Από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες εισέβαλαν οι δράστες στοκοινοβούλιο της Τεχεράνης, όπως ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο εσωτερικών προσθέτοντας πως ένας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Πέντε ώρες μετά, το επίσημο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB, μετέδωσε ότι «η επίθεση έλαβε τέλος και τέσσερις δράστες είναι νεκροί». Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών ανακοίνωσε ότι δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39 τραυματίστηκαν. Χωρίς να επιβεβαιώνονται πληροφορίες περί ομηρίας, η επίσημη ανακοίνωση της Τεχεράνης αναφέρεται σε «ομάδες τρομοκρατών», που επιτέθηκαν ταυτόχρονα στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, ενώ υποστηρίζει ότι άλλος πυρήνας εξουδετερώθηκε και αποτράπηκε τρίτη επίθεση.
Τον γύρο του κόσμου κάνει φωτογραφία του πρακτορείου EPA, με ένα μικρό παιδί που κυριολεκτικά κρεμάστηκε από παράθυρο, προκειμένου να «προσγειωθεί» με ασφάλεια στα χέρια φρουρού, ενώ στο διπλανό παράθυρο διακρίνεται ένοπλος που παρακολουθεί, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πρώτη επίθεση, πριν από τις 9 το πρωί.
Ιρανικά μέσα μετέδωσαν ότι γυναίκα-καμικάζι ανατινάχθηκε κατά την επίθεση στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατία του Ιράν. «Τρεις ή τέσσερις» δράστες επιτέθηκαν στο μαυσωλείο όπου υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός, ένας κηπουρός, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του μαυσωλείου.
Την ευθύνη για τις επιθέσεις σε στόχους «υψίστου συμβολισμού», ανέλαβε τοΙσλαμικό Κράτος και σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, AMAQ, οι επιθέσεις στο μαυσωλείο του Χομεϊνί πραγματοποιήθηκαν από δύο καμικάζι βομβιστές.
Για τουλάχιστον τέσσερις δράστες «με εκρηκτικά και καλάσνικοφ,που είχαν οχυρωθεί στους επάνω ορόφους, ενώ βουλευτές συνέχιζαν τη συνεδρίαση», έκαναν λόγο ιρανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας μάλιστα ότι ένας από τους δράστες βγήκε στη λεωφόρο και πυροβόλησε περαστικούς. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του, αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.
Οι συντονισμένες επιθέσεις κατά στόχων που απέχουν 20 χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο, δεν έχουν προηγούμενο από την Ισλαμική επανάσταση του 1979και την έξαρση βίας κυρίως από την ένοπλη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού.
Το Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε τον Μάρτιο βίντεο στα περσικά στο οποίο υποστηρίζει πως η οργάνωση «θα κατακτήσει το Ιράν και θα το επιστρέψει στο σουνιτικό μουσουλμανικό έθνος» και θα προκαλέσει λουτρό αίματος των σιιτών.
Αν και ορισμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν υπήρξαν στόχοι τζιχαντιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος, τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είχαν μέχρι τώρα δεχθεί τέτοιες επιθέσεις.
Το Ιράν εμπλέκεται στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για ενέργειες στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Έκτακτη συνεδρίαση του ιρανικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας συνεκλήθη από τον υπουργό Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Οι επιθέσεις στην Τεχεράνη σημειώθηκαν λίγα μόλις 24ωρα μετά το αραβικό «σχίσμα», με επτά αραβικές χώρες -με τη Σαουδική Αραβία να ηγείται- να διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο όχι μόνο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, αλλά και ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με την σιιτική Τεχεράνη, παραδοσιακή αντίπαλο του σουνιτικού Ριάντ.
ert.gr, REUTERS,AFP,IRLIB,ΑΠΕ