Σε… γεφύρι της Άρτας – με μείζονες διπλωματικές και γεωπολιτικές «ουρές» – τείνει να μετατραπεί το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς η Τουρκία ουσιαστικά θέτει ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας όσον αφορά στο έργο.
Έτσι, μετά την Κάσο και την αποχώρηση του ιταλικού πλοίου Ievoli Relume, μόλις υπήρξαν κάποιες πληροφορίες για «ξεπάγωμα» του έργου, η Τουρκία διά διπλωματικών πηγών που μίλησαν σε φιλοκυβερνητικά μέσα «έβγαλε δόντια» και πάλι και επέστρεψε στις απειλές. Συγκεκριμένα, την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν οι πληροφορίες για αίτημα έκδοσης Navtex ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες βυθού ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου.
Στα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι μπροστά σε αυτό ενδεχόμενο «πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισαν ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση όσον αφορά τα όρια της ΑΟΖ».
Στα ίδια δημοσιεύματα σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πηγές αυτές «τα μονομερή βήματα της Ελλάδας ήταν προκλητικά σε συνθήκες όπου τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με κοινή συναίνεση. Η Άγκυρα έχει δηλώσει στο παρελθόν σε διεθνείς πλατφόρμες ότι τέτοιες δραστηριότητες είναι αντίθετες με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές της καλής γειτονίας».
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου ο ΑΔΜΗΕ είχε προχωρήσει σε παύση πληρωμών προς τη γαλλική εταιρεία Nexans, η οποία κατασκευάζει το καλώδιο. Ωστόσο, μετά από έναν έντονο διπλωματικό κύκλο επαφών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένιαμιν Νετανιάχου, φαίνεται ότι η Αθήνα αποφάσισε να προχωρήσει εκ νέου στην υλοποίηση του έργου.
Μάλιστα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι το ζήτημα του GSI (όπως είναι η επίσημη ονομασία του καλωδίου διασύνδεσης) τον απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς είπε ότι στη συνάντησή του με τον «Μπίμπι» Νετανιάχου υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Το Ισραήλ φέρεται να στηρίζει το όλο έργο, κάτι που ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση, κυρίως διότι θεωρεί ότι ο Νετανιάχου μπορεί να παίξει ρόλο στο να πείσει την Ουάσινγκτον να «μπει» πιο ενεργά στην υποστήριξη του έργου και, κυρίως, να παρέμβει στην Άγκυρα στο να υποχωρήσει των ούτως ή άλλως μαξιμαλιστικών απαιτήσεών της και να σταματήσει την επιθετική πολιτική της έναντι της Ελλάδας.
Βέβαια, όπως ομολογείται από πηγές στην Αθήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει στην παρούσα φάση «πολλά κάστανα στη φωτιά», με την καταιγίδα δασμών που επέβαλε επί δικαίων και αδίκων, και ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί ο σοβαρότερος εμπορικός πόλεμος των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και πώς θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον στην απάντηση της ΕΕ στους δασμούς, καθώς μπορεί η… μπάλα να πάρει κι άλλα θέματα μαζί της.
Όπως και να’χει, πάντως, το έργο αυτό, το οποίο θεωρείται μείζονος γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας, έχει ακόμα πολλά εμπόδια να ξεπεράσει, και η υλοποίησή του αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Αθήνα και τη Λευκωσία.