Μπορεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να έριξε αυλαία, με την άνετη επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο δόθηκε σκληρή εσωκομματική «μάχη» για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.Οι δυνάμεις που κατέγραψε η Αριστερή Πλατφόρμα( 30%) με 60 μέλη να εκλέγονται, στάθηκε εμπόδιο στο στόχο της ηγεσίας για την εκλογή τουλάχιστον 150 μελών στην ΚΕ, με αποτέλεσμα στο ενιαίο ψηφοδέλτιο να εκλέγονται τελικά 135 υποψήφιοι.
Αρκετοί… φοβήθηκαν να θέσουν υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση μιας θέσης στο ανώτατο όργανο, γεγονός που κατέδειξε αμηχανία σε στελέχη που δεν προέρχονται από το στενό κομματικό μηχανισμό.
Ποιοι και γιατί δεν έθεσαν υποψηφιότητα
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου,- η οποία εξελέγη οριακά σύνεδρος από την οργάνωση των δικηγόρων-δεν έθεσε υποψηφιότητα για την εκλογή της στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας στους διαδρόμους του Τάε κβο ντο πως «έχω ήδη αρκετές αρμοδιότητες. Πρέπει να αφήσουμε το δρόμο ανοιχτό και για άλλα στελέχη». Κινούμενος στο ίδιο μήκος, δεν έθεσε υποψηφιότητα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος- προερχόμενος από τους ΠΑΣΟΚογενείς- Παναγιώτης Κουρουμπλής,(δεν είχε θέσει υποψηφιότητα ούτε για σύνεδρος) μη ρισκάροντας κατ’ αυτό τον τρόπο την εκλογή του (σημειωτέον ότι ο μοναδικός ΠΑΣΟΚογενής που εξελέγη είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος με μόλις 376 ψήφους σε σύνολο 3.393 έγκυρων ψηφοδελτίων). Η Σοφία Σακοράφα, πήρε με τη σειρά της σαφείς αποστάσεις από τα εσωκομματικά δρώμενα, και απέφυγε να διαλέξει στρατόπεδο (ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Η΄ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ) έχοντας ασκήσει κριτική στη λειτουργία του οργάνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως : «Eκλέχτηκα στην Κεντρική Επιτροπή και προβληματίζομαι εάν θα ξαναθέσω υποψηφιότητα. Ο λόγος είναι ότι δεν έκανα τίποτα σαν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Για την ακρίβεια, δεν μου ζητήθηκε ούτε μου ανατέθηκε να κάνω τίποτα. Ούτε καν ζητήθηκε η γνώμη μου για οτιδήποτε».
Επιπλέον, δεν έθεσαν υποψηφιότητα οι βουλευτές, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Γιώργος Σταθάκης.
Ποιοι έμειναν εκτός κεντρικής επιτροπής
Ηχηρά ονόματα βουλευτών αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη δεν κατάφεραν να εκλεγούν στο ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ του κόμματος. Οι ΠΑΣΟΚογενείς, Δημήτρης Τσουκαλάς, Αντώνης Κοτσακάς και ο Ηρακλειώτης βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης δεν κατάφεραν να πάρουν μία θέση στο κορυφαίο κομματικό όργανο. Την ίδια… τύχη είχαν, ο βουλευτής Τάσος Κουράκης, ο προερχόμενος από το ΔΗΚΚΙ Γιώργος Πάντζας, ο Στάθης Παναγούλης, η Νίνα Κασιμάτη (εκπρόσωπος του Νέου Αγωνιστή) όπως και ο Γιάννης Χατζηαντωνίου (επικεφαλής του ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ που έλαβε μόνο 4 ψήφους). Ήττα, υπέστη και ο διευθύνων σύμβουλος της «ΑΥΓΗΣ» Δημήτρης Στούμπος καθώς και ο συντονιστής της γραμματείας πολιτικής επικοινωνίας Βασίλης Μουλόπουλος. Εκτός Κεντρικής Επιτροπής έμειναν τέλος, η υποψήφια για την προεδρία Σίσσυ Βωβού, η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου, ο βουλευτής Λάρισας Δημήτρης Γελαλής, ο Πάνος Τριγάζης και ο Στάθης Τραχανατζής (αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας).
Πηγή: iefimerida.gr