Αποκλεισμένη ήταν, τα ξημερώματα, η οδός Λόρδου Βύρωνος και η οδός Θεοτοκοπούλου στο κέντρο του Ηρακλείου από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, λόγω αστυνομικής επιχείρησης λίγο μετά τις 05.30 το πρωί για την εκκένωση του, υπό κατάληψη, κτιρίου του “Ευαγγελισμού“.
Οι αστυνομικές δυνάμεις (αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Τ.Ε.Κ.Α.Μ.) Κρήτης) νωρίς το πρωί έκαναν έφοδο στο κτίριο και μέσα εντοπίστηκαν 10 άτομα που συνελήφθησαν, χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.
Το πρώτο μέρος της επιχείρησης, αυτό της εκκένωσης του κτιρίου, ολοκληρώθηκε. Το κτίριο σφραγίστηκε και φυλάσσεται από αστυνομική δύναμη.
Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου.
Στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 29 ρόπαλα, τσεκούρι, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, δελτία ταυτότητας που δεν ανήκουν στους συλληφθέντες, μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κιβώτια με πέτρες και υλικά κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης απευθύνεται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο για τις 11.00 το πρωί, στα Λιοντάρια, στο κέντρο του Ηρακλείου.
Σημειώνεται ότι παράλληλα με τον “Ευαγγελισμό”, αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε και σε χώρους της Πολυτεχνειούπολης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το κτίριο, ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τελούσε υπό κατάληψη την τελευταία 20ετία (από το 2002) από άτομα που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Διαχρονικά, οι εκάστοτε πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος είχαν προσπαθήσει να βρουν λύση για το πρόβλημα του κτιρίου προκειμένου να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν και να αποκτήσει το Πανεπιστήμιο χώρο στο κέντρο της πόλης. Η πιο “ηχηρή” παρέμβαση είχε γίνει τον Ιούλιο του 2008 επί πρυτανείας Γιάννη Παλλήκαρη με τον τότε εισαγγελέα,κ. Νίκο Μαρκάκη. Είχε δοθεί τελεσίγραφο στους καταληψίες, όμως και αυτή η προσπάθεια είχε πέσει “στο κενό”.
Το κτίριο της κατάληψης είναι ιδιοκτησία της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1945 έως το 1985 λειτούργησε ως ιδιωτική κλινική με το όνομα «Ευαγγελισμός», ενώ από το 1985 παρέμενε επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο χωρίς το Πανεπιστήμιο Κρήτης να έχει εκπονήσει ποτέ κανέναν σχεδιασμό για το τι θα κάνει με το κτίριο.
Το 2002 στεγάστηκε εκεί η κατάληψη Ευαγγελισμού και μετατράπηκε σε χώρο αυτοοργάνωσης με δράσεις ελεύθερης έκφρασης, πολιτισμού, εκθέσεις βιβλίου κτλ. Εκεί λειτουργούσαν μεταξύ άλλων αναρχικές και αντιεξουσιαστικές πολιτικές ομάδες, ομάδες αντιπληροφόρησης, αντιφασιστικές συνελεύσεις, εργατικά σχήματα, φεμινιστικές συλλογικότητες, συνελεύσεις ενάντια στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, συνελεύσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους, κολεκτίβες εργασίας, βιβλιοθήκη και χώρος διανομής βιβλίων, γυμναστήριο, στούντιο μουσικής και άλλοι χώροι μελέτης και δραστηριοτήτων.
Με τη φροντίδα των μελών της κατάληψης στο κτίριο έγιναν εργασίες αναστήλωσης και εξωραϊσμού οι οποίες κυριολεκτικά το έσωσαν από την κατάρρευση. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται και από τους κατοίκους τηςγύρω περιοχής που όλο το προηγούμενο διάστημα το έβλεπαν ερειπωμένο και επικίνδυνο.
Με πληροφορίες από cretalive.gr