18.3 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

«Σφήνα» Κασσελάκη στην εκδήλωση Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου για την Κεντροαριστερά – Tους χαιρέτησε και αποχώρησε

Ημερομηνία:

Το “παρών” στην εκδήλωση της ΕφΣυν με ομιλητές τους Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφη Αχτσιόγλου έδωσε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Μετά από μιάμιση ώρα αποχώρησε από την εκδήλωση, χωρίς να λάβει τον λόγο, αφού χαιρέτησε δια χειραψίας τους ομιλητές.

Λίγο αφότου είχε ξεκινήσει την ομιλία της η Έφη Αχτσιόγλου παίρνοντας τον λόγο πρώτη από τον συντονιστή Δημήτρη Τερζή, δημιουργήθηκε μια αναστάτωση στην αίθουσα, με την Έφη Αχτσιόγλου να ακούγεται να λέει μετά από λίγο να λέει «Καλησπέρα Στέφανε» και τον κ. Τερζή να αναγγέλλει και να καλωσορίζει στην εκδήλωση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Δημήτρης Τερζής έσκυψε και ενημέρωσε την Έφη Αχτσιόγλου ότι στη συνέχεια θα του δώσει το λόγο, η ίδια είπε: «Να μιλήσω όμως πρώτα». «Έχουμε την αιφνιδιαστική άφιξη του Στέφανου Κασσελάκη, παρακαλώ να κρατηθεί ένας πολιτισμός και μια ηρεμία, θα του δώσουμε τον λόγο στη συνέχεια να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τερζής.

Κατά την άφιξη του κ. Κασσελάκη στην εκδήλωση σημειώθηκαν και κάποιες μικρής έκτασης αποδοκιμασίες, ωστόσο άλλοι τον χειροκρότησαν.

Η παρουσία-έκπληξη συνίσταται στο γεγονός ότι η εκδήλωση που έχει ως κεντρικό θέμα «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος; Μια πειστική απάντηση» είχε υποβαθμιστεί από την Κουμουνδούρου, με στελέχη μάλιστα, να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την πρωτοβουλία Τεμπονέρα.

Το παρών δίνουν στελέχη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Κουρουπλής, Αντώνης Κοτσακάς, Χάρης ΤσιόκαςΘεμιστοκλής Μαμουλίδης, Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Ιωακειμίδης. Παρόντα τα μέλη της ΚΕ ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλουμπασάκος, Γιωργος Σιακαντάρης, Έφη Παγκάλου και ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, πρώην πρόεδρος ΓΣΕΕ.

Από τη Νέα Αριστερά εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κα Αχτσιόγλου στην εκδήλωση είναι οι Κώστας Πουλάκης και Ανδρέας Νεφελούδης.

Αχτσιόγλου: Σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τη Δεξιά, όχι στην πολιτική του μέσου όρου και την νεοφιλελευθερη συναίνεση

Για κενό πολιτικής εκπροσώπησης που δεν αφορά πρωτίστως πρόσωπα αλλά πολιτικές, αλλά και για τις προϋποθέσεις συγκρότησης ενός μπλοκ προοδευτικών  μίλησε μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου στην εκδήλωση με τίτλο «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;» που διοργανώνει η ΕΦΣΥΝ με ομιλητές την ίδια, τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, σημείωσε ότι αυτό το κενό είναι μια «πανθομολογούμενη πραγματικότητα» που δεν σχετίζεται με την έλλειψη «κάποιου λαμπερού προσώπου, κάποιου χαρισματικού ηγέτη», όλα αυτά είπε είναι χιλιοακουσμένα αλλά αν ήταν έτσι «αυτοί που ασφυκτιούν σήμερα αναζητώντας ένα πρόσωπο θα είχαν λύσει τα προβλήματά τους».

Σημείωσε πως σήμερα επικρατεί στον προοδευτικό χώρο η άποψη ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ συνίσταται στη ροή του χρήματος προς 5 οικογένειες και τους φίλους του Μαξίμου, κάτι που όπως είπε παραγνωρίζει κρίσιμες πτυχές της στρατηγικής της ΝΔ. Σημείωσε μάλιστα ότι η ΝΔ δίνει και ιδεολογικές μάχες, τονίζοντας ωστόσο, ότι ο προοδευτικός χώρος δεν πρέπει να μετατοπίζεται και να διολισθαίνει σε μια νεοφιλελεύθερη συναίνεση, ακολουθώντας την πολιτική του μέσου όρου.

Μιλώντας ειδικότερα για την πολιτική συγκρότησης ενός προοδευτικού μπλοκ δυνάμεων ανέφερε τα εξής σημεία:

1. Απαιτούνται σαφείς διαχωριστικές γραμμές και σαφείς πολιτικές και ταξικές επιλογές. Δεν είμαστε γενικώς και αορίστως με όλους. Είμαστε με την κοινωνική πλειονότητα που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής αντίστροφης αναδιανομής. Και είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο που δεν μας αφήνει αδιάφορους το ζήτημα της διακυβέρνησης. Για όσους σήμερα είμαστε στη Νέα Αριστερά αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Έχουμε και οφείλουμε να έχουμε σαφή κοινωνική απεύθυνση.

2.Ο συνασπισμός των κοινωνικών δυνάμεων δεν θα μπορέσει ούτε να συγκροτηθεί πολιτικά ούτε να εκφραστεί κυρίαρχα αν δεν δίνεται η ιδεολογική μάχη. Η Δεξιά στη χώρα εδώ και δεκαετίες δίνει συστηματικά την ιδεολογική μάχη. Οι αριστερές και κεντροαριστερές δυνάμεις συχνά αποφεύγουν να δώσουν τη μάχη αυτή με αποτέλεσμα να έχει επιτευχθεί μια κυριαρχία του δεξιού λόγου στην ελληνική κοινωνία.

3.Η στρατηγική πρέπει να είναι πλήρως και ολοκληρωτικά αντιπαραθετική με αυτή της Δεξιάς. Δεν μπορεί να είναι συναινετική σε κορυφαία ζητήματα.  Δεν είναι δυνατόν να εκφραστεί κυρίαρχα ο συνασπισμός των κοινωνικών τάξεων που προανέφερα με πολιτικές θέσεις που δίνουν χώρο στις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και τις αντιθεσμικές μεταρρυθμίσεις της ΝΔ: είτε αυτές αφορούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είτε την επιστολική ψήφο. Ή με συναινέσεις στην κούρσα εξοπλισμών, τις πολεμικές επιχειρήσεις, την αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική υστερία -όπως με την ατζέντα Ισλαμαμπάντ-, την άγρια καταστολή κινητοποιήσεων, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους. Κι εδώ οφείλω να πω ότι και ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ και το σημερινό ΠΑΣΟΚ οδηγούνται συχνά σε τέτοιες συντηρητικές μετατοπίσεις έχοντας τη φαντασίωση ότι τη λύση θα δώσει ο μεσαίος χώρος. Και αυτό συμβαίνει λόγω ακριβώς της παραγνώρισης της στρατηγικής συνθετότητας της πολιτικής του αντιπάλου.

3. Δεν ισχυρίζομαι ότι η λύση είναι η άλλη φαντασίωση: ότι αρκεί να κλίνουμε τη φράση “ριζοσπαστική αριστερά” σε όλες τις πτώσεις για να μας ακολουθήσουν οι δυνάμεις αυτές στον δρόμο της συνέπειας και της ανυποχώρητης μάχης ή να προτείνουμε την πλέον ριζοσπαστική και παντελώς ανεφάρμοστη κάθε φορά θέση. Αυτό το κάνουν δυνάμεις τις εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εδώ και χρόνια χωρίς να τελεσφορούν.  Είναι μια δοκιμασμένη και μάλλον όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική πολιτική στρατηγική της οποίας φορείς υπάρχουν πάμπολλοι στην Ελλάδα χωρίς να έχουν καταφέρει να εκφράσουν τα υλικά συμφέροντα των πολλών.

4. Μιλάμε για  πολιτική. Η πολιτική είναι κάτι το εξαιρετικά σοβαρό. Γιατί η πολιτική επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν παίζουμε με την πολιτική. Μεταξύ των αναγκαίων προϋποθέσεων λοιπόν για τη συγκρότηση της συμμαχίας των κοινωνικών δυνάμεων οφείλουμε πλέον να συμπεριλαμβάνουμε και τη στοιχειώδη πολιτική σοβαρότητα.

5. Ο πολιτικός διάλογος που εκ των πραγμάτων ανοίγει και στον οποίο ως Νέα Αριστερά έχουμε τη διάθεση να συμμετέχουμε μπορεί να γίνει εφόσον υπάρχουν στοιχειώδεις προγραμματικές προϋποθέσεις.

6. Ο πολιτικός χώρος που θα καταφέρει να ενοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις κατά τη γνώμη μου δεν βρίσκεται ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Και αν, όπως ταυτόχρονα πιστεύω, υπάρχουν δυνάμεις που ασφυκτιούν σήμερα στο εσωτερικό των κομμάτων αυτών και ευρύτερα στο χώρο της σύγχρονης Αριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, τις καλώ κάνουν το βήμα, να προτάξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα του πολιτικού περιεχομένου.

7. Σχέδια συγχωνεύσεων  που δεν έχουν κάτι να προσφέρουν στις κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες αναφερόμαστε και στις οποίες ανήκουμε, δεν μας αφορούν. Η πολιτική δεν είναι παιχνίδια παραγόντων και μικροκομματικοί σχεδιασμοί.

Τον Στέφανο Κασσελάκη καλωσόρισε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, παίρνοντας τον λόγο τελευταίος μετά την ομιλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Ειδικότερα ανέφερε: “Πρόεδρε καλησπέρα, με την παρουσία σου σήμερα εδώ αποδεικνύεις ότι δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση για τον προοδευτικό χώρο και να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αποδεικνύει επίσης ότι η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά και κόμματα. Η συζήτηση αυτή αφουγκράζεται την αγωνία της προοδευτικής βάσης.
Μοναδικό μας μέλημα είναι το πώς θα στηρίξουμε και θα δυναμώσουμε τον προοδευτικό χώρο.
Η αναάγκη για μια ρεαλιστική διέξοδο επείγει περισσότερο από ποτέ.
Το ερώτημα είναι απέναντι στο Μητσοτάκης ποιος δεν μετατρέπει το ερώτημα σε μια προσωποκεντρική αντιπαράθεση.
Κάθε άλλο ο μεσσιανισμός στη συγκυρία αλλά και ο αλληλοσπαραγαμός του δημοκρατικού κόσμου δεν βοηθά σε μια στρατηγική εξόδου
Το ορθό ερώτημα δεν είναι ποιος αλλά πώς απέναντι σε αυτό το αντιλαϊκό πολιτικό σύστημα είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο δημοκρατίας με τη συμμετοχή των φορέων και των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο διατηρώντας την πολιτική τους αυτοτέλεια και φυσιογνωμία.
Χαίρομαι που βλέπω πολλούς εκπροσώπους κοινωνικών φορέων
Χρειαζόμαστε πρόσθεση, σύνθεση και υπέρβαση του χθες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ανασύνταξης χωρίς ίχνος μικροκομματικής ιδιοτέλειας
Μακριά από εμάς κάθε πρόθεση υπονόμευσης.
Τα κόμματα του προοδευτικού χώρου είναι υποχρεωμένα άμεσα να προχωρήσουν σε συμπράξεις, και αναφέρθηκε στο αγροτικό κίνημα και τη μάχη για τα δημόσια πανεπιστήμια.
Ο μόνος που φοβάται τον σημερινό διάλογο είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Δεν θα αφήσουμε ούτε μια σπιθαμή στους φασίστες
Θα γίνουμε ένα παλλαϊκό ποτάμι, ένα μέτωπο δημοκρατίας που θα δώσει ανάσα και διέξοδο στην ελληνική κοινωνία
“.

«Να έχουμε το θάρρος να βγούμε μπροστά για αυτά που συμφωνούμε» ανέφερε στην ομιλία του ο Μ. Χριστοδουλάκης.

«Αλλά δεν μιλάμε για συνενώσεις κομμάτων και συνεννοήσεις σε κλειστούς διαδρόμους, όπως είπε και ο Ν. Ανδρουλάκης.

Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι το πώς θα ανακαλύψουμε μεσσίες μέσα από μια στρατηγική προσωποκεντρική, αλλά το πώς θα βάλουμε την πολιτική και τις ιδέες μας στο επίκεντρο και το προσκήνιο. Και πρέπει να τις υπερασπιστούμε με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.
Απέναντι στην πολιτική της ΝΔ οφείλουμε να προτάξουμε θέσεις, ιδέες, ιστορία, αρχές και εγώ θεωρώ πως μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να διαμορφώσει σε ρόλο πρωταγωνιστή
».

Ο Διονύσης Τεμπονέρας φτάνοντας στον τόπο της εκδήλωσης τόνισε στις δηλώσεις του ότι το βασικό ζητούμενο για τη χώρα είναι να απαντήσουμε «απέναντι στον Μητσοτάκη πως» και κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση ότι οι σημερινές συνομιλίες γίνονται με αυτούς που διέσπασαν την Αριστερά απάντησε ότι η ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι διασπάσεις αλλά και οι μεγάλες συνθέσεις.

Είμαι υπέρ του διαλόγου και της προγραμματικής αναζήτησης ανέφερε στις δηλώσεις του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και δεν θέλω να σχολιάσω τα εσωκομματικά άλλων κομμάτων ανέφερε στις δηλώσεις της η Έφη Αχτσιόγλου. 

Πρόσθεσε επίσης ότι το βασικό ζητούμενο είναι να συζητήσουμε για το πως θα υπάρξει απάντηση στις πολιτικές της Δεξιάς που έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο αδιεξόδων για μια πολύ μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας. «Μπορούμε λοιπόν να συζητήσουμε για το πως βλέπουμε τα περιθώρια να υπάρξει μια απάντηση κοινωνική και πολιτική» ανέφερε.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης προσερχόμενος στο θέατρο «Άλφα» δήλωσε: «Προσερχόμαστε με την αυτοπεποίθηση των ιδεών μας, τη δύναμη των ιδεών του ΠΑΣΟΚ. Δεν συζητάμε για πρόσωπα αλλά για πολιτικές που μπορούν να δώσουν λύθσεις στις αγωνίες του κόσμου».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...