12.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Τάσεις MRB: «Χαμηλές πτήσεις» για ΝΔ, στο 14,2% το ΠΑΣΟΚ, πολυκοσμία στο… 8%

Ημερομηνία:

Οι «χαμηλές πτήσεις» της ΝΔ συνεχίζονται, καθώς οι Τάσεις της MRB δίνουν στο κυβερνών κόμμα ποσοστό κοντά στο 23%, με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει ποσοστό λίγο πάνω από το 14% (διαφορά λιγότερη από 9 εκατοστιαίες μονάδες). Πολυκοσμία παρατηρείται στο… 8% (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση), ενώ το Κίνημα Δημοκρατίας «μπαίνει Βουλή» με ποσοστό 3,5%.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 22,9% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 14,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 8%, το ΚΚΕ 8%, η Ελληνική Λύση 8%, η Φωνή Λογικής 4,5%, το Κίνημα Δημοκρατίας 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, το ΜέΡΑ25 2,8%, η ΝΙΚΗ 2,7%, η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,3 % και οι Σπαρτιάτες 1%. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 1% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 19%.

Στην αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,3% (γύρω από το… σκορ των ευρωεκλογών), το ΠΑΣΟΚ 17,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση από 9,9%, η Φωνή Λογικής 5,6%, το Κίνημα Δημοκρατίας 4,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,8%, το ΜεΡΑ25 3,5% και η Νίκη 3,3% (Βουλή με… δέκα κόμματα).

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 56,2% η ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ποσοστό 8,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ 3,7%, η Ελληνική Λύση 3,5%, το ΚΚΕ 2,5%, το Κίνημα Δημοκρατίας 1,4%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 12,5%. Η επιλογή «Άλλο κόμμα» 4,4% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ποσοστό 7,3%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με δεύτερο τον «κανένα» και τρίτο σε μεγάλη απόσταση τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όσον αφορά στις δημοφιλίες των πολιτικών, ο Κ. Μητσοτάκης έχει 60% αρνητικές απόψεις για το πρόσωπό του και 29% θετικές, ο Ν. Ανδρουλάκης 51,9% αρνητικές και 24,7% θετικές, ο Σωκράτης Φάμελλος 44,3% αρνητικές και 20,8% θετικές και ο Στέφανος Κασσελάκης 69,5% αρνητικής και 13,4% θετικές.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: πληθωρισμός/ακρίβεια με 58,3%, υγεία/περίθαλψη με 45% και ανεργία με 22,3%.

Η λέξη «φόβος» με ποσοστό 49,4% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν η «οργή» με 46,9% και η «παραίτηση/απογοήτευση» με 39,1%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 62% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 11,2% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 62,7% απαντά «Πολύ κακή-κακή» και το 10,1% απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 37,7 % απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

Στο ερώτημα πώς αξιολογείτε συνολικά την εκλογή και ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ οι πολίτες απαντούν 45,4% «σίγουρα θετικά-μάλλον θετικά» και 44,6% «σίγουρα αρνητικά-μάλλον αρνητικά».

Στο ερώτημα «αν θεωρείτε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα βελτιωθούν ή θα επιδεινωθούν κατά τη θητεία του Τραμπ» οι πολίτες απαντούν 42,9% «θα παραμείνουν ίδιες», 26,4% «θα βελτιωθούν σημαντικά-θα βελτιωθούν ελαφρά» και 19,4% θα επιδεινωθούν αρκετά-θα επιδεινωθούν σημαντικά.

Στο ερώτημα «πόσο εκτεταμένο είναι το θέμα του bullying και της σωματικής βίας μεταξύ των εφήβων/ανηλίκων» το 88,8% απαντά «πολύ εκτεταμένο-αρκετά εκτεταμένο».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ