Κι ενώ εδώ στην Κρήτη ξεχάσαμε τον πολύμηνο αγώνα ενάντια στα χημικά – ίσως κι εξαιτίας της πρόσδεσης όλων στο αν θα τα ρίξουν στη θάλασσα ή όχι – στη Συρία ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται, εξίσου βίαιος και αιματηρός. Κι απ’ ότι φαίνεται ο Πρόεδρος Ασάντ δεν ήταν απόλυτα ειλικρινής όσον αφορά το χημικά του οπλοστάσιο όσο και τις εγκαταστάσεις για την παρασκευή τους.
Financial Times, Guardian και Independent, τις τελευταίες ημέρες όλοι δημοσιεύουν σχετικές ειδήσεις σχετικά με την ύπαρξη τεσσάρων νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την παρασκευή χημικών όπλων.
Ακόμα κατασκευάζονται χημικά όπλα
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Sigrid Kaag , κατά τη διάρκεια κλειστών συνομιλιών, μίλησε για 3 εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την έρευνα και την ανάπτυξη χημικών όπλων και άλλη μία η οποία χρησιμοποιείται για τη μαζική παραγωγή τους.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Samantha Power, έγραψε στο λογαριασμό της στο twitter: «Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στο καθεστώς ώστε να σταματήσει να κρύβει στοιχεία σχετικά με τα χημικά όπλα».
Ξεκινά η αποσυναρμολόγηση των εγκαταστάσεων υπό την πίεση του Ισλαμικού Στρατού
Όμως η πιο μεγάλη ανησυχία δεν είναι ο Ασάντ και αν θα χρησιμοποιήσει τα χημικά όπλα. Οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι οι ενεργείς εγκαταστάσεις παρασκευής χημικών όπλων καθώς και τα χημικά όπλα που δεν έχουν δηλωθεί θα αποτελέσουν στόχο και εν τέλει θα περάσουν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Στρατού και άλλων ακραίων ομάδων που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στα εδάφη της Συρίας. Ήδη, ένα μεγάλο τμήμα της Συρίας βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.
Ο ΟΑΧΟ πάντως αναμένεται να ξεκινήσει αυτό τον μήνα την αποσυναρμολόγηση του εγκαταστάσεων παρασκευής χημικών όπλων στη Συρία. Η πρώτη από αυτές τις 12 εγκαταστάσεις που είχαν δηλωθεί από το καθεστώς Ασάντ θα έχει καταστραφεί έως το τέλος του Νοέμβρη. Θα προλάβουν να τελειώσουν το έργο τους πριν προέλαση των Ισλαμιστών; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα.
Βεβαιότητα ότι χημικό χλωρίνης χρησιμοποιείται σε επιθέσεις
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή όπου, σύμφωνα με έρευνα του ΟΑΧΟ, πλέον θεωρείται δεδομένο ότι από τον Αύγουστο και μετά σε διαφορετικές περιοχές της Συρίας έχει χρησιμοποιηθεί χημικό χλωρίνης. Οι περισσότερες πληροφορίες τείνουν ότι η χρήση γίνεται κυρίως από το καθεστώς Ασάντ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Philip Hammond ανέφερε ότι «στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι το καθεστώς Ασάντ συνεχίζει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα στη Συρία, παραβιάζοντας έτσι τη Συνθήκη για τα Χημικά Οπλα που έχει υπογράψει». Η παραβίαση της Συνθήκης, θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία βομβαρδισμού; Με τον Ισλαμικό Στρατό να προελαύνει, ίσως όχι.
Το βέβαιο είναι ότι στη διάρκεια των 4 ετών που διαρκεί ο αιματηρός αυτός πόλεμος στη Συρία, όλες οι πλευρές έχουν κατηγορηθεί για χρήση χημικών όπλων.
Τέλος και επισήμως στην κοινή αποστολή Ηνωμένων Εθνών – ΟΑΧΟ
Από την αρχή των συγκρούσεων, περισσότεροι από 190.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν φύγει πρόσφυγες για άλλες χώρες στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, η κοινή αποστολή μεταξύ Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανέλαβε να καταστρέψει τα χημικά όπλα της Συρίας μετά από συμφωνία που προέκυψε με τη Συρία υπό την απειλή για αεροπορικές επιθέσεις από τις ΗΠΑ. Αφορμή στάθηκαν οι εικόνες με τους νεκρούς πολίτες από την επίθεση με χημικά σε προάστιο της Δαμασκού. Ο Πρόεδρος Ασάντ, τότε, αρνήθηκε ότι έκανε αυτές τις επιθέσεις και κατηγόρησε αντάρτικες ομάδες.
Τελικώς, με την διαμεσολάβηση της Ρωσίας προέκυψε μία συμφωνία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου και των εγκαταστάσεων παρασκευής τους στη Συρία. Η κοινή αποστολή Ηνωμένων Εθνών – ΟΑΧΟ κατέστρεψε και τους 1.300 τόνους χημικών όπλων που είχαν δηλωθεί και έληξε επισήμως στις 30 Σεπτεμβρίου.
Από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ΟΑΧΟ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην καταστροφή των εγκαταστάσεων. Οι συντεταγμένες όμως πλέον έχουν αλλάξει αφού το θέμα τώρα είναι, τι θα γίνει με το επιπλέον χημικό οπλοστάσιο που με βεβαιότητα υπάρχει, τι θα γίνει με τις επιπλέον εγκαταστάσεις που δεν είχαν δηλωθεί από το καθεστώς Ασάντ, και τι θα γίνει με την ορατή πιθανότητα πλέον αντάρτες του Ισλαμικού Στρατού να θέσουν υπό τον έλεγχό τους κάποιες απ’ αυτές τις εγκαταστάσεις.