Για πρώτη φορά αμιγώς ελληνική αποστολή φθάνει στο βαθύτερο σημείο του Γουργούθακα, που αποτελεί το βαθύτερο σπηλαιοβάραθρο στη χώρα μας! Πρόκειται για ένα “στοίχημα” που κερδήθηκε από τους έλληνες σπηλαιολόγους, οι οποίοι έφεραν εις πέρας μια “αποστολή υψηλών απαιτήσεων“. Οργανώθηκε από κοινού από σπηλαιολογικούς σύλλογους της Ελλάδος και έλαβαν μέρος επιστήμονες συναφών επιστημονικών κλάδων, όπως γεωλόγοι, βιολόγοι, σπηλαιολόγοι. Κατά το παρελθόν η εξερεύνηση του σπηλαίου είχε γίνει από Γάλλους επιστήμονες, με τη συμμετοχή και Ελλήνων. Ωστόσο, τώρα αυτό επιτυγχάνεται μόνο από εγχώριες δυνάμεις – ένας σταθμός στην ελληνική σπηλαιολογική παράδοση και ιστορία!
Η εξερεύνηση του Γουργούθακα– σύμφωνα με την ανακοίνωση της αποστολής- έχει πραγματοποιηθεί σε όλο το βάθος του και δέκα σπηλαιοεξερευνητές/τριες έχουν ήδη φτάσει στο βαθύτερο σημείο του στα 1200μ. Στο πλαίσιο της πραγματοποιήθηκε χαρτογραφική αποτύπωση του σπηλαίου με DISTOx, ενώ ολοκληρώθηκε η γεωλογική μελέτη και δειγματοληψία πετρωμάτων εντός του σπηλαίου, με μετρήσεις των τεκτονικών ασυνεχειών. Στόχος του εγχειρήματος είναι να παραχθεί νέα επιστημονική γνώση και ελήφθησαν δείγματα για τη μελέτη της πανίδας του σπηλαίου καθώς και των μικροβίων στο νερό και τα τοιχώματα του σπηλαίου.
Παρουσίασαν τα ευρήματά τους
Με αφορμή την τρίτη και τελευταία φετινή αποστολή στο σπηλαιοβάραθρο του Γουργούθακα, ο Δήμος Αποκορώνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεμονίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιδονίου «το Απάνω Νερό» διοργάνωσαν παρουσίαση των ευρημάτων της Αποστολής «Γουργούθακας 2022», που έγινε στην κεντρική πλατεία του Μελιδονίου το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 και ώρα 20.00.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της αποστολής και προβλήθηκαν πλάνα από απόκοσμα τοπία στα βάθη της Μαδάρας, στο εσωτερικό ενός από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα στον κόσμο.
Δείτε εδώ σχετικό βίντεο απο την παρουσίαση:
Χαρακτηριστική και η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας
Με την σπηλαιολογική αποστολή #Gourgouthakas_2022 η σπηλαιολογική κοινότητα της Ελλάδας έδειξε το πολύ υψηλό επίπεδό της και μας έκανε υπερήφανους όλους. Με άψογη οργάνωση και συντονισμό, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια, δεκάδες σπηλαιολόγοι από όλους τους συλλόγους συνεργάστηκαν εξερευνώντας το βαθύτερο βάραθρο της Ελλάδας (από τα βαθύτερα βάραθρα του κόσμου) και συλλέγοντας δεδομένα για τα γεωλογικά και βιολογικά μυστικά του.
Μόλις σήμερα έφτασαν και αρχίσαμε να εξετάζουμε τα δείγματα που συνέλεξε ο βιολόγος Savvas Paragkamian από βάθος 1.200 μέτρα! Συνολικά βρέθηκαν τρία τυφλά και άχρωμα είδη ζώων τα οποία σας παρουσιάζουμε στη φωτογραφία με εικόνες από στερεοσκόπιο. Ένα είδος κολλέμβολου (Onychiuridae, πανω αριστερά), ένα είδος αμφίποδου (Niphargidae, Niphargus group, κέντρο) και ένα χερσαίο ισόποδο (Trichoniscus cf cavernicola, κάτω δεξιά).
Φωτογραφίες από τη σελίδα https://www.facebook.com/gourgouthakas
Η ονομασία “Γουργούθακας”
Ο Γουργούθακας βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Λευκών Ορέων, αρκετά ψηλότερα από το χωρίο Μελιδόνι στην περιοχή Ατσίνες και η είσοδος του είναι στα 1485μ υψόμετρο. Είναι το βαθύτερο σπηλαιοβάραθρο στη χώρα μας και το 60ο στην παγκόσμια κατάταξη με βάθος -1208μ. Είχε ανακαλυφθεί το 1990 από την Γαλλική Σπηλαιολογική Αποστολή της ομάδας Catamaran.
Η ονομασία Γουργούθακας σημαίνει χαραμάδα μέσα στην οποία μαζεύεται το νερό της βροχής που πίνουν τα ζώα. Ο χαρακτηρισμός πιθανότατα προήλθε από την μορφολογία του σπηλαίου το εσωτερικό του οποίου κυριαρχούν τα τρεχούμενα νερά, μικροί καταρράκτες και λίμνες.
Τα πέντε βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα στην Ελλάδα
Ο κατάλογος με τα βαθύτερα σπήλαια της Ελλάδος συμπεριλαμβάνει τα βαθύτερα εξερευνημένα φυσικά σπήλαιοβάραθρα σύμφωνα με το μέγιστο βάθος που προκύπτει από την εκάστοτε χαρτογράφηση. Η τιμή του βάθους είναι η διαφορά από το υψηλότερο σημείο του σπηλαίου (συνήθως είσοδος) μέχρι το βαθύτερο προσβάσιμο σημείο.
Όπως φαίνεται και στα στοιχεία που παρουσιάζουμε τα 4 από τα 5 βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα στην Ελλάδα βρίσκονται στην Κρήτη με τα δύο πρώτα να βρίσκονται στα Χανιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κρήτη έχει 18 από τα 42 βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα.
Πιο αναλυτικά: