ο βίος και η πολιτεία του διαβόητου Salama

Ημερομηνία:

Μετά τον σάλο που ξέσπασε στα social media με αφορμή το «ρεπορτάζ» της Clarissa Ward με την «απελευθέρωση κρατουμένου» στη Συρία, το CNN παραδεχτηκε ότι τελικά ότι επρόκειτο για πράκτορα του Άσαντ.

Όπως αναφέρει το CNN, ο άνδρας που βιντεοσκοπήθηκε να απελευθερώνεται από αντάρτες από μια φυλακή της Δαμασκού ήταν πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του ανατραπέντος συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, και όχι ένας απλός πολίτης που είχε φυλακιστεί, όπως είχε ισχυριστεί ο ίδιος.

Fake news ή «λάθος»;

Ακόμη κι αν το CNN παραδέχεται ότι η ταυτοτητα του άνδρα ήταν ψευδής εμφανίζεται να μην γνώριζε την πραγματικότητα, ισχυριζόμενο έμμεσως ότι πρόκειται για ελλιπές ρεπορτάζ και όχι εσκεμμένη παραπληροφόρηση.

Τι ισχύει όμως στα αλήθεια;

Το CNN ισχυρίζεται ότι βρήκε αρχικά τον άνδρα ενώ αναζητούσε στοιχεία για τον αγνοούμενο Αμερικανό δημοσιογράφο Όστιν Τάις. Στο βιντεοσκοπημένο ρεπορτάζ, η Κλαρίσα Γουόρντ και η ομάδα της, συνοδευόμενη από έναν φρουρό των ανταρτών, βρέθηκαν σε ένα κελί σε μια φυλακή της Δαμασκού που ήταν κλειδωμένο με λουκέτο απ’ έξω. Ο φρουρός ανατίναξε την κλειδαριά με ένα όπλο και ο άνδρας βρέθηκε μόνος του μέσα στο κελί, κάτω από μια κουβέρτα.

Όταν βγήκε έξω, ο άνδρας εμφανίστηκε σαστισμένος να κοιτάζει τον ουρανό που σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχε να αντικρίσει… τρεις μήνες.

Ο άνδρας συστήθηκε στον αντάρτη που τον «απελευθέρωσε» ως Adel Ghurbal από την πόλη Homs της κεντρικής Συρίας.

Ισχυρίστηκε ότι κρατούνταν σε ένα κελί επί τρεις μήνες, προσθέτοντας ότι ήταν η τρίτη φυλακή στην οποία ήταν έγκλειστος. Ο άνδρας είπε επίσης ότι δεν γνώριζε ότι το καθεστώς Άσαντ είχε πέσει.

Μια εικόνα που αποκτήθηκε από το CNN τη Δευτέρα δείχνει τώρα την πραγματική ταυτότητα του άνδρα – λέγεται ότι είναι ένας υπολοχαγός της διεύθυνσης πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας του καθεστώτος Άσαντ, ο Salama Mohammad Salama.

Ένας κάτοικος της γειτονιάς Bayada στη Χομς έδωσε στο CNN μια φωτογραφία του ίδιου άνδρα που λέγεται ότι είναι εν ώρα καθήκοντος, σε κάτι που φαίνεται να είναι κυβερνητικό γραφείο. Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου παρείχε μια ταύτιση πάνω από 99 τοις εκατό με τον άνδρα που συνάντησε το CNN στο κελί της φυλακής της Δαμασκού.

Η φωτογραφία τον δείχνει να κάθεται σε ένα γραφείο, με στρατιωτική ενδυμασία.

Το CNN δεν δημοσίευσε τη φωτογραφία «για να προστατεύσει την ανωνυμία της πηγής» ωστόσο αυτή κυκλοφόρησε ευρέως στα social media με αρχική πηγή τον συριακό ιστότοπο Verify-Sy που αποκλείει η εικόνα να είναι αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο διαβόητος Salama

Καθώς το CNN «συνέχισε να αναζητά πληροφορίες σχετικά με τον απελευθερωμένο κρατούμενο μετά το αρχικό ρεπορτάζ», πολλοί κάτοικοι της Χομς δήλωσαν ότι ο άνδρας ήταν ο Salama, γνωστός και ως Abu Hamza. Είπαν στο CNN ότι ήταν γνωστός για τη διαχείριση των σημείων ελέγχου της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη και τον κατηγόρησαν ότι είχε τη φήμη του εκβιαστή και του παρενοχλητή.

Δεν είναι σαφές πώς ή γιατί ο Salama κατέληξε στη φυλακή της Δαμασκού και το CNN δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την επαφή μαζί του, ισχυρίζεται το δικτύο.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ωστόσο, το Verify-Sy, ήταν ο πρώτος ιστότοπος που αναγνώρισε τον άνδρα ως Salama. Είπε ότι είχε φυλακιστεί για λιγότερο από ένα μήνα λόγω διαφωνίας σχετικά με «τη διανομή κερδών από κεφάλαια εκβιασμών με έναν ανώτερο αξιωματικό».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες στο Verify-Sy, ο Salama συμμετείχε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε διάφορα μέτωπα στη Χομς το 2014, σκότωσε αμάχους και ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη και τον βασανισμό πολλών νέων ανδρών στην πόλη χωρίς λόγο ή με κατασκευασμένες κατηγορίες. Πολλοί στοχοποιήθηκαν απλώς επειδή αρνήθηκαν να υποκύψουν στους εκβιασμούς του ή αρνήθηκαν τη συνεργασία ή ακόμη και για αυθαίρετους λόγους όπως η εμφάνισή τους. Οι λεπτομέρειες αυτές επιβεβαιώθηκαν από οικογένειες θυμάτων και πρώην κρατούμενους που μίλησαν με το Verify-Sy.

Εκτός από το βίαιο παρελθόν του, οι κάτοικοι κατέθεσαν ότι ο Αμπού Χαμζά επιχείρησε να κερδίσει τη συμπάθεια μετά την πτώση του καθεστώτος, ισχυριζόμενος ότι «αναγκάστηκε» να διαπράξει τα εγκλήματά του.

Η ομάδα Verify-Sy αναφέρει επίσης ότι ο Salama ότι απενεργοποίησε τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλαξε τον αριθμό του τηλεφώνου του, προφανώς για να διαγράψει τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή του σε ένοπλες δραστηριότητες και εγκλήματα πολέμου.

Άγνωστο παραμένει πού βρίσκεται σήμερα ο Salama.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ