12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Τέμπη: Τι προκάλεσε το «μανιτάρι φωτιάς» μετά τη σύγκρουση των τρένων – Γρίφος με τα «χαμένα» βαγόνια της μετωπικής

Ημερομηνία:

Λίγο μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της μοιραίας σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη βγήκαν στην επιφάνεια πολλά σενάρια συνωμοσίας για το περίφημο «μανιτάρι φωτιάς» που ξέσπασε όταν οι δυο αμαξοστοιχίες έπεσαν η μια πάνω στην άλλη.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Κώστας Ντελέζος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για την αιτία που προκάλεσε το «μανιτάρι φωτιάς» τη στιγμή της μοιραίας σύγκρουσης των δυο τρένων στα Τέμπη και τόνισε ότι οφείλεται στο περιβόητο «ηλεκτρικό τόξο».

Ο δημοσιογράφος  επισήμανε ότι το εντυπωσιακό φαινόμενο στην τραγωδία στα Τέμπη έχει μια απόλυτα λογική επιστημονική εξήγηση.

«Το “μανιτάρι”, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το από το περιβόητο ηλεκτρικό τόξο» δήλωσε ο δημοσιογράφος εξηγώντας ότι σύμφωνα με μηχανολόγους – μηχανικούς του ΟΣΕ, «το δίκτυο το οποίο τροφοδοτεί τα ηλεκτρικά τρένα με ρεύμα, έχει γραμμές επάνω, οι οποίες είναι 25.000 βολτ». «Όταν τα δύο τρένα οδηγήθηκαν σε σύγκρουση, το δίκτυο αυτό βραχυκύκλωσε. Εκεί υπήρξαν πολύ υψηλά φορτία και αυτό σχημάτισε ένα τόξο φλόγας», συμπλήρωσε ο Κώστας Ντελέζος.

Yπάρχουν πάντως και άλλες εκδοχές.

Στο Live News ήδη από τη Δευτέρα 6 Μαρτίου ο μηχανολόγος αεροναυπηγός μηχανικός Κώστας Λακαφώσης είχε αποκλείσει τα αρχικά σενάρια για την έκρηξη.

Σήμερα, από τις εικόνες στα συντρίμμια των 2 τρένων προσπαθούμε να κάνουμε μια ανασύνθεση για να διαπιστώσουμε πως ήταν οι αμαξοστοιχίες πριν τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση. Να δούμε σε ποια τμήματα εκδηλώθηκε φωτιά, πού οδηγούν τα ευρήματα στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας και τελικά πώς εξηγείται αυτό το φλεγόμενο μανιτάρι που σηκώθηκε στα Τέμπη, όταν τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά.

Μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης

Από το μοιραίο Intercity 62 που είχε 8 βαγόνια διασώθηκαν τα 5. Τα δύο πρώτα βαγόνια εξαυλώθηκαν εντελώς, ενώ από το τρίτο βαγόνι έμεινε μόνο το μισό. Οι λαμαρίνες τους έλιωσαν σε θερμοκρασίες 1.300 βαθμών Κελσίου και παρέσυραν στον θάνατο ακαριαία δεκάδες επιβάτες

O Κώστας Λακαφώσης εντοπίζει από τις εικόνες το ακριβές σημείο της σύγκρουσης και επισημαίνει στο Live News πως οι διάφορες αρχικές πιθανές εκδοχές, μια μια απορρίπτονται. Είναι σαφές ότι η έκρηξη κρύβει μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης, όμως ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η πηγή της.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η φωτιά μετά την έκρηξη περιορίστηκε σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο και δεν επεκτάθηκε προς τα πίσω.

Όλα αυτά που το Live News επισήμανε από την πρώτη μέρα της εθνικής τραγωδίας, πρέπει να αναλυθούν και κυρίως να ερευνηθούν σε βάθος, για να φτάσουμε στην άκρη του νήματος, σχετικά με την ισχυρότατη έκρηξη που καταγράφηκε στο βίντεο ντοκουμέντο.

Γρίφος με τα «χαμένα» βαγόνια της μετωπικής

Σύμφωνα με τον Κώστα Λακαφώση, οι μηχανές των τρένων δεν κάηκαν και από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε πως κάτι συνέβη στα πρώτα βαγόνια, καθώς τα δύο λείπουν εντελώς ενώ το τρίτο είναι μισοκαμμένο. Από τα βαγόνια μπορούμε να βρούμε μόνο τους φορείς και τίποτα άλλο.

Όσον αφορά, την εμπορική αμαξοστοιχία λείπουν δύο κοντέινερ. Το κάθε βαγόνι παίρνει 12 kg φρέον αλλά αυτή η ποσότητα δεν μπορεί να δημιουργήσει τόσο μεγάλη έκρηξη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ